Ascultă Radio Antena Satelor Live

Varză de Bihor (rețeta lui Radu Anton Roman)

Ați putea zice, ce mare brânză bihoreană, se mai pun câteva legume zemoase pe lângă varză și carnea obișnuite și gata, s-a născut o nouă stea (comestibilă)! Dacă îi mai dai și un nume, o speli și o duci la târg, să o prezinți domnilor, ură, ai și luat Nobelul pentru ciorbe! Ce atâta gălăgie pentru o varzo-tocană, dacă știam, inventam sute de găteli...

07 August 2017, 12:18


Asa o fi, in aparenta, dar ia puneti mana de cititi atent, veti vedea ca in reteta sunt dichisuri, meremeturi, subtilitati, amanari, tactici... Bihorul n-a scuipat mancarea asta ca pe o samanta, ci a nascut-o in munci. Varza asta, a lui si numai a lui, s-a copt incet, ca folclorul, cu adaosuri, innoiri si nesfarsite corectii colective. Travaliul a durat probabil sute de ani. Mii de babe, nane si leici diverse si crisenene s-au scofalcit deasupra focului pana cand toti bihorenii, intr-un glas si-ntr-un blid, au zis, asta-i, ecce varza care ne reprezinta.

Si fiti siguri ca nici nu i-au spus ei „varza de Bihor”, ci altii, ceilalti, recunoscand astfel ca una-i varza asta, si ca numai la Bihor se face!

Viile Bihorului incep de pe la facerea lumii si de la nord de Zarand, de la Ineu, si continua cu podgoriile de la Tileagd-Oradea, Diosig, Marghita, Valea lui Mihai si Sanislau. Pe langa rusinoasa Rujita, cu bujori in obrajori, pe langa binecunoscutele Furmint, Riesling, Iordana, Mustoasa, Cadarca (numita aici ...Lugojana!), Burgund, in sforile de vie de pe Crisuri se mai ascund si azi vite ciudate de altadata.

Daca v-a apucat seara si dormitul pe la vreo casa gospodareasca din Santimreu ori Chislaz, atunci bucurati-va, caci vinul neastamparat si subtirel (in alcooluri) pe care-l veti bea inainte de culcare (ba chiar si dupa) ar putea fi din struguri albi de Vulpe, Tata Oii, Vita Joasa, Dinka Alba, Coada Oii, Vie Grasa sau din boabe rosii de Vanat.

Ingrediente Varză de Bihor (rețeta lui Radu Anton Roman)

100 ml smantana
2 gogosari
3 rosii
1 legatura de marar
1 ceapa
1 lingura de cimbru
2 catei de usturoi
2 ardei grasi
sare, piper, la placere
500 g carne (vitel, purcel, pasare, ce aveti)
1 varza dulce (2 kg)
2 linguri de untdelemn (sau untura)
200 g carne afumata (daca va place; daca nu, nu!)

Afla modul de preparare pe Bucataria lui Radu

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post
Gastronomie 31 Martie 2023, 21:30

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post

Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara organizează în data de 4 aprilie, de la ora 12:30, la gospodăria ucraineană din...

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post
Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană
Gastronomie 30 Martie 2023, 19:20

Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană

Comisia Europeană a aprobat astăzi, 30 martie, o nouă indicaţie geografică protejată (IGP) pentru România - "Plăcintă...

Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană
Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor
Gastronomie 29 Martie 2023, 07:24

Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor

Această rețetă vine din Mallorca, deci din cea mai mare dintre Insulele Baleare, cunoscută pentru munții săi calcaroși: Serra...

Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor
Linapet/ Pachețele cu orez
Gastronomie 22 Martie 2023, 07:18

Linapet/ Pachețele cu orez

Kankanaey, populație indigenă care trăiește în munții Agawa, Besao, provincia montană, Filipine, sărbătorește începutul...

Linapet/ Pachețele cu orez
Chouera/ Tartă valezană
Gastronomie 09 Martie 2023, 22:09

Chouera/ Tartă valezană

Chouera este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Valais din Alpii elvețieni. Legenda spune că a fost inventat în...

Chouera/ Tartă valezană
Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză
Gastronomie 08 Martie 2023, 20:13

Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză

Această rețetă este preparată din oricare dintre cele nouă varietăți de fasole Jumla cultivate la 2300 m altitudine, în...

Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză
Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute
Gastronomie 07 Martie 2023, 19:58

Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute
Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO
Gastronomie 07 Martie 2023, 11:34

Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO

Pește în mintea noastră, pește în farfurie! Cartea de bucate a FAO vă ajută să cunoașteți, să gătiți și să mâncați pește.

Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO