Ascultă Radio Antena Satelor Live

Plăcintă cu carne (rețeta lui Radu Anton Roman)

Plăcinta cu carne, dupa rețeta lui Radu Anton Roman, este un preparat savuros, ușor de gătit, ideal de servit la cină, alături de familie.

06 Iunie 2017, 08:52


La Bucuresti, placinta cu carne o faceau si grecii si macelarii, fiecare pe-a lui.

Elinii, departati de la patrida, strigau (cu tablalele-n cap) „Hai la placsinte, palicarii!“ si trageau, isterizati de caldura, trecatorul de maneca. Carnatarul se multumea sa deschida larg cuptorul, sa iasa damf ametitor, urmarind, cu ranjet diabolic (nu-i asa?) cum incremenea traznit, mahalagiul, cum venea intins, hipnotizat, la tejghea, tras de miros ca pe sfoara.

Iarna era si mai simplu: tuica si vinul fiert nu merg singure.

O placinta munteneasca cu carne ne trimite cu gandul la niste vii mai putin cunoscute, dar destul de performante: Manasia-Urziceni. Ma refer mai ales la un Burgund onest, rubiniu deschis, cu „nas“ placut si destul de rotund construit (poate putin prea tare in anumiti ani caldurosi - „boala“ a multor vinuri sudice care ori se aspresc ori raman, oprite din fermentare, prea dulci).

Ingrediente Plăcintă cu carne (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Foi:

1 kg de faina
2 galbenusuri
1 ou
sare
250 g unt
apa calda cata trebuie

Umplutura:

100 g unt
1-2 cepe
sare, piper, cimbru praf
1 paharel mic de tuica
1 pahar de vin dulce
1 legatura de marar verde
(de o fi vara-primavara)
1 kg carne buna de vitel
(unii pun de miel) tocata

Afla modul de preparare al acestei retete pe Bucataria lui Radu

Din Topoloveni, cu dragoste: Mâncare românească fără compromisuri
Gastronomie 09 Iulie 2025, 20:33

Din Topoloveni, cu dragoste: Mâncare românească fără compromisuri

Bibiana Stanciulov este mai mult decât fondatoarea unei companii. Este o voce, un simbol, o forță care a luptat pentru...

Din Topoloveni, cu dragoste: Mâncare românească fără compromisuri
Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești
Gastronomie 09 Iulie 2025, 20:26

Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești

Vara este în toi, iar piețele abundă de roșii, castraveți, dovlecei, ardei și varză. Însă, în ciuda belșugului de sezon, în...

Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești
Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea
Gastronomie 21 Iunie 2025, 11:28

Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea

Prima ediţie a Festivalului Pizzei Napolitane 'L'Arte della Pizza' a început sâmbătă la Oradea, în Piaţa Ferdinand, în...

Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea
Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!
Gastronomie 22 Mai 2025, 14:27

Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!

Timp de trei zile, centrul oraşului devine locul perfect pentru iubitorii de mâncare delicioasă. Pentru desfăşurarea în...

Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!
Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu
Gastronomie 13 Aprilie 2025, 11:49

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu

Muzeul în aer liber Astra din Dumbrava Sibiului găzduieşte astăzi de Florii un eveniment gastronomic la care vedetă va fi...

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu
Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud
Gastronomie 15 Februarie 2025, 16:42

Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud

Peste 40 de proprietari de pivniţe de vin din localitatea Şamşud au fost prezenţi, sâmbătă, cu produse locale tradiţionale,...

Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud
Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Gastronomie 14 Februarie 2025, 12:21

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung

Explozia preţurilor la ouă şi rafturile goale în SUA au creat o oportunitate pentru alternative vegane produse din...

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 14 Ianuarie 2025, 16:11

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea

Brașovul găzduiește un concept culinar revoluționar „Sub Tâmpa”, un restaurant care aduce în prim-plan tradițiile...

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea