Ascultă Radio Antena Satelor Live

Produse tradiționale românești. O misiune a producătorilor de a păstra tradiția în fața modernității

Într-o lume tot mai globalizată și plină de influențe din toate colțurile lumii, mulți români cred că este tot mai greu să găsești gusturile simple ale copilăriei, acele mâncăruri cu care am crescut, preparate cu ingrediente naturale, pe care mamele și bunicile noastre le pregăteau cu drag.

Produse tradiționale românești. O misiune a producătorilor de a păstra tradiția în fața modernității
Foto: Marius Gruia

Articol de Ramona Alexandrescu, 11 Aprilie 2025, 12:24

Cu toate acestea, în România există încă producători care își respectă misiunea de a aduce pe mesele noastre aceleași rețete consacrate, păstrând viu gustul tradițional.

Un exemplu în acest sens este Avigis, un brand care se remarcă prin cele 13 produse atestate ca tradiționale de către Ministerul Agriculturii, reprezentative pentru zona Olteniei și în special pentru Vâlcea.

Acestea sunt preparate conform rețetelor vechi, utilizând doar ingrediente naturale. Pe lângă acestea, compania mai oferă și alte 10 produse care respectă aceleași tradiții, aducând în fața consumatorilor bucate care păstrează esența gustului românesc autentic.

În județul Brașov, alt exemplu de succes vine de la Dori Pesco, un producător local care pune accentul pe calitatea produselor din pește provenite din Delta Carpației.

Alături de acestea, găsim răstăuțe maramureșene și delicioase preparate din carne de oaie, cum ar fi pastrama, cârnații sau brânza de burduf, toate cu gustul unic al tradițiilor locale.

Chiar și în perioada Postului Paștelui, producătorii continuă să aducă pe mesele românilor acele preparate tradiționale care au rămas nealterate de-a lungul generațiilor.

Astfel, familiile se pot reuni în jurul mesei de Paște, cu bucatele autentice, care le amintesc de copilărie și de rețetele transmise din moși-strămoși.

Într-un interviu în cadrul emisiunii „Viața la țară” moderată de Tatiana Mircea, directorul Federației Naționale a Producătorilor de Produse Tradiționale, Bogdan Oancea a explicat ce înseamnă un „produs tradițional”.

Potrivit acestuia, un produs tradițional este caracterizat prin utilizarea materiei prime locale, fără aditivi alimentari, și respectarea unei rețete tradiționale.

În prezent, România are 791 de produse atestate ca tradiționale, iar cele mai multe dintre acestea provin din județele Brașov, Maramureș, Argeș și Alba.

De asemenea, produsele tradiționale beneficiază de reglementări specifice, care garantează autenticitatea lor. Astfel, există produse cu indicație geografică protejată sau denumire de origine protejată, care asigură că produsul respectiv provine dintr-o anumită zonă geografică și respectă tradițiile acelei regiuni.

Pe lângă acestea, în ultimii ani au apărut punctele gastronomice locale, unități de alimentație situate în zone rurale, care oferă preparate tradiționale direct de la producători.

Aceste puncte gastronomice, care servesc preparate specifice zonei, sunt o formă excelentă de promovare a tradițiilor culinare românești și de susținere a fermierilor locali.

Astfel, în ciuda modernității, România reînvie tradiția gusturilor din copilărie, oferind în continuare posibilitatea de a consuma produse autentice, realizate cu drag și respect față de tradiție.

Aceste produse nu doar că ne conectează la trecut, dar ne reamintesc de valorile și gusturile care au definit identitatea culinară a poporului român de-a lungul decadelor.

Patrimoniul natural, în pericol tăcut. Ce mai protejăm din adevărata Românie verde
Interviuri si reportaje 22 Iulie 2025, 14:32

Patrimoniul natural, în pericol tăcut. Ce mai protejăm din adevărata Românie verde

Într-o zi de vară dogoritoare, echipa emisiunii „Viața la Țară” a ales să aducă în prim-plan un subiect important, dar adesea...

Patrimoniul natural, în pericol tăcut. Ce mai protejăm din adevărata Românie verde
Gestionarea deșeurilor în România: Intre controale intense și rezultate modeste
Interviuri si reportaje 15 Iulie 2025, 18:48

Gestionarea deșeurilor în România: Intre controale intense și rezultate modeste

Cel mai amplu control tematic al Gărzii Naționale de Mediu din ultimii ani arată că reciclarea în România rămâne la cote...

Gestionarea deșeurilor în România: Intre controale intense și rezultate modeste
Punctele gastronomice locale, gustul autentic al României rurale
Interviuri si reportaje 09 Iulie 2025, 10:16

Punctele gastronomice locale, gustul autentic al României rurale

Punctele gastronomice locale, o inițiativă menită să valorifice tradițiile culinare și să susțină turismul rural autentic, au...

Punctele gastronomice locale, gustul autentic al României rurale
Dracula chiar este înmormântat la Napoli? A fost descifrată inscripţia misterioasă aflată pe presupusul său mormânt
Interviuri si reportaje 01 Iulie 2025, 11:32

Dracula chiar este înmormântat la Napoli? A fost descifrată inscripţia misterioasă aflată pe presupusul său mormânt

Misterul înmormântării la Napoli a prinţului Vlad al III-lea al Ţării Româneşti, mult mai cunoscut sub numele de Contele...

Dracula chiar este înmormântat la Napoli? A fost descifrată inscripţia misterioasă aflată pe presupusul său mormânt
Semințele viitorului: patrimoniul vegetal românesc, în pericol
Interviuri si reportaje 14 Iunie 2025, 15:35

Semințele viitorului: patrimoniul vegetal românesc, în pericol

România pierde zilnic din zestrea sa agricolă. Într-un context tot mai dificil pentru cercetarea agricolă românească,...

Semințele viitorului: patrimoniul vegetal românesc, în pericol
Depopulate după colectivizare, două sate vecine din Podişul Târnavelor primesc o nouă şansă
Interviuri si reportaje 11 Iunie 2025, 19:26

Depopulate după colectivizare, două sate vecine din Podişul Târnavelor primesc o nouă şansă

Colectivizarea agriculturii, impusă de regimul comunist, a fost principala cauză a depopulării unor sate din Podişul...

Depopulate după colectivizare, două sate vecine din Podişul Târnavelor primesc o nouă şansă
Viitorul agriculturii românești, în centrul unei dezbateri naționale
Interviuri si reportaje 05 Iunie 2025, 17:00

Viitorul agriculturii românești, în centrul unei dezbateri naționale

Forumul Național al Agriculturii – Viitorul Agriculturii Românești, eveniment major ce poartă marca Clubului Fermierilor...

Viitorul agriculturii românești, în centrul unei dezbateri naționale
Fermierii care nu s-au dat bătuți: Povestea platformei Romo
Interviuri si reportaje 05 Iunie 2025, 12:49

Fermierii care nu s-au dat bătuți: Povestea platformei Romo

Într-o perioadă în care fermierii români se confruntă cu tot mai multe dificultăți în valorificarea produselor, o inițiativă...

Fermierii care nu s-au dat bătuți: Povestea platformei Romo