Ascultă Radio Antena Satelor Live

Plăcintă cu carne (rețeta lui Radu Anton Roman)

Plăcinta cu carne, dupa rețeta lui Radu Anton Roman, este un preparat savuros, ușor de gătit, ideal de servit la cină, alături de familie.

06 Iunie 2017, 08:52


La Bucuresti, placinta cu carne o faceau si grecii si macelarii, fiecare pe-a lui.

Elinii, departati de la patrida, strigau (cu tablalele-n cap) „Hai la placsinte, palicarii!“ si trageau, isterizati de caldura, trecatorul de maneca. Carnatarul se multumea sa deschida larg cuptorul, sa iasa damf ametitor, urmarind, cu ranjet diabolic (nu-i asa?) cum incremenea traznit, mahalagiul, cum venea intins, hipnotizat, la tejghea, tras de miros ca pe sfoara.

Iarna era si mai simplu: tuica si vinul fiert nu merg singure.

O placinta munteneasca cu carne ne trimite cu gandul la niste vii mai putin cunoscute, dar destul de performante: Manasia-Urziceni. Ma refer mai ales la un Burgund onest, rubiniu deschis, cu „nas“ placut si destul de rotund construit (poate putin prea tare in anumiti ani caldurosi - „boala“ a multor vinuri sudice care ori se aspresc ori raman, oprite din fermentare, prea dulci).

Ingrediente Plăcintă cu carne (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Foi:

1 kg de faina
2 galbenusuri
1 ou
sare
250 g unt
apa calda cata trebuie

Umplutura:

100 g unt
1-2 cepe
sare, piper, cimbru praf
1 paharel mic de tuica
1 pahar de vin dulce
1 legatura de marar verde
(de o fi vara-primavara)
1 kg carne buna de vitel
(unii pun de miel) tocata

Afla modul de preparare al acestei retete pe Bucataria lui Radu

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete
Gastronomie 25 Iunie 2023, 23:18

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete

Când vine vorba de moravurile şi năravurile vremii de astăzi, comparaţia inevitabilă este cu opera lui Caragiale. „Aşa spus-a...

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete
Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală
Gastronomie 24 Iunie 2023, 23:21

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală

Existenţa acestui castel din Provenţa este de-a dreptul miraculoasă. Vechea familie nobiliară Adhemar, care s-a evidenţiat în...

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală
Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei
Gastronomie 24 Iunie 2023, 22:28

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei

V-aţi întrebat cum aţi putea ridica la un nivel superior pasiunea dumneavoastră pentru mâncare? Vă gândiţi, probabil, cum să...

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei
Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...
Gastronomie 22 Iunie 2023, 22:37

Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...

Iată un subiect care a incitat de multe ori spiritele, provocând întocmirea de culegeri de reţete, eseuri, panseuri ori...

Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...
"Saraigli" ca-n insula Thassos
Gastronomie 16 Iunie 2023, 23:35

"Saraigli" ca-n insula Thassos

“Vă aşteptam! Vă pregătesc chiar acum două deserturi!”, ne-a spus Sotiria Kiriatzidou imediat ce am intrat în magazinul ei cu...

"Saraigli" ca-n insula Thassos
Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa
Gastronomie 15 Iunie 2023, 22:07

Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa

Joi după amiază, la Pavilionul Expoziţional din Constanţa a fost deschisă oficial prima ediţie a Festivalului Tradiţiilor şi...

Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa
Prăjitura Malakoff, un „tribut” adus învingătorilor de la Sevastopol
Gastronomie 14 Iunie 2023, 23:39

Prăjitura Malakoff, un „tribut” adus învingătorilor de la Sevastopol

Nu de puţine ori, istoria gastronomică e legată, sensibil, de istoria cea mare a omenirii. Iată, de pildă, prăjitura Malakoff...

Prăjitura Malakoff, un „tribut” adus învingătorilor de la Sevastopol
Mleşniţa, plăcinta aurie din vremea Primului Ţarat Bulgar
Gastronomie 04 Iunie 2023, 23:43

Mleşniţa, plăcinta aurie din vremea Primului Ţarat Bulgar

În veacul al X-lea, călătorul arab Fadlana consemna în notele sale de călătorie că bulgarii aveau pe masa lor tot felul de...

Mleşniţa, plăcinta aurie din vremea Primului Ţarat Bulgar