Seceta provoacă neliniște printre agricultori. Ce fac autoritățile în acest sens
Știați că în România funcționează o Autoritate Națională care se ocupă de creșterea precipitațiilor

21 Aprilie 2020, 10:02
Pare ceva științifico-fantastic, însă, se pare că din lipsa fondurilor suficiente, ploile provocate artifical au lipsit total, deși 75 de angajați "lucrează" la astfel de experimente.
Este deja panică printre fermieri, pământul e secătuit de umiditate, iar vântul agravează și mai mult situația, asta deși statul are soluția, însă, nu o folosește.
Din 2014 există în România - Autoritatea Națională pentru Creșterea Precipitațiilor, aceeași autoritate care gestionează și sitemul anti-grindină, Gheorghe Căunei Florescu fiind președintele Autorității.
Acesta declara la un moment dat „putem să facem să ningă, să aducem un strat de zăpadă de 5-10 centimetri, exact cât i-ar trebui grâului sau altor culturi să germineze, putem face așa ceva. Urmează pasul trei, să identificăm finanțare pentru cumpărarea de avioane pentru că substanțele respective pot fi făcute în România, noi pentru experiment am cumparat 5 din Germania”.
Într-un experiment făcut anul trecut în toamnă, cei de la Agenția pentru Creșterea Precipitațiilor susțin că au provocat precipitații pe o suprafață de 10 kilometri pătrați, în Dobrogea, crescând de la 100 de mililitri de apă la 10 litri de apă pe metru pătrat cantitatea de poaie.
Explicația ar fi următoarea: Iodura de argint reacționează, se produce un aerosol, un fum și condensează toată apă din nor pe 10 km, pe 15 km pătrați, norul devine mai greu, curenții nu reușesc să ducă norul mai sus, întâlnesc straturi mai clade, se topesc și se transformă în apă.
România are o strategie de creștere a precipitațiilor încă din 2008, dar pe care nu s-a grăbit niciodată să o pună în aplicare și pentru a stimula artificial ploile.
Grecia, Bulgaria, Spania, SUA, Franța sunt doar câteva țări care folosesc acest sistem de zeci de ani!
Sursa: Viorel Grosu
Foto: pixabay