Ascultă Radio Antena Satelor Live

Povestea inginerului timișean care a renunțat la viața de corporatist

Un inginer din Timiş, care a lucrat timp de mai mulți ani într-o companie multinaţională, a decis să renunțe la slujba bine plătită, pentru a-şi deschide o afacere în domeniul agricol. Citeste continuarea reportajului:

04 Martie 2019, 10:57

Ferma de tip familial supraviețuiește tot mai greu în actualul context al agriculturii de tip intensiv. Lipsa de asociere și, mai ales, distorsiunile pieții, au făcut ca acest tip de fermă să dispară din peisaj, oarecum paradoxal în condițiile în care în acest mod se poate produce hrană de bună calitate la prețuri accesibile.

Familia Purtan din localitatea Nerău, județul Timiș, este un exemplu în acest sens. Florin Purtan lucrează 85 de hectare de cultură mare, o jumătate de hectare de legume în câmp și închide lanțul cu un mic sector zootehnic în care crește 15 vaci de lapte și 20 de porci de carne.
Forțat de împrejurări, Florin a urcat pe tractor încă de la 13 ani, atunci când nici măcar nu se vedea de după volan.

Între timp, a terminat o facultate și a lucrat ani buni la o companie multinațională, dar agricultura i-a rămas în suflet, așa încât a renunțat la salariul de corporatist pentru a se întoarce la prima dragoste, pământul.

“În primul rând, din plăcere. Am avut o atracție față de pământ și față de animale. În al doilea rând, alte resurse nu am avut. Tot ceea ce am făcut și am învățat, am învățat pe banii noștri și din experiență. Am lucrat ca inginer vreo patru sau cinci ani de zile în mulținaționale dar am renunțat. Sunt foarte mulțumit de alegerea făcută, este multă muncă într-adevăr, muncim fizic, dar nu suntem așa de stresați ca într-o mulținațională, de exemplu”, spune Florin Purtan.

Accentul a fost pus pe creșterea vacilor de lapte, conjunctural pentru că a avut cerere de cașcaval la o pizzerie din municipiul Arad. Pentru că prețul laptelui nu a fost unul satisfăcător, Florin Purtan a trecut la procesare, a învățat să facă cașcaval și a găsit formula câștigătoare, iar acum nu face față cu producția la cererea pe care o are.

“Cu zootehnia am început în 2000. Facem un cașcaval foarte bun începând din 2000. Facem doar din laptele nostru, pentru că avem materia primă foarte bună, dăm la vaci mâncare bună. La noi laptele stă în pod. Dacă avem mâncare în pod, dau și vacile lapte, dacă nu avem mâncare în pod, nu au vacile lapte”, explică Florin Purtan.

De patru ani, legumele completează firesc activitatea fermei Purtan de la Nerău, mai cu seamă că aduc bani într-o perioadă în care este mare nevoie de ei. S-a specializat pe vinete, ardei capia, varză și gogoșari și s-a specializat pe soiuri care îmbină foarte bine cantitatea cu gustul. De altfel, la Nerău, cu ceva vreme în urmă, tot la a doua casă se aflau solarii cu legume.

“Perioada în care se fac legumele în câmp coincide cu perioada în care noi avem mai puțin de lucru în agricultura mare, acesta e motivul pentru care am optat pentru câmp. Lucrăm mai greu pentru că nu avem nici oameni, în câmp lucrăm mai mult mecanic. Legumicultura vine în completarea zootehniei, în perioada de vară.

Cu legumicultura acoperim toate cheltuielile într-o perioadă în care banii nu prea vin. Cultura mare, începe să vină banii abia din toamnă”, explică Florin Purtan.

Deși a trecut prin momente dificile, iar volumul de muncă este imens, Florin Purtan este mulțumit cu modul de viață pe care îl are pentru că lucrează pe profit și asigură o hrană sănătoasă pentru întreaga familie și nu numai.

Sursa: rador

Sursa foto: pixabay.com

Etichete : reportaj fermier
România, printre liderii Europei la târgul alimentar ANUGA 2025 din Köln
Interviuri si reportaje 09 Octombrie 2025, 12:29

România, printre liderii Europei la târgul alimentar ANUGA 2025 din Köln

România a impresionat la ANUGA 2025, cel mai mare târg alimentar internațional din lume, desfășurat la Köln, Germania. 114...

România, printre liderii Europei la târgul alimentar ANUGA 2025 din Köln
Piața volantă „Din Drag de Bucovina”, premiată la Bruxelles. România, pe podium la Premiile UE pentru produse organice
Interviuri si reportaje 03 Octombrie 2025, 13:49

Piața volantă „Din Drag de Bucovina”, premiată la Bruxelles. România, pe podium la Premiile UE pentru produse organice

România a urcat pe podium la Premiile Uniunii Europene pentru produse organice, desfășurate la Bruxelles, printr-un proiect...

Piața volantă „Din Drag de Bucovina”, premiată la Bruxelles. România, pe podium la Premiile UE pentru produse organice
Programul „Fermier-Antreprenor”: Tinerii agricultori devin lideri de afaceri
Interviuri si reportaje 25 Septembrie 2025, 09:55

Programul „Fermier-Antreprenor”: Tinerii agricultori devin lideri de afaceri

Programul „Fermier-Antreprenor” sprijină fermierii tineri să devină antreprenori de succes. Gabriel Stoian explică...

Programul „Fermier-Antreprenor”: Tinerii agricultori devin lideri de afaceri
Tinerii fermieri aduc inovația în agricultură: Aplicația care duce produsele locale direct la consumatori
Interviuri si reportaje 22 Septembrie 2025, 15:12

Tinerii fermieri aduc inovația în agricultură: Aplicația care duce produsele locale direct la consumatori

Agricultura românească trece printr-o transformare semnificativă, odată cu apariția unor tineri antreprenori care găsesc...

Tinerii fermieri aduc inovația în agricultură: Aplicația care duce produsele locale direct la consumatori
Ziua Muntelui, prilej de reflecție: România are nevoie de o politică montană coerentă
Interviuri si reportaje 18 Septembrie 2025, 11:28

Ziua Muntelui, prilej de reflecție: România are nevoie de o politică montană coerentă

La mijloc de septembrie, odată cu sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, este marcată și Ziua Muntelui un moment simbolic,...

Ziua Muntelui, prilej de reflecție: România are nevoie de o politică montană coerentă
De la tastatură la agricultură: Povestea IT-istului care a lăsat codul pentru câmp
Interviuri si reportaje 12 Septembrie 2025, 10:56

De la tastatură la agricultură: Povestea IT-istului care a lăsat codul pentru câmp

Agricultura începe să atragă tot mai mulți tineri dornici să construiască un viitor în mediul rural. Un exemplu este Iulian...

De la tastatură la agricultură: Povestea IT-istului care a lăsat codul pentru câmp
Micii fermieri, sub lupa ANAF. Proiect de lege controversat în Parlament
Interviuri si reportaje 11 Septembrie 2025, 10:11

Micii fermieri, sub lupa ANAF. Proiect de lege controversat în Parlament

„Toate trec, toate se duc. Ne dorim ca satul românesc să rămână acolo unde îi este locul: în veșnicie.” Cu aceste cuvinte,...

Micii fermieri, sub lupa ANAF. Proiect de lege controversat în Parlament
Satul românesc, între tradiție și incertitudini
Interviuri si reportaje 01 Septembrie 2025, 10:31

Satul românesc, între tradiție și incertitudini

Satul românesc rămâne un loc în care trecutul își găsește mereu calea de a fi prezent. Aici, viața curge după un ritm diferit...

Satul românesc, între tradiție și incertitudini