Ascultă Radio Antena Satelor Live

Industria mondială a cărnii de porc este afectată de războiul comercial

Ken Maschhoff, preşedintele celei mai mari companii familiale de producţia a cărnii de porc din SUA, a văzut în acest an cum profiturile sale scad.

27 Decembrie 2018, 16:26

Acestea scad pe măsură ce tensiunile comerciale dintre SUA şi China au escaladat, informează Reuters.Compania sa, The Maschhoffs, a oprit mai multe proiecte din SUA în valoare de până la 30 de milioane de dolari şi ar putea muta peste hotare o parte din operaţiuni. Să investeşti acum în operaţiunile interne ar fi ”ridicol”, în condiţiile în care China şi alte ţări introduc restricţii împotriva produselor agricole din SUA, spune Ken Maschhoff.De cealaltă parte a globului, fermierul chinez Xie Yingqiang a decis în luna mai să trimită la abator cea mai mare parte a turmei sale de 1.000 de porci, pentru a-şi limita pierderile după ce Beijingul a introdus tarife vamale suplimentare pentru soia din SUA, decizie care a majorat preţul furajelor. ”Nu mai avea sens să îi cresc în continuare”, spune Xie Yingqiang.Disputa comercială dintre SUA şi China a afectat în mod deosebit industria cărnii de porc din ambele ţări iar pagubele colaterale au fost resimţite şi de alte state mari exportatoare de carne de porc precum Brazilia, Canada şi marii producători europeni. Spre deosebire de cazul altor industrii pentru care războiul comercial a creat câştigători şi pierzători, crescătorii de porci şi procesatorii din întreaga lume sunt de partea celor care au de suferit de pe urma unei combinaţii între creşterea costurilor şi scăderea preţurilor la carnea de porc.Motivul principal este acela că războiul comercial a venit într-un moment complet inoportun, după o expansiune mondială care a dus producţia globală de carne de porc la un nivel record, pe fondul estimărilor referitoare la creştere cererii de carne şi a preţului scăzut la nutreţ ca urmare a supraproducţiei mondiale de cereale.”Pe măsură ce războiul comercial s-a intensificat, schimburile comerciale cu China au devenit foarte dificile şi chiar s-au oprit în unele puncte, pentru că tarifele impuse nu au mai făcut viabile schimburile” a declarat Kenneth Sullivan, director general la Smithfield Foods, cel mai mare producător mondial de carne de porc şi o divizie a grupului chinez WH Group.Producătorii americani de carne de porc se confruntă cu tarife vamale suplimentare de 62% în China şi de până la 20% în Mexic, ceea ce a dus la scăderea cererii în două din cele mai importante pieţe de export pentru carnea de porc din SUA şi la apariţia unui munte de carne nevândută care stă în depozitele frigorifice.În Iowa, principalul stat producător de carne de porc din SUA, disputa comercială ar urma să provoace fermierilor pierderi de 18 dolari pentru fiecare porc, sau venituri totale de 800 milioane de dolari în perioada cuprinsă între luna august 2018 şi iulie 2019, au estimat economiştii de la Iowa State University.Pentru firma Maschhoffs, pierderile sunt estimate la 100 milioane de dolari. ”Urma să facem profit în 2018 şi 2019 iar acum vom avea un an pe pierderi”, spune Ken Maschhoff. În trecut compania sa analiza posibilitatea de a investi în China, Europa de Est şi America de Sud însă până la urmă a renunţat la aceste planuri pentru că putea să crească mai eficient porci în SUA. ”Acum ne putem întrebarea dacă am luat decizia corectă?”, spune Ken Maschhoff.În Europa, marii exportatori de carne de porc precum Spania şi Germania au reuşit să îşi crească vânzările spre China şi Mexic după izbucnirea războiului comercial. Însă aceste vânzări suplimentare nu au fost suficiente pentru a susţine preţurile în UE din cauza creşterii ofertei interne şi pentru că China a cumpărat o cantitate de carne de porc mai mică decât în alţi ani.Fermierii brazilieni erau bine poziţionaţi pentru a profita de tensiunile dintre SUA şi China pentru a-şi majora vânzările spre China. Însă această oportunitate nu a reuşit să compenseze pagubele produse de creşterea costurilor cu nutreţul precum şi de scandalul provocat de deficienţele descoperite în sistemul de inspecţie sanitară care a determinat Rusia şi Uniunea Europeană să interzică importurile provenite de la mai multe abatoare din Brazilia.

Sursa: agerpres.ro
Sursa foto:gazetaoltului.ro

Etichete : reportaj recomandari
Cercetarea agricolă românească, la limita supraviețuirii
Interviuri si reportaje 04 Noiembrie 2025, 13:57

Cercetarea agricolă românească, la limita supraviețuirii

În timp ce marile economii europene alocă până la 20% din cifra de afaceri a companiilor agricole pentru cercetare și...

Cercetarea agricolă românească, la limita supraviețuirii
Dimitrie Muscă: Importăm 80% din carnea de porc. Este o catastrofă pentru România
Interviuri si reportaje 29 Octombrie 2025, 15:13

Dimitrie Muscă: Importăm 80% din carnea de porc. Este o catastrofă pentru România

Despre starea pieței cărnii de porc și despre viitorul zootehniei românești s-a vorbit recent în emisiunea „Viața la Țară”,...

Dimitrie Muscă: Importăm 80% din carnea de porc. Este o catastrofă pentru România
Romvac, din nou pe podiumul internațional al cercetării științifice
Interviuri si reportaje 28 Octombrie 2025, 15:10

Romvac, din nou pe podiumul internațional al cercetării științifice

Toamna aduce, ca de obicei, roadele celor care au știut să muncească și să creadă în performanță. Printre puținele companii...

Romvac, din nou pe podiumul internațional al cercetării științifice
România, al șaselea producător de vin din Europa. Producția din 2025, estimată la patru milioane de hectolitri
Interviuri si reportaje 27 Octombrie 2025, 09:16

România, al șaselea producător de vin din Europa. Producția din 2025, estimată la patru milioane de hectolitri

Anul 2025 aduce vești importante pentru viticultura românească. Producția de vin este estimată la aproximativ patru milioane...

România, al șaselea producător de vin din Europa. Producția din 2025, estimată la patru milioane de hectolitri
Viața la țară și gustul autentic al produselor românești
Interviuri si reportaje 27 Octombrie 2025, 08:57

Viața la țară și gustul autentic al produselor românești

Viața la țară continuă în ritmul ei firesc, acolo unde oamenii aleg, de fiecare dată, produsele românești. Sunt roadele...

Viața la țară și gustul autentic al produselor românești
România cu bun gust! Un proiect național care readuce respectul pentru producătorii locali
Interviuri si reportaje 22 Octombrie 2025, 10:20

România cu bun gust! Un proiect național care readuce respectul pentru producătorii locali

„România cu bun gust” este una dintre cele mai ambițioase inițiative dedicate producătorilor locali români. Proiectul are ca...

România cu bun gust! Un proiect național care readuce respectul pentru producătorii locali
Românii, încurajați să consume local: Produsele tradiționale revin în prim-plan
Interviuri si reportaje 22 Octombrie 2025, 09:56

Românii, încurajați să consume local: Produsele tradiționale revin în prim-plan

La finalul săptămânii trecute, cu ocazia Zilei Agriculturii Ecologice, a fost lansat primul program național dedicat...

Românii, încurajați să consume local: Produsele tradiționale revin în prim-plan
Produsele românești, apreciate la Anuga 2025. România, în topul țărilor cu cel mai mare progres
Interviuri si reportaje 13 Octombrie 2025, 12:21

Produsele românești, apreciate la Anuga 2025. România, în topul țărilor cu cel mai mare progres

România a fost una dintre prezențele remarcate la târgul internațional Anuga 2025, desfășurat la Köln, în Germania, cel mai...

Produsele românești, apreciate la Anuga 2025. România, în topul țărilor cu cel mai mare progres