Solurile uscate compromit culturile agricole în peste jumătate din țară
România se confruntă cu un nou val de secetă pedologică, care afectează peste 50% din teritoriul național. Cele mai afectate sunt regiunile din sudul, estul și centrul țării, unde lipsa precipitațiilor din ultimele săptămâni a dus la uscarea accentuată a solului. În numeroase zone, umiditatea din stratul arabil a coborât sub pragul critic pentru dezvoltarea normală a culturilor agricole de vară.

Articol de Petruț Mazilu, 18 Iulie 2025, 14:01
Seceta pedologică afectează deja mai mult de jumătate din ţară, iar sistemele de irigaţii vechi, acolo unde funcţionează, nu mai fac faţă.
În judeţul Dolj, agricultorii notează pierderi însemnate la culturile de porumb şi floarea-soarelui. Zilele acestea se centralizează suprafeţele calamitate pe baza documentelor trimise de fermierii afectaţi de seceta persistentă, potrivit Radio Romania Actualitati.
Din informaţiile colectate până în prezent de la primăriile din judeţ, suprafaţa calamitată de fenomenul de secetă pedologică pentru care fermierii au făcut solicitări este de aproximativ 700 de hectare de floarea-soarelui şi 170 de hectare de porumb, a menţionat Alexandra Şomicu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Agricole Dolj.
Pentru culturile înfiinţate în toamnă, termenul de depunere a înştiinţărilor este 1 august, iar pentru cele înfiinţate în primăvară - 15 octombrie.
"După ce comisia de constatare evaluează toate solicitările din judeţ, putem confirma exact gradul de afectare şi suprafeţele afectate. Având în vedere condiţiile climatice şi pedologice specifice judeţului Dolj, preconizăm că suprafeţele calamitate de fenomenul de secetă pedologică se vor concentra în special în zona de sud, sud-est, unde predomină solurile nisipoase, cu o capacitate redusă de reţinere a apei", a mai declarat a menţionat Alexandra Şomicu.
În Dolj, suprafaţa însămânţată în acest an, conform declaraţiilor depuse de fermieri, este de 66.000 de hectare de porumb şi 89.000 de hectare de floarea-soarelui.