Ascultă Radio Antena Satelor Live

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum ar trebui gospodinele să-și întocmească meniul pentru ziua luminată a Învierii, care dă să se apropie.

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

17 Aprilie 2025, 11:40

Nu de alta, dar trecând deunăzi prin Mehedinți, pe la Strehaia, dada Ileana mi-a adus aminte de rețeta de Miel cu spanac, pe care vreau să v-o dăruiesc și domniilor voastre.Și mai zicea dada Ileana că, la ziua sorocită, bine-ar fi să aveți pregătită, la-ndemână, și o ulcică de vin roșu de prin partea locului, o Fetească Neagră de Vânju Mare.

Ai trebuință de: 750 g carne de miel, 2 kg spanac proaspăt, o lingură de făină, 50 g untură, o ceapă, 100 ml suc de roșii, sare, piper.

Cum se procedează: Spanacul se curăță, se spală în mai multe ape și se pune la fiert în puțină apă cu sare (nu se adaugă mult lichid, deoarece spanacul lasă și el foarte multă apă).

Carnea se curăță, se porționează și se prăjește în untură, întorcându-se de mai multe ori pe toate părțile. Se adaugă ceapa tocată mărunt.

Când spanacul a început să se înmoaie, se toarnă (cu tot cu zeama lui) peste carne și se lasă să fiarbă împreună, la foc mic. Se ia o jumătate de polonic de zeamă, se adaugă apă rece și se dizolvă făina, turnându-se apoi în cratiță. Se pune și sucul de roșii, se potrivește de sare și piper și se dă la cuptor pentru jumătate de oră. Dacă mai este nevoie, se mai poate adăuga puțină apă (fiartă).

- rețetă culeasă din Strehaia (Mehedinți) și publicată în volumul „Rețete de Paști”, de Simona Lazăr și Simona Chiriac , Editura Jurnalul 2007.

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun