Ascultă Radio Antena Satelor Live

Poftiți la o țâr ge fasole cu pârgălaș!

Poftiți la o porție de fasole frecată cu ceapă și paprică așa cum numai ardelencele știu să facă? Ei bine, e de post preparatul, dar și două blide punem pofticioșilor că doar suntem din Ardeal.

Poftiți la o țâr ge fasole cu pârgălaș!

25 Noiembrie 2019, 11:50

Iată o rețetă tradițională, așa cum o știu bunicile din Ardeal!

Pentru vreo 8 porții așa , bărbătești ai nevoie de:

- 500 g fasole uscată albă
- sare, piper
- 3, 4 căței de usturoi zdrobiți
- 3 cepe mari
- câteva linguri de ulei
- 3, 4 lingurițe de paprică dulce

Boabele de fasole albă uscată, se spală bine și se pun la înmuiat în apă, de cu seară. Boabele absorb apa și se umflă, așa că ai grijă să pui apă destulă. Sigur că e nevoie de fasole de an (adică nu veche de ani mulți ci din acest an) astfel încât să nu fiarbă mult.

A doua zi arunci apa care a mai rămas pe boabe și le pui la fiert în apă proaspătă. Spuma pe care o face la fierbere trebuie îndepărtată.

După vreo 10 min de fierbere, aruncă apa și pune alta, cu puțină sare. Ai grijă să nu rămână fasolea fără lichid, pentru că vei avea nevoie de zeamă când vei face pasta.

Când boabele sunt moi, se zdrobește fasolea sau se lasă așa întregi boabele, la dorința fiecăruia, apoi se adăugă sare, piper și usturoiul pisat.

Pârgălașul îl pregătim separat, se curăță ceapa și se taie solzișori. Într-o tigaie se încinge uleiul și apoi se pune ceapa la călit, cu puțină sare.

Totul însă la foc mic, să nu se ardă. Când s-a călit ceapa și a căpătat strălucire, se adaugă boiaua și se ia tigaia de pe foc.

Unii preferă să amestece pârgălașul cu toată fasolea fiartă, iar alții o servesc cu ceapa călită turnată peste fasole în blid .

O țâr de pită mai trebe șî las să cie rău!

POFTĂ BUNĂ!

Sursa&foto: Viorel Grosu

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post
Gastronomie 31 Martie 2023, 21:30

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post

Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara organizează în data de 4 aprilie, de la ora 12:30, la gospodăria ucraineană din...

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post
Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană
Gastronomie 30 Martie 2023, 19:20

Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană

Comisia Europeană a aprobat astăzi, 30 martie, o nouă indicaţie geografică protejată (IGP) pentru România - "Plăcintă...

Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană
Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor
Gastronomie 29 Martie 2023, 07:24

Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor

Această rețetă vine din Mallorca, deci din cea mai mare dintre Insulele Baleare, cunoscută pentru munții săi calcaroși: Serra...

Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor
Linapet/ Pachețele cu orez
Gastronomie 22 Martie 2023, 07:18

Linapet/ Pachețele cu orez

Kankanaey, populație indigenă care trăiește în munții Agawa, Besao, provincia montană, Filipine, sărbătorește începutul...

Linapet/ Pachețele cu orez
Chouera/ Tartă valezană
Gastronomie 09 Martie 2023, 22:09

Chouera/ Tartă valezană

Chouera este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Valais din Alpii elvețieni. Legenda spune că a fost inventat în...

Chouera/ Tartă valezană
Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză
Gastronomie 08 Martie 2023, 20:13

Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză

Această rețetă este preparată din oricare dintre cele nouă varietăți de fasole Jumla cultivate la 2300 m altitudine, în...

Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză
Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute
Gastronomie 07 Martie 2023, 19:58

Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute
Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO
Gastronomie 07 Martie 2023, 11:34

Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO

Pește în mintea noastră, pește în farfurie! Cartea de bucate a FAO vă ajută să cunoașteți, să gătiți și să mâncați pește.

Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO