Ascultă Radio Antena Satelor Live

Schimbarea la faţă a legumelor

Să fie alb, să fie negru..? Două legume foarte cunoscute nouă îşi schimbă culoarea! Nu, nu e nimic în neregulă, chiar există! Vânăta se face albă, iar roşia se face neagră. Cum este posibilă această transformare? Haideţi să vedem! Vânăta albă este rezultatul muncii unui cercetător roman, Dr. Mihai Tudor, de la Institutul de Cercetare-Dezvoltare Vidra, care, în decursul a câţiva ani de zile, a reuşit să schimbe culoarea vinetei obişnuite, rezultând una albă ca laptele.

31 Martie 2014, 10:02

Noul tip de vânată conţine o pulpă mai concentrată decât cea a vinetei tradiţionale şi este perfectă pentru consum, schimbând puţin aspectul farfuriei; de asemenea, este digerată mai uşor şi conţine mai puţină celuloză.

Roşiile negre au fost obţinute de către horticultorii israelieni; oamenii de ştiinţă au încrucişat soiuri obişnuite de roşii cu alte soiuri sălbatice şi au obtinut acest soi de roşie care devine negru la coacere, dar în interior rămâne tot roşu.

Sortimentul a fost numit Black Galaxy. Pigmentul acestei roşii este foarte sensibil şi cu cât roşia este lăsată mai mult la soare, cu atât se înnegreşte mai tare.

S-a demonstrat că roşiile negre au un aport mai mare de vitamina C şi molecule antioxidante decât roşiile obişnuite şi rămân la fel de delicioase şi hrănitoare.

Pentru că nu sunt chiar la fel de dulci ca şi cele obişnuite, roşiile negre se potrivesc mai mult pentru salate, căci capătă o aromă mai puternică şi un gust mai bun.

Deşi beneficiile acestui tip de roşie sunt clare, având aproximativ aceleaşi proprietăţi ca afinele şi strugurii negri şi deşi cererea în restaurantele străine a fost destul de mare, nu s-au găsit suficiente fonduri pentru cultivarea acesteia pe o scară mai largă.

Etichete : reportaj
Fermierii tineri, speranța pentru viitorul agriculturii românești
Interviuri si reportaje 10 Noiembrie 2025, 14:53

Fermierii tineri, speranța pentru viitorul agriculturii românești

La nivel european, agricultura se confruntă cu o problemă majoră: îmbătrânirea fermierilor, în special a celor din țările cu...

Fermierii tineri, speranța pentru viitorul agriculturii românești
Agricultura românească între tradiție și supraviețuire - Unde greșim și ce putem schimba
Interviuri si reportaje 06 Noiembrie 2025, 09:37

Agricultura românească între tradiție și supraviețuire - Unde greșim și ce putem schimba

România are pământ fertil și oameni harnici, dar un sistem care pare să fi uitat să cultive speranța. Dincolo de tractoare și...

Agricultura românească între tradiție și supraviețuire - Unde greșim și ce putem schimba
România, departe de Europa la investițiile în inovația agricolă
Interviuri si reportaje 04 Noiembrie 2025, 14:14

România, departe de Europa la investițiile în inovația agricolă

Cercetarea agricolă din România trăiește într-un paradox dureros: avem resurse naturale și tradiție științifică, dar lipsa...

România, departe de Europa la investițiile în inovația agricolă
Cercetarea agricolă românească, la limita supraviețuirii
Interviuri si reportaje 04 Noiembrie 2025, 13:57

Cercetarea agricolă românească, la limita supraviețuirii

În timp ce marile economii europene alocă până la 20% din cifra de afaceri a companiilor agricole pentru cercetare și...

Cercetarea agricolă românească, la limita supraviețuirii
Dimitrie Muscă: Importăm 80% din carnea de porc. Este o catastrofă pentru România
Interviuri si reportaje 29 Octombrie 2025, 15:13

Dimitrie Muscă: Importăm 80% din carnea de porc. Este o catastrofă pentru România

Despre starea pieței cărnii de porc și despre viitorul zootehniei românești s-a vorbit recent în emisiunea „Viața la Țară”,...

Dimitrie Muscă: Importăm 80% din carnea de porc. Este o catastrofă pentru România
Romvac, din nou pe podiumul internațional al cercetării științifice
Interviuri si reportaje 28 Octombrie 2025, 15:10

Romvac, din nou pe podiumul internațional al cercetării științifice

Toamna aduce, ca de obicei, roadele celor care au știut să muncească și să creadă în performanță. Printre puținele companii...

Romvac, din nou pe podiumul internațional al cercetării științifice
România, al șaselea producător de vin din Europa. Producția din 2025, estimată la patru milioane de hectolitri
Interviuri si reportaje 27 Octombrie 2025, 09:16

România, al șaselea producător de vin din Europa. Producția din 2025, estimată la patru milioane de hectolitri

Anul 2025 aduce vești importante pentru viticultura românească. Producția de vin este estimată la aproximativ patru milioane...

România, al șaselea producător de vin din Europa. Producția din 2025, estimată la patru milioane de hectolitri
Viața la țară și gustul autentic al produselor românești
Interviuri si reportaje 27 Octombrie 2025, 08:57

Viața la țară și gustul autentic al produselor românești

Viața la țară continuă în ritmul ei firesc, acolo unde oamenii aleg, de fiecare dată, produsele românești. Sunt roadele...

Viața la țară și gustul autentic al produselor românești