Ascultă Radio Antena Satelor Live

Tocană răzesească (rețeta lui Radu Anton Roman)

Mancare de oameni inlesniti, uricani de secole, care nu se tem sa bea si sa-nfulece, ca este de unde si nu se stie ce are sa vina pe aici, pi la noi, pi la Husi, pi drumul Chisinaului („Tot turcii bre, tot turcii?! Pai nu-i vezi pi dansii cu tiru’ ?!“).

22 Iunie 2017, 13:32

Se face, in mod evident, la taiatul unui vitel, fiind un fel de pomana vitelului - lucru normal, caci Moldova e mai indatinata vacii decit porcului.

E o mancare spectaculoasa prin somptuozitate, prin mantia uriasa de podoabe vegetale pe care o imbraca carnea, pasind solemn intre Tutova si Siret.

Dar aceasta mincare majestuoasa e atragatoare nu numai prin gustul baroc, labirintic, complex - nu stii, cum se zice, ce maninci, stii doar ca e foarte bun - ci si prin rigoarea retetei: nu orice carne ci inima, ficat si pulpa (mie imi miroase a ritual aici), nu orice ciuperci, ci iutari murati, adica de doua ori condimentata, nu orice vin ci vin dulce - sa echilibreze otetul din ciuperci, iar carnea nu se prajeste - cum se face mai peste tot - ci se fierbe in supa de oase. E o rigoare tipica pentru lucrurile complicate.

Mamaliga, daca nu-i tare ca un dovleac, nu merita vinul pe care-l aduce locul langa asa tocana.

Pentru ca razesii husiti (sau husitani) au la-ndemana pe dealul din spatele casei si-o sfoara de vie cu Zghihara.

Iar ce-i Zghihara daca nu un vin (si el cu uric de veacuri) vesel, de chef intins dar totusi cu staif, mirosind a iarba cruda si a frunza de salcie strivita si lasand in gura un gust neasteptat, sec-amarui?!

Bijuterie a patrimoniului oenologic romanesc vechi, Zghihara are frumusetea si originalitatea discreta a florilor de camp.

N-as uita nici o Feteasca Alba de Panciu - ca razesi sunt si acolo, deci e si vin - o licoare fin parfumata, neastamparata (i se spune si Pasareasca), proaspata, daca te legi de ea din primii ani si n-o lasi sa se ingrase (sa se rotunjeasca!) si sa se calmeze (echilibreze!).

Ingrediente Tocană răzeșească (rețeta lui Radu Anton Roman)

500 g carne de vitel
200 g ficat
200 g inima
3 cepe
2 linguri de untura
1 lingura de unt
1 ceasca de vin dulce
1 ceasca de supa de oase
1 ceasca de smantana
sare, cata vreti
1 pahar de bulion de rosii (sau 500 g rosii)
2 linguri de pasta de ardei (sau 3 ardei grasi)
1 farfurie de ciuperci murate (iutari)
un pic de verdeata, patrunjel ori telina
300 g afumatura (ce-o fi, carnati, sunca)

MOD PREPARARE Tocană răzeșească (rețeta lui Radu Anton Roman)

Ceapa se taie pestisori si se caleste in unt si untura.

Carnea, inima, ficatul si afumatura se taie bucati.

Ceapa se stinge cu supa de oase, apoi se adauga carnea, inima si afumatura, sa undeasca inabusit 1 jumatate de ora.

Se pune si ficatul la treaba, ciupercile, 1 ceasca de vin, sa suguiasca pe foc mic, 1 sfert de ora.

Acum se pun bulioanele (sau legumele taiate zaruri) si se potriveste tocana de sare, se toaca verdeata.

Dupa ce mai da in clocote mici vreo 10 minute, se ia de pe foc, se amesteca cu smantana, se presara verdeata si se pune-n fata mesenilor care asteapta lihniti ori hamesiti, cum va vine mai la-ndemana.

Afla alte retete pe Bucataria lui Radu.

Vinul sau „Apa istoriei”
Gastronomie 05 Mai 2024, 01:51

Vinul sau „Apa istoriei”

Era soţia unui împărat chinez din cea dintâi dinastie. Nevasta lui Yu, conducătorul cel blând şi înţelept. Ea, Yidi,...

Vinul sau „Apa istoriei”
Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie
Gastronomie 30 Aprilie 2024, 11:01

Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie

În pitorescul său colț de poveste, Sânpetru de Câmpie își deschide larg porțile către o experiență culinară autentică și...

Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie
Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte
Gastronomie 29 Aprilie 2024, 06:42

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte.

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte
Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști
Gastronomie 27 Aprilie 2024, 13:37

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1,5 kg de cartofi, 6 căței de usturoi, 4 crenguțe de cimbru, 2 frunze de dafin, 25 cl de bulion de vită, 1...

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști
Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști
Gastronomie 19 Aprilie 2024, 10:26

Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști

Oul bio (ecologic) se deosebeste fundamental de cel obtinut in mod conventional, printr-o serie de calități și motive. În...

Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști
Cocoșel de pădure în stil provensal
Gastronomie 12 Aprilie 2024, 12:37

Cocoșel de pădure în stil provensal

Ingrediente: 1 căpățână de usturoi, 3 fire de cimbru, 1 legătură de rozmarin, 50 ml ulei de măsline, 1 lingură de sare.

Cocoșel de pădure în stil provensal
Sufleu de dovlecei
Gastronomie 11 Aprilie 2024, 12:34

Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii, 30 g parmezan ras, 1/4 linguriță de nucșoară rasă, 1 lingură de ulei, 1 albuș de ou, sare,...

Sufleu de dovlecei
Puncte gastronomice pentru turişti la Margina
Gastronomie 02 Aprilie 2024, 21:09

Puncte gastronomice pentru turişti la Margina

Comuna timişeană Margina va avea două Puncte gastronomice pentru turişti. Iniţiativa constituie o nouă oportunitate de...

Puncte gastronomice pentru turişti la Margina