Ascultă Radio Antena Satelor Live

Varză de Bihor (rețeta lui Radu Anton Roman)

Ați putea zice, ce mare brânză bihoreană, se mai pun câteva legume zemoase pe lângă varză și carnea obișnuite și gata, s-a născut o nouă stea (comestibilă)! Dacă îi mai dai și un nume, o speli și o duci la târg, să o prezinți domnilor, ură, ai și luat Nobelul pentru ciorbe! Ce atâta gălăgie pentru o varzo-tocană, dacă știam, inventam sute de găteli...

07 August 2017, 12:18


Asa o fi, in aparenta, dar ia puneti mana de cititi atent, veti vedea ca in reteta sunt dichisuri, meremeturi, subtilitati, amanari, tactici... Bihorul n-a scuipat mancarea asta ca pe o samanta, ci a nascut-o in munci. Varza asta, a lui si numai a lui, s-a copt incet, ca folclorul, cu adaosuri, innoiri si nesfarsite corectii colective. Travaliul a durat probabil sute de ani. Mii de babe, nane si leici diverse si crisenene s-au scofalcit deasupra focului pana cand toti bihorenii, intr-un glas si-ntr-un blid, au zis, asta-i, ecce varza care ne reprezinta.

Si fiti siguri ca nici nu i-au spus ei „varza de Bihor”, ci altii, ceilalti, recunoscand astfel ca una-i varza asta, si ca numai la Bihor se face!

Viile Bihorului incep de pe la facerea lumii si de la nord de Zarand, de la Ineu, si continua cu podgoriile de la Tileagd-Oradea, Diosig, Marghita, Valea lui Mihai si Sanislau. Pe langa rusinoasa Rujita, cu bujori in obrajori, pe langa binecunoscutele Furmint, Riesling, Iordana, Mustoasa, Cadarca (numita aici ...Lugojana!), Burgund, in sforile de vie de pe Crisuri se mai ascund si azi vite ciudate de altadata.

Daca v-a apucat seara si dormitul pe la vreo casa gospodareasca din Santimreu ori Chislaz, atunci bucurati-va, caci vinul neastamparat si subtirel (in alcooluri) pe care-l veti bea inainte de culcare (ba chiar si dupa) ar putea fi din struguri albi de Vulpe, Tata Oii, Vita Joasa, Dinka Alba, Coada Oii, Vie Grasa sau din boabe rosii de Vanat.

Ingrediente Varză de Bihor (rețeta lui Radu Anton Roman)

100 ml smantana
2 gogosari
3 rosii
1 legatura de marar
1 ceapa
1 lingura de cimbru
2 catei de usturoi
2 ardei grasi
sare, piper, la placere
500 g carne (vitel, purcel, pasare, ce aveti)
1 varza dulce (2 kg)
2 linguri de untdelemn (sau untura)
200 g carne afumata (daca va place; daca nu, nu!)

Afla modul de preparare pe Bucataria lui Radu

Din Topoloveni, cu dragoste: Mâncare românească fără compromisuri
Gastronomie 09 Iulie 2025, 20:33

Din Topoloveni, cu dragoste: Mâncare românească fără compromisuri

Bibiana Stanciulov este mai mult decât fondatoarea unei companii. Este o voce, un simbol, o forță care a luptat pentru...

Din Topoloveni, cu dragoste: Mâncare românească fără compromisuri
Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești
Gastronomie 09 Iulie 2025, 20:26

Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești

Vara este în toi, iar piețele abundă de roșii, castraveți, dovlecei, ardei și varză. Însă, în ciuda belșugului de sezon, în...

Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești
Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea
Gastronomie 21 Iunie 2025, 11:28

Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea

Prima ediţie a Festivalului Pizzei Napolitane 'L'Arte della Pizza' a început sâmbătă la Oradea, în Piaţa Ferdinand, în...

Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea
Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!
Gastronomie 22 Mai 2025, 14:27

Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!

Timp de trei zile, centrul oraşului devine locul perfect pentru iubitorii de mâncare delicioasă. Pentru desfăşurarea în...

Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!
Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu
Gastronomie 13 Aprilie 2025, 11:49

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu

Muzeul în aer liber Astra din Dumbrava Sibiului găzduieşte astăzi de Florii un eveniment gastronomic la care vedetă va fi...

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu
Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud
Gastronomie 15 Februarie 2025, 16:42

Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud

Peste 40 de proprietari de pivniţe de vin din localitatea Şamşud au fost prezenţi, sâmbătă, cu produse locale tradiţionale,...

Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud
Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Gastronomie 14 Februarie 2025, 12:21

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung

Explozia preţurilor la ouă şi rafturile goale în SUA au creat o oportunitate pentru alternative vegane produse din...

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 14 Ianuarie 2025, 16:11

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea

Brașovul găzduiește un concept culinar revoluționar „Sub Tâmpa”, un restaurant care aduce în prim-plan tradițiile...

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea