Ascultă Radio Antena Satelor Live

Topul produselor alimentare nesănătoase, conform APC

APC a făcut un top după mărci ale produselor pe care nu ar trebui să le achiziţioneze românii, după studii amănunţite privind compoziţia alimentelor.

31 Octombrie 2018, 12:27

Somon de crescătorie colorat sintetic, zacusca ce conţine mai mult zahăr decât vinete de pe rafturile supermarketurilor, crenvurştii cu un conţinut redus de carne sau murături cancerigene sunt doar unele dintre alimentele pe care le achiziţionăm zilnic.

Somonul de crescătorie poate conține pesticide, metale grele și dioxine, avertizează Asociaţia de Protecţie a Consumatorului.

În fermele piscicole din Norvegia se folosesc anual circa 67.000 tone de substanțe chimice pentru a combate paraziții peștilor, iar în majoritatea fermelor piscicole hrana somonilor este formată din faină de pește, ulei de pește, soia modificată genetic și coloranți artificiali.

Somonul afumat și somonul congelat nu este recomandat pentru cei cu intoleranță la histamină.

Din 100 de grame de somon afumat, un adult poate asimila necesarul zilnic de sare. Un sfert din somonul afumat conține jumătate din cantitatea zilnică de sare necesară unui adult, transmite APC.

76% din somonul afumat și comercializat în România este somon de crescătorie. 45% din somonul afumat și comercializat este pregătit în România.

Un sfert din somonul comercializat în România este capturat din Oceanul Pacific! Somonul sălbatic este superior din punct de vedere calitativ faţă de somonul de crescătorie.

Numai 12% din somonul afumat sau congelat provine din ferme piscicole certificate, care respectă codurile de bune practici din domeniul pisciculturii.

Numai 5% din somonul comercializat în Romania este certificat Bio. În unele ferme piscicole din Europa se crește somon modificat genetic.

Somonul de crescătorie nu trebuie consumat de către copii și femei gravide Asociația Pro Consumatori (fosta Asociația pentru Protecția Consumatorilor din Romania - APC România, înființată în anul 1990), organizație de utilitate publică, membră a Organizației Europene a Consumatorilor, a analizat conținutul etichetei de la 42 sortimente de somon comercializate în marile structuri comerciale.

Au fost analizate următoarele mărci de somon afumat/marinat sau congelat: Gastronatura, Cora, Auchan, Alfredo Seafood, Ocean Fish, Negro 2000, Labeyrie, BlueShark, Hedonia, H.Van Wijnen, 365, Delhaize, ArcticFish, OceanSea, Frosta, Vici, Defish și Copanex.

Acest studiu face parte din Campania Națională de Informare și Educare: „Să învățăm să înțelegem eticheta”.

Top mărci de crenvurști după conținutul de carne

Conform dicționarelor, crenvurștii sunt mezeluri din carne, sub formă de cârnaț subțire, din carne de vită și slănină, tocate foarte fin și trase în mațe de oaie sau membrane din material plastic, cel mai adesea prezentate în pereche; denumirea este germană, de la Krenwürstchen.

Studiul a fost realizat de către o echipă de experți a APC, coordonată de către conf. univ. dr. Costel Stanciu.

La 26% dintre produsele analizate s-a folosit carne separată mecanic (carne de pasăre separată mecanic, carne de pui și curcan separată mecanic, și carne de curcan separată mecanic). În jargonul specialiștilor are chiar denumirea de „mâzgă“ sau „noroi“: „noroi alb (atunci când e vorba despre carne de pasăre).

Procesul presupune măcinarea carcasei și pasarea pastei (care cuprinde măcinătura de os, măduva osoasă și celelalte țesuturi comestibile) sub presiune.

La 44% dintre produsele analizate gustul și aroma au fost potențate cu monoglutamat de sodiu.

La 9% dintre produsele analizate s-a folosit caragenan - un agent de îngroșare suspect de apariția anumitor afecțiuni medicale.

Sursa: adevarul.ro
Sursa Foto: oceanfish.ro

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post
Gastronomie 31 Martie 2023, 21:30

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post

Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara organizează în data de 4 aprilie, de la ora 12:30, la gospodăria ucraineană din...

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post
Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană
Gastronomie 30 Martie 2023, 19:20

Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană

Comisia Europeană a aprobat astăzi, 30 martie, o nouă indicaţie geografică protejată (IGP) pentru România - "Plăcintă...

Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană
Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor
Gastronomie 29 Martie 2023, 07:24

Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor

Această rețetă vine din Mallorca, deci din cea mai mare dintre Insulele Baleare, cunoscută pentru munții săi calcaroși: Serra...

Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor
Linapet/ Pachețele cu orez
Gastronomie 22 Martie 2023, 07:18

Linapet/ Pachețele cu orez

Kankanaey, populație indigenă care trăiește în munții Agawa, Besao, provincia montană, Filipine, sărbătorește începutul...

Linapet/ Pachețele cu orez
Chouera/ Tartă valezană
Gastronomie 09 Martie 2023, 22:09

Chouera/ Tartă valezană

Chouera este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Valais din Alpii elvețieni. Legenda spune că a fost inventat în...

Chouera/ Tartă valezană
Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză
Gastronomie 08 Martie 2023, 20:13

Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză

Această rețetă este preparată din oricare dintre cele nouă varietăți de fasole Jumla cultivate la 2300 m altitudine, în...

Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză
Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute
Gastronomie 07 Martie 2023, 19:58

Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute
Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO
Gastronomie 07 Martie 2023, 11:34

Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO

Pește în mintea noastră, pește în farfurie! Cartea de bucate a FAO vă ajută să cunoașteți, să gătiți și să mâncați pește.

Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO