Ascultă Radio Antena Satelor Live

Lucrările generale agricole și horticole specifice lunii Octombrie

În pomicultură, principalele lucrări sunt: bucuria recoltării de mere, pere şi gutui, îngrijirea livezilor şi plantarea

Lucrările generale agricole și horticole specifice lunii Octombrie

13 Octombrie 2020, 09:16

Dupa recoltarea fructelor, dar înainte de căderea frunzelor, se administrează gunoiul de grajd, îngraşăminte chimice pe bază de fosfor, potasiu şi 1/3 din doza de azot. Acestea se vor incorpora în sol cu o arătură la adâncimea de 18-20 cm (depinde şi de adâncimea rădăcinilor).

Se vor strange frunzele căzute şi ramurile uscate, în vederea diminuării bolilor si dăunătorilor; acelasi rol il are şi arătura de toamnă, care va scoate la suprafață ouăle insectelor, ce vor degera pe timp de iarnă.

- Dupa încheierea recoltelor, se va executa tratamentul de toamnă, cu substanțe pe bază de sulfat de cupru pentru distrugerea rezervelor de boli şi produse pentru combaterea dăunătorilor. Aceştia pot afecta calitatea şi cantitatea producției de anul viitor.

Tratamentul cu Zeama Bordeleză se va face dupa căderea completă a frunzelor; la o perioadă de 7-10 zile de la aplicarea fungicidului, se va aplica uleiul horticol (insecticid).

  • De la jumătatea lunii încep plantările de toamnă care vor continua pană la apariția îngheț
  • Plantarea pomilor toamna este mai eficientă decat cea de primăvară, deoarece rădăcinile puieților vor avea un contact mai strans cu solul şi vor pleca în vegetație cu cel puțin 2 săptămani mai devreme decat cei plantați primă
  • Pomii uscați sau rupți se scot pentru a fi inlocuiți.

O mare atenție se va acorda lucrărilor solului sub proiecția coroanei, pentru a fi distruse cuiburile de rozatoare.

La pomii tineri, rozatoarele rod tulpina, iar acestia nu vor mai pleca în vegetatie anul urmator. Se pot aplica la rădăcini produse raticide cu atractanți, introduse în stații de intoxicare speciale pentru rozatoare.

Înviticultură:

  • se vor recolta soiurile timpurii sau cele depreciate de mucegai, mană, grindină sau dacă toamna este ploioasă;
  • Soiurile aromate şi de calitate superioară se vor recolta la caderea brumei.

Dupa curățarea terenului, se va proceda la fertilizarea de toamnă cu fosfor şi potasiu sau gunoi de grajd, urmată de o aratură.

Alte lucrări specifice constau în:

  • scoaterea butucilor uscați sau bolnavi şi înlocuirea lor,
  • răzuirea trunchiurilor, tăierea şi arderea ramurilor uscate,
  • învelirea trunchiurilor tinere contra roză
Despre cătina albă
ABC-ul micului fermier 02 Decembrie 2020, 19:23

Despre cătina albă

Cătina albă, cătina albă de râu, cătina ghimpoasă, denumire ştiinţifică - Hippophae rhamnoides - este un arbust de o...

Despre cătina albă
Despre cultura agrișului
ABC-ul micului fermier 30 Noiembrie 2020, 19:08

Despre cultura agrișului

Azi oferim informații despre cultura AGRISULUI, Ribes uva-crispa, arbust cu multiple indicații terapeutice, de talie mică...

Despre cultura agrișului
Reteta traditionala de colarezi
ABC-ul micului fermier 27 Noiembrie 2020, 19:00

Reteta traditionala de colarezi

Reteta traditionala de colarezi cu lapte de la Bunica Nica Ioana, Jud. Ialomita, Comuna Cosereni Ingrediente: 1 l de lapte...

Reteta traditionala de colarezi
Tehnologia culturii afinului
ABC-ul micului fermier 26 Noiembrie 2020, 18:56

Tehnologia culturii afinului

Plantarea Materialul de plantat trebuie sa fie bine inradacinat si sa aiba inaltimea de 30-45 cm. Arbustii se vor procura...

Tehnologia culturii afinului
Despre cultura afinului
ABC-ul micului fermier 25 Noiembrie 2020, 18:52

Despre cultura afinului

Afinul este un arbust fructifer, ce creste sub forma de tufa, inalt de 30-60 cm. Acesta este raspandit in general in zonele...

Despre cultura afinului
Plantarea și recoltarea coacăzului
ABC-ul micului fermier 24 Noiembrie 2020, 18:48

Plantarea și recoltarea coacăzului

Conform conditiilor climatice din tara noastra, epoca optima de plantare este cuprinsa intre sfarsitul lunii octombrie si...

Plantarea și recoltarea coacăzului
Despre cultura coacăzului
ABC-ul micului fermier 23 Noiembrie 2020, 18:42

Despre cultura coacăzului

Azi prezentăm informații despre cultura coacazului, Ribes species cu un potential biologic ridicat; creste spontan in zonele...

Despre cultura coacăzului
Dulceața de zmeură întreagă
ABC-ul micului fermier 20 Noiembrie 2020, 18:39

Dulceața de zmeură întreagă

Azi pregatim ceva dulce impreuna, folosind ca materie prima delicioasa zmeura. Dulceata de zmeura intreaga – reteta de pe...

Dulceața de zmeură întreagă