Ascultă Radio Antena Satelor Live

Reţete tradiţionale la festivalul gastronomic „Hai la masă!”

Mâncăruri preparate după reţete vechi, redescoperite şi reinterpretate de câţiva bucătari iscusiţi, vor putea fi degustate în cadrul celei de-a doua ediţii a festivalului gastronomic 'Hai la masă!', ce are loc sâmbătă şi duminică în Piaţa Mică din Sibiu.

11 August 2018, 20:13

Potrivit organizatorilor, toate reţetele au fost culese din zona Sibiului, din casele oamenilor în vârstă de la ţară, de la 'bunicuţe care încă mai pregătesc pentru nepoţi mâncare autentică tradiţională', cu materie primă produsă în propriile gospodării.

'Anul acesta am ales pentru cei care s-au obişnuit deja cu acest festival, dar şi pentru cei pentru care festivalul constituie o noutate, câteva reţete vechi, autentice din zona Sibiului, preparate într-o manieră tradiţională, având la bază ingrediente din zona noastră. Am să nominalizez câteva dintre preparatele care vor face cu siguranţă deliciul participanţilor, şi anume ciorba de fasole cu ciolan afumat, supa de vişine cu smântână servită rece, berbecuţ haiducesc îngropat în jar cu legume, păstrăv la plită cu mămăliguţă şi mujdei, tocană de vită Angus la ceaun, iar pentru desert am pregătit două preparate care se regăsesc foarte greu sau aproape deloc în restaurante: lapte de pasăre după o reţetă tradiţională şi vuţe cu nucă şi zahăr pudră', a menţionat preşedintele Asociaţiei E-Xplorator, Ioana Curta.

Cei patru bucătari sibieni care vor reinterpreta într-o manieră proprie patru dintre preparate sunt Ghiţă Andreica, care va găti pulpa de vită Angus, Marius Muntean, care va pregăti berbecuţul, Manuel Betto Pecori, care va prepara desertul, şi Marius Rafa, care va prepara păstrăvii.

Evenimentului gastronomic 'Hai la masă! Reţete demult uitate, reţete redescoperite!' este un proiect realizat de Asociaţia E-Xplorator, în parteneriat cu Universitatea 'Lucian Blaga' din Sibiu şi cofinanţat de Primăria Municipiului Sibiu, prin Agenda Culturală, informează organizatorii într-un comunicat de presă.

AGERPRES

foto: http://sibiu100.ro

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală
Gastronomie 24 Iunie 2023, 23:21

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală

Existenţa acestui castel din Provenţa este de-a dreptul miraculoasă. Vechea familie nobiliară Adhemar, care s-a evidenţiat în...

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală
Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei
Gastronomie 24 Iunie 2023, 22:28

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei

V-aţi întrebat cum aţi putea ridica la un nivel superior pasiunea dumneavoastră pentru mâncare? Vă gândiţi, probabil, cum să...

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei
Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...
Gastronomie 22 Iunie 2023, 22:37

Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...

Iată un subiect care a incitat de multe ori spiritele, provocând întocmirea de culegeri de reţete, eseuri, panseuri ori...

Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...
"Saraigli" ca-n insula Thassos
Gastronomie 16 Iunie 2023, 23:35

"Saraigli" ca-n insula Thassos

“Vă aşteptam! Vă pregătesc chiar acum două deserturi!”, ne-a spus Sotiria Kiriatzidou imediat ce am intrat în magazinul ei cu...

"Saraigli" ca-n insula Thassos
Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa
Gastronomie 15 Iunie 2023, 22:07

Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa

Joi după amiază, la Pavilionul Expoziţional din Constanţa a fost deschisă oficial prima ediţie a Festivalului Tradiţiilor şi...

Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa
Prăjitura Malakoff, un „tribut” adus învingătorilor de la Sevastopol
Gastronomie 14 Iunie 2023, 23:39

Prăjitura Malakoff, un „tribut” adus învingătorilor de la Sevastopol

Nu de puţine ori, istoria gastronomică e legată, sensibil, de istoria cea mare a omenirii. Iată, de pildă, prăjitura Malakoff...

Prăjitura Malakoff, un „tribut” adus învingătorilor de la Sevastopol
Mleşniţa, plăcinta aurie din vremea Primului Ţarat Bulgar
Gastronomie 04 Iunie 2023, 23:43

Mleşniţa, plăcinta aurie din vremea Primului Ţarat Bulgar

În veacul al X-lea, călătorul arab Fadlana consemna în notele sale de călătorie că bulgarii aveau pe masa lor tot felul de...

Mleşniţa, plăcinta aurie din vremea Primului Ţarat Bulgar
Despre bucătăria medievală germană
Gastronomie 03 Iunie 2023, 23:46

Despre bucătăria medievală germană

Mi-au atras atenţia nu demult două cărţi de bucate, publicate în condiţii grafice excelente, cu inserturi de imagini pe...

Despre bucătăria medievală germană