Ascultă Radio Antena Satelor Live

Tocăniță moldovenească (Friptură ca la moldoveni) - Rețeta lui Radu Anton Roman

Celor ce s-au încumetat în „pub“-rile irlandeze, în cârciumioarele galeze ori în casele lituaniene n-o să li se pară deloc ciudat acest fel de a primi o mâncare: o ulcică, ferecată la gură cu aluat, în care s-a înăbușit o tocană cu tot felul de cărnuri și legume.

03 Martie 2017, 12:05

Dar văzând asta la moldoveni-și încă pe post de mâncărică specifică, ca un stindard republican (dacă ziceam național, m-ar fi sfârtecat unii, dacă ziceam regional m-ar fi tăiat ăilalți)-trebuie neapărat să-ți pui întrebări, ba în celta veche, ba în latarsa, dar cu răspuns românesc.

Cand se aduc la masa „olitele“ astea miniaturale si pitoresti (mancarea se mai numeste si „friptura ca la moldoveni“), cu capacul lor de aluat rumen (peste care se adauga si o painita rotunda), nici nu mai conteaza ce e in ele, atat sunt de atragatoare.

As putea spune chiar ca asta e miza de savoare a moldovenestii tocanite, ambalajul original, stravechi si atasant, dincolo de care nu e mai mare lucru decat e bine sa fie.

Si, ca sa evit betia de cuvinte, ma indrept (cu pas clatinat) spre o crama moldoveneasca, observand, de data asta cu tristete netrucata si nedisimulata, ca anii indelungati de export, numai si numai spre rusi, a unui vin pe gustul acelora (adica cu adaos coplesitor de alcool pe cat de prost pe atat de tare) a facut uitata priceperea de altadata a pivnicerilor lui Stefan cel Mare.

Am gustat in ultimii ani mult vin facut intre Prut si Nistru si am avut doar cateva revelatii si, in schimb, numeroase deceptii si chiar unele socuri.

Ciudat este ca podgorenii moldoveni s-au gandit mai intai la problema ambalajelor (vedeti ce treaba serioasa e invelisul?), importand sticle in forma de vioara sau floricica, in care au varsat tot (si doar) ce-au avut, amanand sa puna vin pentru cand il vor si face.

Citeste continuarea pe Bucataria lui Radu

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
Gastronomie 14 Septembrie 2023, 09:45

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”

Încep seria celor 4 ateliere gastronomice din cadrul proiectului „Gust de Maramureş, reţete tradiţionale de pe Valea...

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Gastronomie 19 Iulie 2023, 22:51

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua

Plăcinte, grătare pline cu mititei, bulz tradiţional, frigărui şi fripturi, mâncare la ceaun, pastrame, cotlete şi costiţe,...

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete
Gastronomie 25 Iunie 2023, 23:18

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete

Când vine vorba de moravurile şi năravurile vremii de astăzi, comparaţia inevitabilă este cu opera lui Caragiale. „Aşa spus-a...

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete
Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală
Gastronomie 24 Iunie 2023, 23:21

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală

Existenţa acestui castel din Provenţa este de-a dreptul miraculoasă. Vechea familie nobiliară Adhemar, care s-a evidenţiat în...

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală
Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei
Gastronomie 24 Iunie 2023, 22:28

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei

V-aţi întrebat cum aţi putea ridica la un nivel superior pasiunea dumneavoastră pentru mâncare? Vă gândiţi, probabil, cum să...

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei
Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...
Gastronomie 22 Iunie 2023, 22:37

Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...

Iată un subiect care a incitat de multe ori spiritele, provocând întocmirea de culegeri de reţete, eseuri, panseuri ori...

Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...
"Saraigli" ca-n insula Thassos
Gastronomie 16 Iunie 2023, 23:35

"Saraigli" ca-n insula Thassos

“Vă aşteptam! Vă pregătesc chiar acum două deserturi!”, ne-a spus Sotiria Kiriatzidou imediat ce am intrat în magazinul ei cu...

"Saraigli" ca-n insula Thassos
Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa
Gastronomie 15 Iunie 2023, 22:07

Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa

Joi după amiază, la Pavilionul Expoziţional din Constanţa a fost deschisă oficial prima ediţie a Festivalului Tradiţiilor şi...

Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa