Ascultă Radio Antena Satelor Live

Tort cu banane, mac și lămâie

Dacă vrem să combinăm rețeta de banana bread, care a devenit foarte populară în ultima vreme, cu crema lemon curd plus alte inovații, putem obține un tort galben, galben de tot.

18 Noiembrie 2016, 08:13

Cu următoarele:

Prepararea blatului:

400 grame făină

1/2 plic praf de copt

250 grame zahăr

3 ouă

250 ml iaurt

3 banane

1 lămâie

2 linguri de mac măcinat

Făina se cerne împreună cu praful de copt. Macul se macină în râșnița de cafea. Separat se amestecă ingredientele umede: bananele zdrobite mărunt cu furculița, ouăle bătute, iaurtul, coaja rasă și zeama de la o lămâie.

Se adaugă zahărul și apoi se combină cu ingredientele uscate (făina și praful de copt) Va ieși o pastă asemănătoare cu aluatul de chec clasic, dar puțin mai moale, datorită bananelor.

Se toarnă într-o formă de tort bine unsă și se dă la cuptor până la trecerea faimosului test al scobitorii. Se lasă la răcit.

Prepararea cremei:

Același sistem ca și la plum curd, grapefruit curd sau orice altă chestie cu fructe plus „curd” în coadă:

4 lămâi, 4 ouă, 4 gălbenușuri, 200 grame de unt, 200 grame zahăr

Coaja rasă și sucul de la cele patru lămâi, plus zahărul, ouăle, gălbenușurile și 100 de grame de unt se amestecă la foc mic într-o cratiță până începe să dea totul în clocot, iar crema se îngroașă. Se stinge focul și se adaugă celelalte 100 grame de unt. Crema se lasă la răcit și deși pare destul de lichidă inițial, se va închega exact atât cât trebuie. După ce s-a răcit suficient, se mai lasă câteva ore la frigider.

Blatul se taie în două sau în trei și se însiropează feliile cu zeamă de lămâie (deci mai folosim o lămâie!), amestecată cu puțină apă fiartă și eventual o lingură de zahăr. Eu am tăiat blatul în două, dar cred că ar ieși mai moale și mai însiropat dacă ar fi tăiat în trei. Oricum, se unge fiecare felie cu cremă lemon curd și va rămâne destulă și pentru acoperit tortul în întregime. Se decorează cu felii de banane:)

Poftă bună!

SURSA: rador.ro

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post
Gastronomie 31 Martie 2023, 21:30

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post

Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara organizează în data de 4 aprilie, de la ora 12:30, la gospodăria ucraineană din...

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post
Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană
Gastronomie 30 Martie 2023, 19:20

Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană

Comisia Europeană a aprobat astăzi, 30 martie, o nouă indicaţie geografică protejată (IGP) pentru România - "Plăcintă...

Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană
Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor
Gastronomie 29 Martie 2023, 07:24

Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor

Această rețetă vine din Mallorca, deci din cea mai mare dintre Insulele Baleare, cunoscută pentru munții săi calcaroși: Serra...

Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor
Linapet/ Pachețele cu orez
Gastronomie 22 Martie 2023, 07:18

Linapet/ Pachețele cu orez

Kankanaey, populație indigenă care trăiește în munții Agawa, Besao, provincia montană, Filipine, sărbătorește începutul...

Linapet/ Pachețele cu orez
Chouera/ Tartă valezană
Gastronomie 09 Martie 2023, 22:09

Chouera/ Tartă valezană

Chouera este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Valais din Alpii elvețieni. Legenda spune că a fost inventat în...

Chouera/ Tartă valezană
Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză
Gastronomie 08 Martie 2023, 20:13

Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză

Această rețetă este preparată din oricare dintre cele nouă varietăți de fasole Jumla cultivate la 2300 m altitudine, în...

Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză
Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute
Gastronomie 07 Martie 2023, 19:58

Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute
Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO
Gastronomie 07 Martie 2023, 11:34

Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO

Pește în mintea noastră, pește în farfurie! Cartea de bucate a FAO vă ajută să cunoașteți, să gătiți și să mâncați pește.

Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO