Ascultă Radio Antena Satelor Live

Mleşniţa, plăcinta aurie din vremea Primului Ţarat Bulgar

În veacul al X-lea, călătorul arab Fadlana consemna în notele sale de călătorie că bulgarii aveau pe masa lor tot felul de bucate delicioase - dintre care nu lipseau pâinea, laptele, carnea, ceapa (care se servea aproape la orice fel de mâncare) - şi băuturile tari (rachiuri).

Mleşniţa, plăcinta aurie din vremea Primului Ţarat Bulgar
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 04 Iunie 2023, 23:43

Ţarul bulgar însuşi l-a servit cu carne prăjită şi un fel de băutură obţinută din miere şi numită "sidgiu". La vremea aceea, Primul Ţarat Bulgar îmbrăţişase deja religia ortodoxă, reprezenta un ax politic european important şi lupta cu Bizanţul pentru supremaţia în Balcani (va câştiga Bizanţul, la 1018).
Nu mi-am propus să ţin însă o lecţie de istorie. Ci doar să consemnez vechimea unora dintre felurile de mâncare bulgăreşti, care folosesc şi astăzi aceleaşi ingrediente de bază consemnate de Fadlana.
Am ales pentru domniile voastre reţeta de "mlecnik" (sau mleşniţa), care se pregăteşte din foi de plăcintă (deci făină şi apă), unt, lapte, ouă şi zahăr (sau miere, pe vremea când Fadlana hălăduia prin Ţaratul Bulgar), asezonată cu fructe şi miere.

Reţeta:
Pentru a o prepara, ungeţi o tavă cu unt topit şi aşezaţi în ea jumătate de pachet de foi de plăcintă din comerţ (un pachet are 400 g) sau, mai bine, foi preparate în casă, din făină şi apă, întinse foarte subţiri cu merdeneaua, având grijă să ungeţi fiecare foaie cu unt topit. Cu un cuţit tăiaţi foile din tavă în pătrate sau alte figuri geometrice, după inspiraţie. Stropiţi cu mult unt deasupra şi introduceţi în cuptor. Coaceţi până când foile devin aurii. Lăsaţi foile să se răcească şi turnaţi deasupra o compoziţie obţinută din două-trei ouă, o cană cu lapte, două-trei linguri de zahăr (sau de miere) şi arome, după gust. Daţi din nou la cuptor şi coaceţi până când plăcinta prinde o crustă frumoasă, aurie. Curăţaţi două-trei mere, tăiaţi-le felii subţiri, stropiţi-le cu două-trei linguri de zeamă de lămâie, adăugaţi câteva nuci sfărâmate şi trei-patru linguri de miere şi serviţi această compoziţie împreună cu mlecinik. Plăcinta se mai poate servi cu lapte cald sau cu ceai, dar tradiţional este să se mănânce cu fructe şi miere.

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local
Gastronomie 15 Martie 2024, 10:11

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local

Punctele gastronomice locale le pot aduce venituri familiilor care oferă preparate culinare tradiţionale în cadrul propriei...

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local
În farfurie: foie gras
Gastronomie 19 Februarie 2024, 11:48

În farfurie: foie gras

Introducerea lui în dietă vă face adesea să vă simțiți vinovați. Dar nu este adevărat, deoarece lipidele din foie gras au...

În farfurie: foie gras
O nouă ediţie SlanăFest, la Braşov
Gastronomie 12 Februarie 2024, 15:54

O nouă ediţie SlanăFest, la Braşov

SlanăFest revine la Braşov, în perioada 15-18 februarie.

O nouă ediţie SlanăFest, la Braşov
Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii
Gastronomie 23 Decembrie 2023, 10:38

Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii

Ingrediente pentru Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii: 1 curcan care cântărește în jur de 3 kg, 1 pahar mic...

Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii
Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?
Gastronomie 30 Noiembrie 2023, 14:40

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?

Pe 30 noiembrie este praznicul Sfântului Andrei. Cinstim memoria Sfântului Andrei cel Întâi Chemat - un predicator creştin,...

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?
Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin
Gastronomie 02 Noiembrie 2023, 15:55

Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin

Gastronomia este una dintre principalele teme ale Conferinţei Regionale de Turism, care va avea loc la Băile Balvanyos pe 9...

Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin
Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
Gastronomie 14 Septembrie 2023, 09:45

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”

Încep seria celor 4 ateliere gastronomice din cadrul proiectului „Gust de Maramureş, reţete tradiţionale de pe Valea...

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Gastronomie 19 Iulie 2023, 22:51

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua

Plăcinte, grătare pline cu mititei, bulz tradiţional, frigărui şi fripturi, mâncare la ceaun, pastrame, cotlete şi costiţe,...

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua