Ascultă Radio Antena Satelor Live

Zamă de găină ca la Neamț (rețeta lui Radu Anton Roman)

Taram magic, nascator de legende (de tot felul), centru spiritual intesat de manastiri, o lume de cultura si arta populara straveche, un fel de patrie mai mica pentru o mare literatura vorbind de Ceahlau si de Ozana cea frumoasa (am uitat ceva sau pe cineva?), dealurile de la poalele muntilor Stanisoarei, din tinutul Neamtului au nascut si aceasta zeama raspicat acrisoara, ce are misiunea sacra de a limpezi nesiguranta diminetilor incetosate de nopti ravasite, pierdute, fara nici o legatura cu castitatea sau saracia monahica din vecinatate.

27 Iunie 2017, 10:48


Ingrediente

1 gaina
1 jumatate de litru de bors
1 jumatate de litru de zer de putinei
1 canita cu moare de muraturi
1 farfurie de muraturi

Zarzavat:

ceapa
morcovi
pastarnac
gulioare
telina
patrunjel
praz

Verdeata:

loboda
patrunjel
podbal
macris

cam 2 farfurii cu tocmagi facuti din oua, sare si faina cata poate intra si ramane.

MOD PREPARARE

Gaina bine grijita se pune la fiert in apa de fantana (asta ca sa raman in tonul de reportaj tarpestean) - interesant ca nemtenii lasa si ficatul la ciorba

Se fac tocmagii, subtirei ca o geana de Smarandita popii si se lasa la uscat

Zarzavatul taiat marunt se pune in ceaun dupa ce gaina, infierbantata, si-a pierdut din cerbiciile varstei si se-ntoarce, tandra, spre adolescenta

Verdeata si muraturile se toaca

Daca a fiert, gaina se scoate si se taie bucati, timp in care se pun pe rand la foc alte lucruri, ca acreala si tocmagii

Daca s-au muiat (dar sa nu se flescaiasca) si tocmagii, atunci se-ntoarce carnea-n oala, se presara verdeata si se rastoarna mamaliga pe scandura mesei, ca blidele, lingurile si mahmurii asteapta de mult, ca o armata ratacita de prizonieri.

Citeste alte retete pe Bucataria lui Radu.

Vinul sau „Apa istoriei”
Gastronomie 05 Mai 2024, 01:51

Vinul sau „Apa istoriei”

Era soţia unui împărat chinez din cea dintâi dinastie. Nevasta lui Yu, conducătorul cel blând şi înţelept. Ea, Yidi,...

Vinul sau „Apa istoriei”
Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie
Gastronomie 30 Aprilie 2024, 11:01

Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie

În pitorescul său colț de poveste, Sânpetru de Câmpie își deschide larg porțile către o experiență culinară autentică și...

Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie
Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte
Gastronomie 29 Aprilie 2024, 06:42

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte.

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte
Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști
Gastronomie 27 Aprilie 2024, 13:37

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1,5 kg de cartofi, 6 căței de usturoi, 4 crenguțe de cimbru, 2 frunze de dafin, 25 cl de bulion de vită, 1...

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști
Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști
Gastronomie 19 Aprilie 2024, 10:26

Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști

Oul bio (ecologic) se deosebeste fundamental de cel obtinut in mod conventional, printr-o serie de calități și motive. În...

Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști
Cocoșel de pădure în stil provensal
Gastronomie 12 Aprilie 2024, 12:37

Cocoșel de pădure în stil provensal

Ingrediente: 1 căpățână de usturoi, 3 fire de cimbru, 1 legătură de rozmarin, 50 ml ulei de măsline, 1 lingură de sare.

Cocoșel de pădure în stil provensal
Sufleu de dovlecei
Gastronomie 11 Aprilie 2024, 12:34

Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii, 30 g parmezan ras, 1/4 linguriță de nucșoară rasă, 1 lingură de ulei, 1 albuș de ou, sare,...

Sufleu de dovlecei
Puncte gastronomice pentru turişti la Margina
Gastronomie 02 Aprilie 2024, 21:09

Puncte gastronomice pentru turişti la Margina

Comuna timişeană Margina va avea două Puncte gastronomice pentru turişti. Iniţiativa constituie o nouă oportunitate de...

Puncte gastronomice pentru turişti la Margina