Ascultă Radio Antena Satelor Live

Zamă de găină ca la Neamț (rețeta lui Radu Anton Roman)

Taram magic, nascator de legende (de tot felul), centru spiritual intesat de manastiri, o lume de cultura si arta populara straveche, un fel de patrie mai mica pentru o mare literatura vorbind de Ceahlau si de Ozana cea frumoasa (am uitat ceva sau pe cineva?), dealurile de la poalele muntilor Stanisoarei, din tinutul Neamtului au nascut si aceasta zeama raspicat acrisoara, ce are misiunea sacra de a limpezi nesiguranta diminetilor incetosate de nopti ravasite, pierdute, fara nici o legatura cu castitatea sau saracia monahica din vecinatate.

27 Iunie 2017, 10:48


Ingrediente

1 gaina
1 jumatate de litru de bors
1 jumatate de litru de zer de putinei
1 canita cu moare de muraturi
1 farfurie de muraturi

Zarzavat:

ceapa
morcovi
pastarnac
gulioare
telina
patrunjel
praz

Verdeata:

loboda
patrunjel
podbal
macris

cam 2 farfurii cu tocmagi facuti din oua, sare si faina cata poate intra si ramane.

MOD PREPARARE

Gaina bine grijita se pune la fiert in apa de fantana (asta ca sa raman in tonul de reportaj tarpestean) - interesant ca nemtenii lasa si ficatul la ciorba

Se fac tocmagii, subtirei ca o geana de Smarandita popii si se lasa la uscat

Zarzavatul taiat marunt se pune in ceaun dupa ce gaina, infierbantata, si-a pierdut din cerbiciile varstei si se-ntoarce, tandra, spre adolescenta

Verdeata si muraturile se toaca

Daca a fiert, gaina se scoate si se taie bucati, timp in care se pun pe rand la foc alte lucruri, ca acreala si tocmagii

Daca s-au muiat (dar sa nu se flescaiasca) si tocmagii, atunci se-ntoarce carnea-n oala, se presara verdeata si se rastoarna mamaliga pe scandura mesei, ca blidele, lingurile si mahmurii asteapta de mult, ca o armata ratacita de prizonieri.

Citeste alte retete pe Bucataria lui Radu.

Din Topoloveni, cu dragoste: Mâncare românească fără compromisuri
Gastronomie 09 Iulie 2025, 20:33

Din Topoloveni, cu dragoste: Mâncare românească fără compromisuri

Bibiana Stanciulov este mai mult decât fondatoarea unei companii. Este o voce, un simbol, o forță care a luptat pentru...

Din Topoloveni, cu dragoste: Mâncare românească fără compromisuri
Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești
Gastronomie 09 Iulie 2025, 20:26

Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești

Vara este în toi, iar piețele abundă de roșii, castraveți, dovlecei, ardei și varză. Însă, în ciuda belșugului de sezon, în...

Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești
Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea
Gastronomie 21 Iunie 2025, 11:28

Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea

Prima ediţie a Festivalului Pizzei Napolitane 'L'Arte della Pizza' a început sâmbătă la Oradea, în Piaţa Ferdinand, în...

Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea
Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!
Gastronomie 22 Mai 2025, 14:27

Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!

Timp de trei zile, centrul oraşului devine locul perfect pentru iubitorii de mâncare delicioasă. Pentru desfăşurarea în...

Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!
Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu
Gastronomie 13 Aprilie 2025, 11:49

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu

Muzeul în aer liber Astra din Dumbrava Sibiului găzduieşte astăzi de Florii un eveniment gastronomic la care vedetă va fi...

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu
Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud
Gastronomie 15 Februarie 2025, 16:42

Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud

Peste 40 de proprietari de pivniţe de vin din localitatea Şamşud au fost prezenţi, sâmbătă, cu produse locale tradiţionale,...

Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud
Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Gastronomie 14 Februarie 2025, 12:21

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung

Explozia preţurilor la ouă şi rafturile goale în SUA au creat o oportunitate pentru alternative vegane produse din...

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 14 Ianuarie 2025, 16:11

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea

Brașovul găzduiește un concept culinar revoluționar „Sub Tâmpa”, un restaurant care aduce în prim-plan tradițiile...

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea