Ascultă Radio Antena Satelor Live

Roșia, fructul cu suflet de legumă: Din grădină, pe podium la Bruxelles

Când mergem în piață să cumpărăm roșii, câți dintre noi știu că acest aliment nelipsit din bucătărie este, de fapt, un fruct?

Foto: Florin Bidasca

Articol de Madalina Tudor, 24 August 2024, 20:59

Și nu doar un simplu fruct, ci unul cu o istorie fascinantă, plină de surprize. De la nuanțele vibrante de galben auriu, portocaliu aprins, verde crud și până la violetul profund, roșia ne uimește nu doar prin culorile sale, ci și prin formele și aromele sale diverse.

Dulci, rotunde, galbene, roșii, amare, alungite și câte și mai câte, ele sunt nelipsite din dieta noastră, fiind extrem de benefice pentru sănătate.

Bogate în vitaminele C și K, în potasiu și licopen, un antioxidant puternic, roșiile ajută la menținerea sănătății inimii și protejează organismul împotriva bolilor cronice.

Cercetările arată că un consum regulat de tomate poate reduce semnificativ riscul de afecțiuni precum bolile de inimă și anumite tipuri de cancer.

Astfel, roșia nu este doar un ingredient de bază în bucătărie, ci și un aliat al sănătății noastre.

Roșia își are originile de prin America de Sud - Peru, iar calitățile ei au făcut ca astăzi să se cultive în întreaga lume, în peste 15.000 de soiuri cunoscute.

Ea a fost clasată ca legumă, de Curtea Supremă a SUA, în anii 1890, din rațiuni fiscale.

Acest fruct-vegetal, care nu-și găsește locul într-o salată de fructe, a avut parte de lucruri nemaiîntâlnite, ajungând chiar și în spațiu!

În cadrul proiectului „Tomatosfera”, sute de mii de semințe de roșii au călătorit pe Stația Spațială Internațională, iar după ce au petrecut ceva timp printre stele, au fost cultivate pe Pământ, pentru a se studia efectele microgravitației asupra lor.

Mai nou, roșiile au devenit motiv de sărbătoare în diverse colțuri ale lumii.

În Spania, la celebrul festival „La Tomatina”, mii de oameni se bat cu tone de tomate în plină stradă, iar în Ohio, SUA, sucul de roșii este declarat băutura oficială a statului.

La Bruxelles, roșiile sunt celebrate în cadrul „Festivalului Internațional al Tomatei”, unde soiurile sunt premiate pentru frumusețea, gustul și aroma lor. Cea de-a X-a ediție a acestui eveniment este organizată la ferma Nos Pilifs din capitala Belgiei.

Porțile s-au deschis sâmbătă, 24 august 2024, și vor rămâne deschise până duminică, 25 august.

Programul de vizitare este între orele 10:00 și 18:00, iar accesul este gratuit pentru toți. Vizitatorii vor putea să admire și să savureze aproximativ 1.400 de soiuri de roșii, din diferite țări și sub diferite forme de prezentare.

Festivalul se va încheia cu o gală de premiere a celor mai interesante si apreciate tomate.

La acest eveniment, România și-a făcut deja un nume.

La ediția din 2022, familia Bidașcă din Constanța s-a clasat pe locul al II-lea la categoria cherry, cu soiul Brads Atomic Grape.

În acest an, trei familii din România reprezintă țara noastră, cu aproximativ 200 de soiuri de roșii. Standul României va fi unul dintre cele mai colorate și diversificate standuri și va duce o bucată din bogăția pământului românesc la Bruxelles.

În cadrul emisiunii ”Vești și povești” de duminică 25 august 2024, începând cu ora 12, Amalia Velea va intra în direct cu domnul Florin Bidașcă, care reprezintă anul acesta țara noastră la acest eveniment și ne va prezenta mai multe detalii direct de la fața locului.

Le ținem pumnii și le urăm succes, așteptând cu nerăbdare să vedem cum vor fi apreciate minunile lor de tomate pe scena internațională!

Etichete : rosii agricultura
Comorile stupului, remedii naturale pentru sănătate
Interviuri si reportaje 12 August 2025, 07:12

Comorile stupului, remedii naturale pentru sănătate

În prag de toamnă, când organismul are nevoie de susținere pentru a face față schimbărilor de temperatură și eventualelor...

Comorile stupului, remedii naturale pentru sănătate
De la un ceai savurat la mănăstire, la un brand românesc de remedii naturale: povestea Planteliada
Interviuri si reportaje 07 August 2025, 14:12

De la un ceai savurat la mănăstire, la un brand românesc de remedii naturale: povestea Planteliada

Într-o piață tot mai aglomerată de produse naturiste, o afacere de familie din județul Dolj atrage atenția prin simplitate,...

De la un ceai savurat la mănăstire, la un brand românesc de remedii naturale: povestea Planteliada
Fermele pedagogice, lecții de viață printre animale și aer curat
Interviuri si reportaje 31 Iulie 2025, 15:34

Fermele pedagogice, lecții de viață printre animale și aer curat

În România, tot mai mulți oameni redescoperă farmecul vieții la țară prin intermediul fermelor pedagogice, locuri unde...

Fermele pedagogice, lecții de viață printre animale și aer curat
Programul „Mândru, să fiu fermier” readuce interesul pentru liceele agricole
Interviuri si reportaje 28 Iulie 2025, 16:11

Programul „Mândru, să fiu fermier” readuce interesul pentru liceele agricole

World Vision România, organizație dedicată educației, dezvoltării comunitare și protecției copilului, este activă în România...

Programul „Mândru, să fiu fermier” readuce interesul pentru liceele agricole
Doi frați fac pionierat în agricultură cu pepeni crescuți cu trudă și suflet. De la sămânță la standul de vânzare, o afacere în doi
Interviuri si reportaje 23 Iulie 2025, 14:40

Doi frați fac pionierat în agricultură cu pepeni crescuți cu trudă și suflet. De la sămânță la standul de vânzare, o afacere în doi

Într-o epocă în care mulți tineri aleg calea străinătății, doi frați din comuna Albești, satul Cotu Văii, județul Constanța,...

Doi frați fac pionierat în agricultură cu pepeni crescuți cu trudă și suflet. De la sămânță la standul de vânzare, o afacere în doi
Patrimoniul natural, în pericol tăcut. Ce mai protejăm din adevărata Românie verde
Interviuri si reportaje 22 Iulie 2025, 14:32

Patrimoniul natural, în pericol tăcut. Ce mai protejăm din adevărata Românie verde

Într-o zi de vară dogoritoare, echipa emisiunii „Viața la Țară” a ales să aducă în prim-plan un subiect important, dar adesea...

Patrimoniul natural, în pericol tăcut. Ce mai protejăm din adevărata Românie verde
Gestionarea deșeurilor în România: Intre controale intense și rezultate modeste
Interviuri si reportaje 15 Iulie 2025, 18:48

Gestionarea deșeurilor în România: Intre controale intense și rezultate modeste

Cel mai amplu control tematic al Gărzii Naționale de Mediu din ultimii ani arată că reciclarea în România rămâne la cote...

Gestionarea deșeurilor în România: Intre controale intense și rezultate modeste
Punctele gastronomice locale, gustul autentic al României rurale
Interviuri si reportaje 09 Iulie 2025, 10:16

Punctele gastronomice locale, gustul autentic al României rurale

Punctele gastronomice locale, o inițiativă menită să valorifice tradițiile culinare și să susțină turismul rural autentic, au...

Punctele gastronomice locale, gustul autentic al României rurale