Ascultă Radio Antena Satelor Live

Mleşniţa, plăcinta aurie din vremea Primului Ţarat Bulgar

În veacul al X-lea, călătorul arab Fadlana consemna în notele sale de călătorie că bulgarii aveau pe masa lor tot felul de bucate delicioase - dintre care nu lipseau pâinea, laptele, carnea, ceapa (care se servea aproape la orice fel de mâncare) - şi băuturile tari (rachiuri).

Mleşniţa, plăcinta aurie din vremea Primului Ţarat Bulgar
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 04 Iunie 2023, 23:43

Ţarul bulgar însuşi l-a servit cu carne prăjită şi un fel de băutură obţinută din miere şi numită "sidgiu". La vremea aceea, Primul Ţarat Bulgar îmbrăţişase deja religia ortodoxă, reprezenta un ax politic european important şi lupta cu Bizanţul pentru supremaţia în Balcani (va câştiga Bizanţul, la 1018).
Nu mi-am propus să ţin însă o lecţie de istorie. Ci doar să consemnez vechimea unora dintre felurile de mâncare bulgăreşti, care folosesc şi astăzi aceleaşi ingrediente de bază consemnate de Fadlana.
Am ales pentru domniile voastre reţeta de "mlecnik" (sau mleşniţa), care se pregăteşte din foi de plăcintă (deci făină şi apă), unt, lapte, ouă şi zahăr (sau miere, pe vremea când Fadlana hălăduia prin Ţaratul Bulgar), asezonată cu fructe şi miere.

Reţeta:
Pentru a o prepara, ungeţi o tavă cu unt topit şi aşezaţi în ea jumătate de pachet de foi de plăcintă din comerţ (un pachet are 400 g) sau, mai bine, foi preparate în casă, din făină şi apă, întinse foarte subţiri cu merdeneaua, având grijă să ungeţi fiecare foaie cu unt topit. Cu un cuţit tăiaţi foile din tavă în pătrate sau alte figuri geometrice, după inspiraţie. Stropiţi cu mult unt deasupra şi introduceţi în cuptor. Coaceţi până când foile devin aurii. Lăsaţi foile să se răcească şi turnaţi deasupra o compoziţie obţinută din două-trei ouă, o cană cu lapte, două-trei linguri de zahăr (sau de miere) şi arome, după gust. Daţi din nou la cuptor şi coaceţi până când plăcinta prinde o crustă frumoasă, aurie. Curăţaţi două-trei mere, tăiaţi-le felii subţiri, stropiţi-le cu două-trei linguri de zeamă de lămâie, adăugaţi câteva nuci sfărâmate şi trei-patru linguri de miere şi serviţi această compoziţie împreună cu mlecinik. Plăcinta se mai poate servi cu lapte cald sau cu ceai, dar tradiţional este să se mănânce cu fructe şi miere.

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală
Gastronomie 24 Iunie 2023, 23:21

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală

Existenţa acestui castel din Provenţa este de-a dreptul miraculoasă. Vechea familie nobiliară Adhemar, care s-a evidenţiat în...

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală
Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei
Gastronomie 24 Iunie 2023, 22:28

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei

V-aţi întrebat cum aţi putea ridica la un nivel superior pasiunea dumneavoastră pentru mâncare? Vă gândiţi, probabil, cum să...

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei
Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...
Gastronomie 22 Iunie 2023, 22:37

Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...

Iată un subiect care a incitat de multe ori spiritele, provocând întocmirea de culegeri de reţete, eseuri, panseuri ori...

Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...
"Saraigli" ca-n insula Thassos
Gastronomie 16 Iunie 2023, 23:35

"Saraigli" ca-n insula Thassos

“Vă aşteptam! Vă pregătesc chiar acum două deserturi!”, ne-a spus Sotiria Kiriatzidou imediat ce am intrat în magazinul ei cu...

"Saraigli" ca-n insula Thassos
Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa
Gastronomie 15 Iunie 2023, 22:07

Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa

Joi după amiază, la Pavilionul Expoziţional din Constanţa a fost deschisă oficial prima ediţie a Festivalului Tradiţiilor şi...

Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa
Prăjitura Malakoff, un „tribut” adus învingătorilor de la Sevastopol
Gastronomie 14 Iunie 2023, 23:39

Prăjitura Malakoff, un „tribut” adus învingătorilor de la Sevastopol

Nu de puţine ori, istoria gastronomică e legată, sensibil, de istoria cea mare a omenirii. Iată, de pildă, prăjitura Malakoff...

Prăjitura Malakoff, un „tribut” adus învingătorilor de la Sevastopol
Despre bucătăria medievală germană
Gastronomie 03 Iunie 2023, 23:46

Despre bucătăria medievală germană

Mi-au atras atenţia nu demult două cărţi de bucate, publicate în condiţii grafice excelente, cu inserturi de imagini pe...

Despre bucătăria medievală germană
Mâncăruri de post din anii ’30
Gastronomie 02 Iunie 2023, 00:07

Mâncăruri de post din anii ’30

Răscolind prin rafturile de carte veche culinară, am dat peste volumaşul unei jurnaliste “de gastro” din anii interbelici.

Mâncăruri de post din anii ’30