Ascultă Radio Antena Satelor Live

Poftiți la o țâr ge fasole cu pârgălaș!

Poftiți la o porție de fasole frecată cu ceapă și paprică așa cum numai ardelencele știu să facă? Ei bine, e de post preparatul, dar și două blide punem pofticioșilor că doar suntem din Ardeal.

Poftiți la o țâr ge fasole cu pârgălaș!

25 Noiembrie 2019, 11:50

Iată o rețetă tradițională, așa cum o știu bunicile din Ardeal!

Pentru vreo 8 porții așa , bărbătești ai nevoie de:

- 500 g fasole uscată albă
- sare, piper
- 3, 4 căței de usturoi zdrobiți
- 3 cepe mari
- câteva linguri de ulei
- 3, 4 lingurițe de paprică dulce

Boabele de fasole albă uscată, se spală bine și se pun la înmuiat în apă, de cu seară. Boabele absorb apa și se umflă, așa că ai grijă să pui apă destulă. Sigur că e nevoie de fasole de an (adică nu veche de ani mulți ci din acest an) astfel încât să nu fiarbă mult.

A doua zi arunci apa care a mai rămas pe boabe și le pui la fiert în apă proaspătă. Spuma pe care o face la fierbere trebuie îndepărtată.

După vreo 10 min de fierbere, aruncă apa și pune alta, cu puțină sare. Ai grijă să nu rămână fasolea fără lichid, pentru că vei avea nevoie de zeamă când vei face pasta.

Când boabele sunt moi, se zdrobește fasolea sau se lasă așa întregi boabele, la dorința fiecăruia, apoi se adăugă sare, piper și usturoiul pisat.

Pârgălașul îl pregătim separat, se curăță ceapa și se taie solzișori. Într-o tigaie se încinge uleiul și apoi se pune ceapa la călit, cu puțină sare.

Totul însă la foc mic, să nu se ardă. Când s-a călit ceapa și a căpătat strălucire, se adaugă boiaua și se ia tigaia de pe foc.

Unii preferă să amestece pârgălașul cu toată fasolea fiartă, iar alții o servesc cu ceapa călită turnată peste fasole în blid .

O țâr de pită mai trebe șî las să cie rău!

POFTĂ BUNĂ!

Sursa&foto: Viorel Grosu

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
Gastronomie 14 Septembrie 2023, 09:45

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”

Încep seria celor 4 ateliere gastronomice din cadrul proiectului „Gust de Maramureş, reţete tradiţionale de pe Valea...

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Gastronomie 19 Iulie 2023, 22:51

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua

Plăcinte, grătare pline cu mititei, bulz tradiţional, frigărui şi fripturi, mâncare la ceaun, pastrame, cotlete şi costiţe,...

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete
Gastronomie 25 Iunie 2023, 23:18

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete

Când vine vorba de moravurile şi năravurile vremii de astăzi, comparaţia inevitabilă este cu opera lui Caragiale. „Aşa spus-a...

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete
Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală
Gastronomie 24 Iunie 2023, 23:21

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală

Existenţa acestui castel din Provenţa este de-a dreptul miraculoasă. Vechea familie nobiliară Adhemar, care s-a evidenţiat în...

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală
Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei
Gastronomie 24 Iunie 2023, 22:28

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei

V-aţi întrebat cum aţi putea ridica la un nivel superior pasiunea dumneavoastră pentru mâncare? Vă gândiţi, probabil, cum să...

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei
Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...
Gastronomie 22 Iunie 2023, 22:37

Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...

Iată un subiect care a incitat de multe ori spiritele, provocând întocmirea de culegeri de reţete, eseuri, panseuri ori...

Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...
"Saraigli" ca-n insula Thassos
Gastronomie 16 Iunie 2023, 23:35

"Saraigli" ca-n insula Thassos

“Vă aşteptam! Vă pregătesc chiar acum două deserturi!”, ne-a spus Sotiria Kiriatzidou imediat ce am intrat în magazinul ei cu...

"Saraigli" ca-n insula Thassos
Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa
Gastronomie 15 Iunie 2023, 22:07

Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa

Joi după amiază, la Pavilionul Expoziţional din Constanţa a fost deschisă oficial prima ediţie a Festivalului Tradiţiilor şi...

Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa