Ascultă Radio Antena Satelor Live

Tort cu banane, mac și lămâie

Dacă vrem să combinăm rețeta de banana bread, care a devenit foarte populară în ultima vreme, cu crema lemon curd plus alte inovații, putem obține un tort galben, galben de tot.

18 Noiembrie 2016, 08:13

Cu următoarele:

Prepararea blatului:

400 grame făină

1/2 plic praf de copt

250 grame zahăr

3 ouă

250 ml iaurt

3 banane

1 lămâie

2 linguri de mac măcinat

Făina se cerne împreună cu praful de copt. Macul se macină în râșnița de cafea. Separat se amestecă ingredientele umede: bananele zdrobite mărunt cu furculița, ouăle bătute, iaurtul, coaja rasă și zeama de la o lămâie.

Se adaugă zahărul și apoi se combină cu ingredientele uscate (făina și praful de copt) Va ieși o pastă asemănătoare cu aluatul de chec clasic, dar puțin mai moale, datorită bananelor.

Se toarnă într-o formă de tort bine unsă și se dă la cuptor până la trecerea faimosului test al scobitorii. Se lasă la răcit.

Prepararea cremei:

Același sistem ca și la plum curd, grapefruit curd sau orice altă chestie cu fructe plus „curd” în coadă:

4 lămâi, 4 ouă, 4 gălbenușuri, 200 grame de unt, 200 grame zahăr

Coaja rasă și sucul de la cele patru lămâi, plus zahărul, ouăle, gălbenușurile și 100 de grame de unt se amestecă la foc mic într-o cratiță până începe să dea totul în clocot, iar crema se îngroașă. Se stinge focul și se adaugă celelalte 100 grame de unt. Crema se lasă la răcit și deși pare destul de lichidă inițial, se va închega exact atât cât trebuie. După ce s-a răcit suficient, se mai lasă câteva ore la frigider.

Blatul se taie în două sau în trei și se însiropează feliile cu zeamă de lămâie (deci mai folosim o lămâie!), amestecată cu puțină apă fiartă și eventual o lingură de zahăr. Eu am tăiat blatul în două, dar cred că ar ieși mai moale și mai însiropat dacă ar fi tăiat în trei. Oricum, se unge fiecare felie cu cremă lemon curd și va rămâne destulă și pentru acoperit tortul în întregime. Se decorează cu felii de banane:)

Poftă bună!

SURSA: rador.ro

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea
Gastronomie 04 Septembrie 2024, 13:18

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea

În acest weekend, județul Tulcea devine centrul de atracție al gastronomiei tradiționale românești, găzduind a doua ediție a...

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea
Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
Gastronomie 29 August 2024, 17:59

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş

Cea de-a doua ediţie a Festivalului European BIO şi al Tradiţiilor Locale, va avea loc între 6 şi 8 septembrie la Ibăneşti,...

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Gastronomie 27 August 2024, 10:27

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, termenii „bio,” „organic,” și „ECO” devin din ce în...

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Gastronomie 26 August 2024, 14:00

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie

Primăria comunei Sviniţa din judeţul Mehedinţi organizează în zilele de 30 şi 31 august, dar şi pe 1 septembrie, adică la...

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Gastronomie 24 August 2024, 13:09

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor

'Expo-Flora Maramureş', unul dintre cele mai vechi evenimente din municipiul Baia Mare, cu o tradiţie de peste trei decenii,...

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată
Gastronomie 12 Iulie 2024, 12:54

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată

Un european din zece (9,5% din populaţia Uniunii Europene) nu îşi permitea în 2023 o masă care să conţină carne, peşte sau...

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată
Tradiţie şi Inovaţie în Arta Gastronomică, competiţie organizată la USV Iaşi
Gastronomie 10 Iunie 2024, 10:03

Tradiţie şi Inovaţie în Arta Gastronomică, competiţie organizată la USV Iaşi

Carot cake, lime pavlova, chipsuri de mămăligă cu sos birria, cozonac red şi prăjitura fantezie, frigărui de creveţi cu sos...

Tradiţie şi Inovaţie în Arta Gastronomică, competiţie organizată la USV Iaşi
Vinul sau „Apa istoriei”
Gastronomie 05 Mai 2024, 01:51

Vinul sau „Apa istoriei”

Era soţia unui împărat chinez din cea dintâi dinastie. Nevasta lui Yu, conducătorul cel blând şi înţelept. Ea, Yidi,...

Vinul sau „Apa istoriei”