Ascultă Radio Antena Satelor Live

Produse tradiționale românești. O misiune a producătorilor de a păstra tradiția în fața modernității

Într-o lume tot mai globalizată și plină de influențe din toate colțurile lumii, mulți români cred că este tot mai greu să găsești gusturile simple ale copilăriei, acele mâncăruri cu care am crescut, preparate cu ingrediente naturale, pe care mamele și bunicile noastre le pregăteau cu drag.

Produse tradiționale românești. O misiune a producătorilor de a păstra tradiția în fața modernității
Foto: Marius Gruia

Articol de Ramona Alexandrescu, 11 Aprilie 2025, 12:24

Cu toate acestea, în România există încă producători care își respectă misiunea de a aduce pe mesele noastre aceleași rețete consacrate, păstrând viu gustul tradițional.

Un exemplu în acest sens este Avigis, un brand care se remarcă prin cele 13 produse atestate ca tradiționale de către Ministerul Agriculturii, reprezentative pentru zona Olteniei și în special pentru Vâlcea.

Acestea sunt preparate conform rețetelor vechi, utilizând doar ingrediente naturale. Pe lângă acestea, compania mai oferă și alte 10 produse care respectă aceleași tradiții, aducând în fața consumatorilor bucate care păstrează esența gustului românesc autentic.

În județul Brașov, alt exemplu de succes vine de la Dori Pesco, un producător local care pune accentul pe calitatea produselor din pește provenite din Delta Carpației.

Alături de acestea, găsim răstăuțe maramureșene și delicioase preparate din carne de oaie, cum ar fi pastrama, cârnații sau brânza de burduf, toate cu gustul unic al tradițiilor locale.

Chiar și în perioada Postului Paștelui, producătorii continuă să aducă pe mesele românilor acele preparate tradiționale care au rămas nealterate de-a lungul generațiilor.

Astfel, familiile se pot reuni în jurul mesei de Paște, cu bucatele autentice, care le amintesc de copilărie și de rețetele transmise din moși-strămoși.

Într-un interviu în cadrul emisiunii „Viața la țară” moderată de Tatiana Mircea, directorul Federației Naționale a Producătorilor de Produse Tradiționale, Bogdan Oancea a explicat ce înseamnă un „produs tradițional”.

Potrivit acestuia, un produs tradițional este caracterizat prin utilizarea materiei prime locale, fără aditivi alimentari, și respectarea unei rețete tradiționale.

În prezent, România are 791 de produse atestate ca tradiționale, iar cele mai multe dintre acestea provin din județele Brașov, Maramureș, Argeș și Alba.

De asemenea, produsele tradiționale beneficiază de reglementări specifice, care garantează autenticitatea lor. Astfel, există produse cu indicație geografică protejată sau denumire de origine protejată, care asigură că produsul respectiv provine dintr-o anumită zonă geografică și respectă tradițiile acelei regiuni.

Pe lângă acestea, în ultimii ani au apărut punctele gastronomice locale, unități de alimentație situate în zone rurale, care oferă preparate tradiționale direct de la producători.

Aceste puncte gastronomice, care servesc preparate specifice zonei, sunt o formă excelentă de promovare a tradițiilor culinare românești și de susținere a fermierilor locali.

Astfel, în ciuda modernității, România reînvie tradiția gusturilor din copilărie, oferind în continuare posibilitatea de a consuma produse autentice, realizate cu drag și respect față de tradiție.

Aceste produse nu doar că ne conectează la trecut, dar ne reamintesc de valorile și gusturile care au definit identitatea culinară a poporului român de-a lungul decadelor.

Adrian Chesnoiu, avertizează: Pilonul II nu poate fi sacrificat. Satul românesc ar fi primul afectat
Interviuri si reportaje 09 Decembrie 2025, 15:16

Adrian Chesnoiu, avertizează: Pilonul II nu poate fi sacrificat. Satul românesc ar fi primul afectat

În studioul emisiunii Viața la Țară, realizată de Tatiana Mircea, invitatul emisiunii a fost Adrian Chesnoiu, directorul...

Adrian Chesnoiu, avertizează: Pilonul II nu poate fi sacrificat. Satul românesc ar fi primul afectat
Provocări majore pentru fermierii români, într-un an dominat de secetă și prețuri fluctuante
Interviuri si reportaje 09 Decembrie 2025, 14:01

Provocări majore pentru fermierii români, într-un an dominat de secetă și prețuri fluctuante

Agricultura României traversează un moment de cotitură, în care schimbările climatice, costurile crescute și presiunea...

Provocări majore pentru fermierii români, într-un an dominat de secetă și prețuri fluctuante
Semnal de alarmă privind degradarea fertilității solurilor din România
Interviuri si reportaje 08 Decembrie 2025, 16:15

Semnal de alarmă privind degradarea fertilității solurilor din România

Securitatea alimentară a viitorului este pusă sub semnul întrebării de degradarea accelerată a terenurilor arabile, o...

Semnal de alarmă privind degradarea fertilității solurilor din România
De la tradiție la brand - Cum produsele românești autentice cuceresc piețele europene
Interviuri si reportaje 15 Noiembrie 2025, 13:01

De la tradiție la brand - Cum produsele românești autentice cuceresc piețele europene

În satele noastre, rețetele se transmit din bunică în nepoată, iar gustul autentic este un patrimoniu viu. Totuși, marea...

De la tradiție la brand - Cum produsele românești autentice cuceresc piețele europene
Povestea tânărului fermier din Vrancea care a ales agricultura, nu orașul
Interviuri si reportaje 10 Noiembrie 2025, 17:27

Povestea tânărului fermier din Vrancea care a ales agricultura, nu orașul

Radu Martinescu este un tânăr fermier din județul Vrancea care spune că și-a găsit rostul în viață chiar în mijlocul...

Povestea tânărului fermier din Vrancea care a ales agricultura, nu orașul
Fermierii tineri, speranța pentru viitorul agriculturii românești
Interviuri si reportaje 10 Noiembrie 2025, 14:53

Fermierii tineri, speranța pentru viitorul agriculturii românești

La nivel european, agricultura se confruntă cu o problemă majoră: îmbătrânirea fermierilor, în special a celor din țările cu...

Fermierii tineri, speranța pentru viitorul agriculturii românești
Agricultura românească între tradiție și supraviețuire - Unde greșim și ce putem schimba
Interviuri si reportaje 06 Noiembrie 2025, 09:37

Agricultura românească între tradiție și supraviețuire - Unde greșim și ce putem schimba

România are pământ fertil și oameni harnici, dar un sistem care pare să fi uitat să cultive speranța. Dincolo de tractoare și...

Agricultura românească între tradiție și supraviețuire - Unde greșim și ce putem schimba
România, departe de Europa la investițiile în inovația agricolă
Interviuri si reportaje 04 Noiembrie 2025, 14:14

România, departe de Europa la investițiile în inovația agricolă

Cercetarea agricolă din România trăiește într-un paradox dureros: avem resurse naturale și tradiție științifică, dar lipsa...

România, departe de Europa la investițiile în inovația agricolă