Ascultă Radio Antena Satelor Live

Reţete tradiţionale la festivalul gastronomic „Hai la masă!”

Mâncăruri preparate după reţete vechi, redescoperite şi reinterpretate de câţiva bucătari iscusiţi, vor putea fi degustate în cadrul celei de-a doua ediţii a festivalului gastronomic 'Hai la masă!', ce are loc sâmbătă şi duminică în Piaţa Mică din Sibiu.

11 August 2018, 20:13

Potrivit organizatorilor, toate reţetele au fost culese din zona Sibiului, din casele oamenilor în vârstă de la ţară, de la 'bunicuţe care încă mai pregătesc pentru nepoţi mâncare autentică tradiţională', cu materie primă produsă în propriile gospodării.

'Anul acesta am ales pentru cei care s-au obişnuit deja cu acest festival, dar şi pentru cei pentru care festivalul constituie o noutate, câteva reţete vechi, autentice din zona Sibiului, preparate într-o manieră tradiţională, având la bază ingrediente din zona noastră. Am să nominalizez câteva dintre preparatele care vor face cu siguranţă deliciul participanţilor, şi anume ciorba de fasole cu ciolan afumat, supa de vişine cu smântână servită rece, berbecuţ haiducesc îngropat în jar cu legume, păstrăv la plită cu mămăliguţă şi mujdei, tocană de vită Angus la ceaun, iar pentru desert am pregătit două preparate care se regăsesc foarte greu sau aproape deloc în restaurante: lapte de pasăre după o reţetă tradiţională şi vuţe cu nucă şi zahăr pudră', a menţionat preşedintele Asociaţiei E-Xplorator, Ioana Curta.

Cei patru bucătari sibieni care vor reinterpreta într-o manieră proprie patru dintre preparate sunt Ghiţă Andreica, care va găti pulpa de vită Angus, Marius Muntean, care va pregăti berbecuţul, Manuel Betto Pecori, care va prepara desertul, şi Marius Rafa, care va prepara păstrăvii.

Evenimentului gastronomic 'Hai la masă! Reţete demult uitate, reţete redescoperite!' este un proiect realizat de Asociaţia E-Xplorator, în parteneriat cu Universitatea 'Lucian Blaga' din Sibiu şi cofinanţat de Primăria Municipiului Sibiu, prin Agenda Culturală, informează organizatorii într-un comunicat de presă.

AGERPRES

foto: http://sibiu100.ro

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști
Gastronomie 27 Aprilie 2024, 13:37

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1,5 kg de cartofi, 6 căței de usturoi, 4 crenguțe de cimbru, 2 frunze de dafin, 25 cl de bulion de vită, 1...

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști
Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști
Gastronomie 19 Aprilie 2024, 10:26

Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști

Oul bio (ecologic) se deosebeste fundamental de cel obtinut in mod conventional, printr-o serie de calități și motive. În...

Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști
Cocoșel de pădure în stil provensal
Gastronomie 12 Aprilie 2024, 12:37

Cocoșel de pădure în stil provensal

Ingrediente: 1 căpățână de usturoi, 3 fire de cimbru, 1 legătură de rozmarin, 50 ml ulei de măsline, 1 lingură de sare.

Cocoșel de pădure în stil provensal
Sufleu de dovlecei
Gastronomie 11 Aprilie 2024, 12:34

Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii, 30 g parmezan ras, 1/4 linguriță de nucșoară rasă, 1 lingură de ulei, 1 albuș de ou, sare,...

Sufleu de dovlecei
Puncte gastronomice pentru turişti la Margina
Gastronomie 02 Aprilie 2024, 21:09

Puncte gastronomice pentru turişti la Margina

Comuna timişeană Margina va avea două Puncte gastronomice pentru turişti. Iniţiativa constituie o nouă oportunitate de...

Puncte gastronomice pentru turişti la Margina
Sute de vinuri la marea degustare Winelovers
Gastronomie 25 Martie 2024, 09:41

Sute de vinuri la marea degustare Winelovers

Peste 150 de mărci de vin şi şampanie ungare vor participa cu un total de 700 de sortimente la degustarea de deschidere a...

Sute de vinuri la marea degustare Winelovers
 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local
Gastronomie 15 Martie 2024, 10:11

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local

Punctele gastronomice locale le pot aduce venituri familiilor care oferă preparate culinare tradiţionale în cadrul propriei...

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local
În farfurie: foie gras
Gastronomie 19 Februarie 2024, 11:48

În farfurie: foie gras

Introducerea lui în dietă vă face adesea să vă simțiți vinovați. Dar nu este adevărat, deoarece lipidele din foie gras au...

În farfurie: foie gras