Poftiți la o țâr ge fasole cu pârgălaș!
Poftiți la o porție de fasole frecată cu ceapă și paprică așa cum numai ardelencele știu să facă? Ei bine, e de post preparatul, dar și două blide punem pofticioșilor că doar suntem din Ardeal.

25 Noiembrie 2019, 11:50
Iată o rețetă tradițională, așa cum o știu bunicile din Ardeal!
Pentru vreo 8 porții așa , bărbătești ai nevoie de:
- 500 g fasole uscată albă
- sare, piper
- 3, 4 căței de usturoi zdrobiți
- 3 cepe mari
- câteva linguri de ulei
- 3, 4 lingurițe de paprică dulce
Boabele de fasole albă uscată, se spală bine și se pun la înmuiat în apă, de cu seară. Boabele absorb apa și se umflă, așa că ai grijă să pui apă destulă. Sigur că e nevoie de fasole de an (adică nu veche de ani mulți ci din acest an) astfel încât să nu fiarbă mult.
A doua zi arunci apa care a mai rămas pe boabe și le pui la fiert în apă proaspătă. Spuma pe care o face la fierbere trebuie îndepărtată.
După vreo 10 min de fierbere, aruncă apa și pune alta, cu puțină sare. Ai grijă să nu rămână fasolea fără lichid, pentru că vei avea nevoie de zeamă când vei face pasta.
Când boabele sunt moi, se zdrobește fasolea sau se lasă așa întregi boabele, la dorința fiecăruia, apoi se adăugă sare, piper și usturoiul pisat.
Pârgălașul îl pregătim separat, se curăță ceapa și se taie solzișori. Într-o tigaie se încinge uleiul și apoi se pune ceapa la călit, cu puțină sare.
Totul însă la foc mic, să nu se ardă. Când s-a călit ceapa și a căpătat strălucire, se adaugă boiaua și se ia tigaia de pe foc.
Unii preferă să amestece pârgălașul cu toată fasolea fiartă, iar alții o servesc cu ceapa călită turnată peste fasole în blid .
O țâr de pită mai trebe șî las să cie rău!
POFTĂ BUNĂ!
Sursa&foto: Viorel Grosu