Ascultă Radio Antena Satelor Live

Reţete tradiţionale la festivalul gastronomic „Hai la masă!”

Mâncăruri preparate după reţete vechi, redescoperite şi reinterpretate de câţiva bucătari iscusiţi, vor putea fi degustate în cadrul celei de-a doua ediţii a festivalului gastronomic 'Hai la masă!', ce are loc sâmbătă şi duminică în Piaţa Mică din Sibiu.

11 August 2018, 20:13

Potrivit organizatorilor, toate reţetele au fost culese din zona Sibiului, din casele oamenilor în vârstă de la ţară, de la 'bunicuţe care încă mai pregătesc pentru nepoţi mâncare autentică tradiţională', cu materie primă produsă în propriile gospodării.

'Anul acesta am ales pentru cei care s-au obişnuit deja cu acest festival, dar şi pentru cei pentru care festivalul constituie o noutate, câteva reţete vechi, autentice din zona Sibiului, preparate într-o manieră tradiţională, având la bază ingrediente din zona noastră. Am să nominalizez câteva dintre preparatele care vor face cu siguranţă deliciul participanţilor, şi anume ciorba de fasole cu ciolan afumat, supa de vişine cu smântână servită rece, berbecuţ haiducesc îngropat în jar cu legume, păstrăv la plită cu mămăliguţă şi mujdei, tocană de vită Angus la ceaun, iar pentru desert am pregătit două preparate care se regăsesc foarte greu sau aproape deloc în restaurante: lapte de pasăre după o reţetă tradiţională şi vuţe cu nucă şi zahăr pudră', a menţionat preşedintele Asociaţiei E-Xplorator, Ioana Curta.

Cei patru bucătari sibieni care vor reinterpreta într-o manieră proprie patru dintre preparate sunt Ghiţă Andreica, care va găti pulpa de vită Angus, Marius Muntean, care va pregăti berbecuţul, Manuel Betto Pecori, care va prepara desertul, şi Marius Rafa, care va prepara păstrăvii.

Evenimentului gastronomic 'Hai la masă! Reţete demult uitate, reţete redescoperite!' este un proiect realizat de Asociaţia E-Xplorator, în parteneriat cu Universitatea 'Lucian Blaga' din Sibiu şi cofinanţat de Primăria Municipiului Sibiu, prin Agenda Culturală, informează organizatorii într-un comunicat de presă.

AGERPRES

foto: http://sibiu100.ro

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post
Gastronomie 31 Martie 2023, 21:30

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post

Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara organizează în data de 4 aprilie, de la ora 12:30, la gospodăria ucraineană din...

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post
Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană
Gastronomie 30 Martie 2023, 19:20

Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană

Comisia Europeană a aprobat astăzi, 30 martie, o nouă indicaţie geografică protejată (IGP) pentru România - "Plăcintă...

Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană
Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor
Gastronomie 29 Martie 2023, 07:24

Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor

Această rețetă vine din Mallorca, deci din cea mai mare dintre Insulele Baleare, cunoscută pentru munții săi calcaroși: Serra...

Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor
Linapet/ Pachețele cu orez
Gastronomie 22 Martie 2023, 07:18

Linapet/ Pachețele cu orez

Kankanaey, populație indigenă care trăiește în munții Agawa, Besao, provincia montană, Filipine, sărbătorește începutul...

Linapet/ Pachețele cu orez
Chouera/ Tartă valezană
Gastronomie 09 Martie 2023, 22:09

Chouera/ Tartă valezană

Chouera este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Valais din Alpii elvețieni. Legenda spune că a fost inventat în...

Chouera/ Tartă valezană
Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză
Gastronomie 08 Martie 2023, 20:13

Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză

Această rețetă este preparată din oricare dintre cele nouă varietăți de fasole Jumla cultivate la 2300 m altitudine, în...

Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză
Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute
Gastronomie 07 Martie 2023, 19:58

Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute
Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO
Gastronomie 07 Martie 2023, 11:34

Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO

Pește în mintea noastră, pește în farfurie! Cartea de bucate a FAO vă ajută să cunoașteți, să gătiți și să mâncați pește.

Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO