Ascultă Radio Antena Satelor Live

Seniorii horticulturii românești, omagiați la Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești”

Într-o atmosferă de sărbătoare, seniorii horticulturii românești au fost omagiați într-un eveniment organizat de Societatea Română a Horticultorilor și Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești”.

Seniorii horticulturii românești, omagiați la Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești”
Foto: Pixabay

Articol de Ramona Alexandrescu, 20 Decembrie 2024, 09:46

Evenimentul, dedicat personalităților care și-au dedicat viața sectorului horticol românesc, a avut loc în Aula Magna a academiei.

„Merită felicitați toți cei care s-au implicat în acest frumos omagiu adus seniorilor horticulturii românești. Sala este plină, iar printre invitați se află mulți dintre cei omagiați, personalități marcante ale domeniului,” a declarat Victor Mihalache, prezent la eveniment.

Printre cei sărbătoriți s-a numărat și dr. ing. Armand Constantin Kontek, în vârstă de 85 de ani, o figură emblematică în domeniul viticulturii și vinificației din România. „Pentru mine, a fi omagiat la această vârstă este un moment de fericire.

Experiența de o viață mă motivează să continui să împărtășesc cunoștințele mele tinerilor,” a declarat dr. Kontek.

Dr. Kontek a vorbit despre începuturile sale în horticultură, pasiunea pentru vinificație fiind influențată de profesorul Onisei Bernas. După absolvirea Facultății de Horticultură din București, a avut o carieră îndelungată în cercetare și învățământ.

A lucrat alături de mari specialiști precum profesorul Ștefan Teodorescu, aducând contribuții semnificative în modernizarea tehnologiilor de vinificație din România.

„Vinificația nu este doar o profesie, ci o artă. Necesită cunoștințe profunde de chimie, microbiologie, tehnologie și o înțelegere a tehnicii moderne. Este un domeniu fascinant, dar extrem de complex,” a explicat acesta.

Dr. Kontek a evidențiat progresul tehnologic din domeniul vinificației, subliniind că România este astăzi la același nivel cu cele mai avansate crame din lume.

„Avem presare pneumatică, filtrare tangențială, îmbuteliere izobarică și multe alte tehnologii moderne care asigură o calitate superioară a vinului,” a adăugat el.

Evenimentul s-a încheiat cu mesaje de apreciere pentru seniorii horticulturii și un apel către noile generații să ducă mai departe tradiția și inovația în acest domeniu vital.

„Este esențial să pregătim inginerii enologi pentru viitor, să învățăm din trecut și să continuăm să inovăm,” a concluzionat dr. Kontek.

Astfel de evenimente aduc un omagiu celor care au pus bazele horticulturii și vinificației moderne în România, inspirând generațiile viitoare să contribuie la dezvoltarea acestui sector esențial.

Etichete : horticultura
Provocări majore pentru fermierii români, într-un an dominat de secetă și prețuri fluctuante
Interviuri si reportaje 09 Decembrie 2025, 14:01

Provocări majore pentru fermierii români, într-un an dominat de secetă și prețuri fluctuante

Agricultura României traversează un moment de cotitură, în care schimbările climatice, costurile crescute și presiunea...

Provocări majore pentru fermierii români, într-un an dominat de secetă și prețuri fluctuante
Semnal de alarmă privind degradarea fertilității solurilor din România
Interviuri si reportaje 08 Decembrie 2025, 16:15

Semnal de alarmă privind degradarea fertilității solurilor din România

Securitatea alimentară a viitorului este pusă sub semnul întrebării de degradarea accelerată a terenurilor arabile, o...

Semnal de alarmă privind degradarea fertilității solurilor din România
De la tradiție la brand - Cum produsele românești autentice cuceresc piețele europene
Interviuri si reportaje 15 Noiembrie 2025, 13:01

De la tradiție la brand - Cum produsele românești autentice cuceresc piețele europene

În satele noastre, rețetele se transmit din bunică în nepoată, iar gustul autentic este un patrimoniu viu. Totuși, marea...

De la tradiție la brand - Cum produsele românești autentice cuceresc piețele europene
Povestea tânărului fermier din Vrancea care a ales agricultura, nu orașul
Interviuri si reportaje 10 Noiembrie 2025, 17:27

Povestea tânărului fermier din Vrancea care a ales agricultura, nu orașul

Radu Martinescu este un tânăr fermier din județul Vrancea care spune că și-a găsit rostul în viață chiar în mijlocul...

Povestea tânărului fermier din Vrancea care a ales agricultura, nu orașul
Fermierii tineri, speranța pentru viitorul agriculturii românești
Interviuri si reportaje 10 Noiembrie 2025, 14:53

Fermierii tineri, speranța pentru viitorul agriculturii românești

La nivel european, agricultura se confruntă cu o problemă majoră: îmbătrânirea fermierilor, în special a celor din țările cu...

Fermierii tineri, speranța pentru viitorul agriculturii românești
Agricultura românească între tradiție și supraviețuire - Unde greșim și ce putem schimba
Interviuri si reportaje 06 Noiembrie 2025, 09:37

Agricultura românească între tradiție și supraviețuire - Unde greșim și ce putem schimba

România are pământ fertil și oameni harnici, dar un sistem care pare să fi uitat să cultive speranța. Dincolo de tractoare și...

Agricultura românească între tradiție și supraviețuire - Unde greșim și ce putem schimba
România, departe de Europa la investițiile în inovația agricolă
Interviuri si reportaje 04 Noiembrie 2025, 14:14

România, departe de Europa la investițiile în inovația agricolă

Cercetarea agricolă din România trăiește într-un paradox dureros: avem resurse naturale și tradiție științifică, dar lipsa...

România, departe de Europa la investițiile în inovația agricolă
Cercetarea agricolă românească, la limita supraviețuirii
Interviuri si reportaje 04 Noiembrie 2025, 13:57

Cercetarea agricolă românească, la limita supraviețuirii

În timp ce marile economii europene alocă până la 20% din cifra de afaceri a companiilor agricole pentru cercetare și...

Cercetarea agricolă românească, la limita supraviețuirii