Ascultă Radio Antena Satelor Live

Seniorii horticulturii românești, omagiați la Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești”

Într-o atmosferă de sărbătoare, seniorii horticulturii românești au fost omagiați într-un eveniment organizat de Societatea Română a Horticultorilor și Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești”.

Seniorii horticulturii românești, omagiați la Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești”
Foto: Pixabay

Articol de Ramona Alexandrescu, 20 Decembrie 2024, 09:46

Evenimentul, dedicat personalităților care și-au dedicat viața sectorului horticol românesc, a avut loc în Aula Magna a academiei.

„Merită felicitați toți cei care s-au implicat în acest frumos omagiu adus seniorilor horticulturii românești. Sala este plină, iar printre invitați se află mulți dintre cei omagiați, personalități marcante ale domeniului,” a declarat Victor Mihalache, prezent la eveniment.

Printre cei sărbătoriți s-a numărat și dr. ing. Armand Constantin Kontek, în vârstă de 85 de ani, o figură emblematică în domeniul viticulturii și vinificației din România. „Pentru mine, a fi omagiat la această vârstă este un moment de fericire.

Experiența de o viață mă motivează să continui să împărtășesc cunoștințele mele tinerilor,” a declarat dr. Kontek.

Dr. Kontek a vorbit despre începuturile sale în horticultură, pasiunea pentru vinificație fiind influențată de profesorul Onisei Bernas. După absolvirea Facultății de Horticultură din București, a avut o carieră îndelungată în cercetare și învățământ.

A lucrat alături de mari specialiști precum profesorul Ștefan Teodorescu, aducând contribuții semnificative în modernizarea tehnologiilor de vinificație din România.

„Vinificația nu este doar o profesie, ci o artă. Necesită cunoștințe profunde de chimie, microbiologie, tehnologie și o înțelegere a tehnicii moderne. Este un domeniu fascinant, dar extrem de complex,” a explicat acesta.

Dr. Kontek a evidențiat progresul tehnologic din domeniul vinificației, subliniind că România este astăzi la același nivel cu cele mai avansate crame din lume.

„Avem presare pneumatică, filtrare tangențială, îmbuteliere izobarică și multe alte tehnologii moderne care asigură o calitate superioară a vinului,” a adăugat el.

Evenimentul s-a încheiat cu mesaje de apreciere pentru seniorii horticulturii și un apel către noile generații să ducă mai departe tradiția și inovația în acest domeniu vital.

„Este esențial să pregătim inginerii enologi pentru viitor, să învățăm din trecut și să continuăm să inovăm,” a concluzionat dr. Kontek.

Astfel de evenimente aduc un omagiu celor care au pus bazele horticulturii și vinificației moderne în România, inspirând generațiile viitoare să contribuie la dezvoltarea acestui sector esențial.

Etichete : horticultura
Dimitrie Muscă: Importăm 80% din carnea de porc. Este o catastrofă pentru România
Interviuri si reportaje 29 Octombrie 2025, 15:13

Dimitrie Muscă: Importăm 80% din carnea de porc. Este o catastrofă pentru România

Despre starea pieței cărnii de porc și despre viitorul zootehniei românești s-a vorbit recent în emisiunea „Viața la Țară”,...

Dimitrie Muscă: Importăm 80% din carnea de porc. Este o catastrofă pentru România
Romvac, din nou pe podiumul internațional al cercetării științifice
Interviuri si reportaje 28 Octombrie 2025, 15:10

Romvac, din nou pe podiumul internațional al cercetării științifice

Toamna aduce, ca de obicei, roadele celor care au știut să muncească și să creadă în performanță. Printre puținele companii...

Romvac, din nou pe podiumul internațional al cercetării științifice
România, al șaselea producător de vin din Europa. Producția din 2025, estimată la patru milioane de hectolitri
Interviuri si reportaje 27 Octombrie 2025, 09:16

România, al șaselea producător de vin din Europa. Producția din 2025, estimată la patru milioane de hectolitri

Anul 2025 aduce vești importante pentru viticultura românească. Producția de vin este estimată la aproximativ patru milioane...

România, al șaselea producător de vin din Europa. Producția din 2025, estimată la patru milioane de hectolitri
Viața la țară și gustul autentic al produselor românești
Interviuri si reportaje 27 Octombrie 2025, 08:57

Viața la țară și gustul autentic al produselor românești

Viața la țară continuă în ritmul ei firesc, acolo unde oamenii aleg, de fiecare dată, produsele românești. Sunt roadele...

Viața la țară și gustul autentic al produselor românești
România cu bun gust! Un proiect național care readuce respectul pentru producătorii locali
Interviuri si reportaje 22 Octombrie 2025, 10:20

România cu bun gust! Un proiect național care readuce respectul pentru producătorii locali

„România cu bun gust” este una dintre cele mai ambițioase inițiative dedicate producătorilor locali români. Proiectul are ca...

România cu bun gust! Un proiect național care readuce respectul pentru producătorii locali
Românii, încurajați să consume local: Produsele tradiționale revin în prim-plan
Interviuri si reportaje 22 Octombrie 2025, 09:56

Românii, încurajați să consume local: Produsele tradiționale revin în prim-plan

La finalul săptămânii trecute, cu ocazia Zilei Agriculturii Ecologice, a fost lansat primul program național dedicat...

Românii, încurajați să consume local: Produsele tradiționale revin în prim-plan
Produsele românești, apreciate la Anuga 2025. România, în topul țărilor cu cel mai mare progres
Interviuri si reportaje 13 Octombrie 2025, 12:21

Produsele românești, apreciate la Anuga 2025. România, în topul țărilor cu cel mai mare progres

România a fost una dintre prezențele remarcate la târgul internațional Anuga 2025, desfășurat la Köln, în Germania, cel mai...

Produsele românești, apreciate la Anuga 2025. România, în topul țărilor cu cel mai mare progres
Agricultura României între crize și oportunități. Fermierii cer o nouă viziune
Interviuri si reportaje 09 Octombrie 2025, 15:54

Agricultura României între crize și oportunități. Fermierii cer o nouă viziune

La summitul Agri4Future, organizat la All3Center București, fermierii români cer Comisiei Europene o politică agricolă...

Agricultura României între crize și oportunități. Fermierii cer o nouă viziune