Ascultă Radio Antena Satelor Live

Povestea inginerului timișean care a renunțat la viața de corporatist

Un inginer din Timiş, care a lucrat timp de mai mulți ani într-o companie multinaţională, a decis să renunțe la slujba bine plătită, pentru a-şi deschide o afacere în domeniul agricol. Citeste continuarea reportajului:

04 Martie 2019, 10:57

Ferma de tip familial supraviețuiește tot mai greu în actualul context al agriculturii de tip intensiv. Lipsa de asociere și, mai ales, distorsiunile pieții, au făcut ca acest tip de fermă să dispară din peisaj, oarecum paradoxal în condițiile în care în acest mod se poate produce hrană de bună calitate la prețuri accesibile.

Familia Purtan din localitatea Nerău, județul Timiș, este un exemplu în acest sens. Florin Purtan lucrează 85 de hectare de cultură mare, o jumătate de hectare de legume în câmp și închide lanțul cu un mic sector zootehnic în care crește 15 vaci de lapte și 20 de porci de carne.
Forțat de împrejurări, Florin a urcat pe tractor încă de la 13 ani, atunci când nici măcar nu se vedea de după volan.

Între timp, a terminat o facultate și a lucrat ani buni la o companie multinațională, dar agricultura i-a rămas în suflet, așa încât a renunțat la salariul de corporatist pentru a se întoarce la prima dragoste, pământul.

“În primul rând, din plăcere. Am avut o atracție față de pământ și față de animale. În al doilea rând, alte resurse nu am avut. Tot ceea ce am făcut și am învățat, am învățat pe banii noștri și din experiență. Am lucrat ca inginer vreo patru sau cinci ani de zile în mulținaționale dar am renunțat. Sunt foarte mulțumit de alegerea făcută, este multă muncă într-adevăr, muncim fizic, dar nu suntem așa de stresați ca într-o mulținațională, de exemplu”, spune Florin Purtan.

Accentul a fost pus pe creșterea vacilor de lapte, conjunctural pentru că a avut cerere de cașcaval la o pizzerie din municipiul Arad. Pentru că prețul laptelui nu a fost unul satisfăcător, Florin Purtan a trecut la procesare, a învățat să facă cașcaval și a găsit formula câștigătoare, iar acum nu face față cu producția la cererea pe care o are.

“Cu zootehnia am început în 2000. Facem un cașcaval foarte bun începând din 2000. Facem doar din laptele nostru, pentru că avem materia primă foarte bună, dăm la vaci mâncare bună. La noi laptele stă în pod. Dacă avem mâncare în pod, dau și vacile lapte, dacă nu avem mâncare în pod, nu au vacile lapte”, explică Florin Purtan.

De patru ani, legumele completează firesc activitatea fermei Purtan de la Nerău, mai cu seamă că aduc bani într-o perioadă în care este mare nevoie de ei. S-a specializat pe vinete, ardei capia, varză și gogoșari și s-a specializat pe soiuri care îmbină foarte bine cantitatea cu gustul. De altfel, la Nerău, cu ceva vreme în urmă, tot la a doua casă se aflau solarii cu legume.

“Perioada în care se fac legumele în câmp coincide cu perioada în care noi avem mai puțin de lucru în agricultura mare, acesta e motivul pentru care am optat pentru câmp. Lucrăm mai greu pentru că nu avem nici oameni, în câmp lucrăm mai mult mecanic. Legumicultura vine în completarea zootehniei, în perioada de vară.

Cu legumicultura acoperim toate cheltuielile într-o perioadă în care banii nu prea vin. Cultura mare, începe să vină banii abia din toamnă”, explică Florin Purtan.

Deși a trecut prin momente dificile, iar volumul de muncă este imens, Florin Purtan este mulțumit cu modul de viață pe care îl are pentru că lucrează pe profit și asigură o hrană sănătoasă pentru întreaga familie și nu numai.

Sursa: rador

Sursa foto: pixabay.com

Etichete : reportaj fermier
Comorile stupului, remedii naturale pentru sănătate
Interviuri si reportaje 12 August 2025, 07:12

Comorile stupului, remedii naturale pentru sănătate

În prag de toamnă, când organismul are nevoie de susținere pentru a face față schimbărilor de temperatură și eventualelor...

Comorile stupului, remedii naturale pentru sănătate
De la un ceai savurat la mănăstire, la un brand românesc de remedii naturale: povestea Planteliada
Interviuri si reportaje 07 August 2025, 14:12

De la un ceai savurat la mănăstire, la un brand românesc de remedii naturale: povestea Planteliada

Într-o piață tot mai aglomerată de produse naturiste, o afacere de familie din județul Dolj atrage atenția prin simplitate,...

De la un ceai savurat la mănăstire, la un brand românesc de remedii naturale: povestea Planteliada
Fermele pedagogice, lecții de viață printre animale și aer curat
Interviuri si reportaje 31 Iulie 2025, 15:34

Fermele pedagogice, lecții de viață printre animale și aer curat

În România, tot mai mulți oameni redescoperă farmecul vieții la țară prin intermediul fermelor pedagogice, locuri unde...

Fermele pedagogice, lecții de viață printre animale și aer curat
Programul „Mândru, să fiu fermier” readuce interesul pentru liceele agricole
Interviuri si reportaje 28 Iulie 2025, 16:11

Programul „Mândru, să fiu fermier” readuce interesul pentru liceele agricole

World Vision România, organizație dedicată educației, dezvoltării comunitare și protecției copilului, este activă în România...

Programul „Mândru, să fiu fermier” readuce interesul pentru liceele agricole
Doi frați fac pionierat în agricultură cu pepeni crescuți cu trudă și suflet. De la sămânță la standul de vânzare, o afacere în doi
Interviuri si reportaje 23 Iulie 2025, 14:40

Doi frați fac pionierat în agricultură cu pepeni crescuți cu trudă și suflet. De la sămânță la standul de vânzare, o afacere în doi

Într-o epocă în care mulți tineri aleg calea străinătății, doi frați din comuna Albești, satul Cotu Văii, județul Constanța,...

Doi frați fac pionierat în agricultură cu pepeni crescuți cu trudă și suflet. De la sămânță la standul de vânzare, o afacere în doi
Patrimoniul natural, în pericol tăcut. Ce mai protejăm din adevărata Românie verde
Interviuri si reportaje 22 Iulie 2025, 14:32

Patrimoniul natural, în pericol tăcut. Ce mai protejăm din adevărata Românie verde

Într-o zi de vară dogoritoare, echipa emisiunii „Viața la Țară” a ales să aducă în prim-plan un subiect important, dar adesea...

Patrimoniul natural, în pericol tăcut. Ce mai protejăm din adevărata Românie verde
Gestionarea deșeurilor în România: Intre controale intense și rezultate modeste
Interviuri si reportaje 15 Iulie 2025, 18:48

Gestionarea deșeurilor în România: Intre controale intense și rezultate modeste

Cel mai amplu control tematic al Gărzii Naționale de Mediu din ultimii ani arată că reciclarea în România rămâne la cote...

Gestionarea deșeurilor în România: Intre controale intense și rezultate modeste
Punctele gastronomice locale, gustul autentic al României rurale
Interviuri si reportaje 09 Iulie 2025, 10:16

Punctele gastronomice locale, gustul autentic al României rurale

Punctele gastronomice locale, o inițiativă menită să valorifice tradițiile culinare și să susțină turismul rural autentic, au...

Punctele gastronomice locale, gustul autentic al României rurale