Ascultă Radio Antena Satelor Live

Totul despre brânza de burduf: cum recunoaștem falsurile și cum se prepară corect

Deși e întâlnită des pe piață românească, puțini producători încă mai prepară această specialitate după rețeta autentică, veche de peste 100 ani.

11 Noiembrie 2015, 06:10

Cei care încă mai dețin secretele pentru obținerea acestui sortiment de brânză, sunt crescătorii de ovine din zonele de munte, acolo unde, brânza de burduf este nelipsită de la mesele principale ale zilei și un model de hrană sănătoasă.

Brânza de burduf se obține din caș dospit

La brânza de burduf contează foarte mult temperatura laptelui care este pus la închegat și timpul de închegare. „Primul pas în obținerea brânzei de burduf este prepararea caşului, care începe cu adăugarea cheagului în laptele proaspăt muls.

Acesta se lasă 40 de minute până se încheagă, după care se mărunțește.

Cașul se strânge în tifon și se lasă la scurs până nu mai curge deloc zer. Cașul rezultat este pus la dospit în butoaie de lemn, timp de 10-12 zile, după care urmează frământarea cașului, având întotdeauna atenție să nu punem nici prea multă nici prea puțină sare.

După frământarea cașului dospit cu sare, acesta se pune în bășică, la maturat”, a explicat Mihai pentru super-hrana.ro, care este procedeul pe care îl respectă cu strictețe atunci când face brânză de burduf.

Secretul pentru a obține o brânză de burduf de calitatea este pielea de oaie, care se folosește din ce în ce mai puțin, chiar și de cei care realizează produse de fermă. Burduful în piele de oie îi oferă un gust special și după 2-3 luni de păstrare în acest ambalaj, brânza este extrem de cremoasă și gustoasă.

Citeste continuarea pe paginadeagricultura.ro

Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști
Gastronomie 19 Aprilie 2024, 10:26

Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști

Oul bio (ecologic) se deosebeste fundamental de cel obtinut in mod conventional, printr-o serie de calități și motive. În...

Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști
Gastronomie 12 Aprilie 2024, 12:37

Cocoșel de pădure în stil provensal

Ingrediente: 1 căpățână de usturoi, 3 fire de cimbru, 1 legătură de rozmarin, 50 ml ulei de măsline, 1 lingură de sare.

Cocoșel de pădure în stil provensal
Sufleu de dovlecei
Gastronomie 11 Aprilie 2024, 12:34

Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii, 30 g parmezan ras, 1/4 linguriță de nucșoară rasă, 1 lingură de ulei, 1 albuș de ou, sare,...

Sufleu de dovlecei
Puncte gastronomice pentru turişti la Margina
Gastronomie 02 Aprilie 2024, 21:09

Puncte gastronomice pentru turişti la Margina

Comuna timişeană Margina va avea două Puncte gastronomice pentru turişti. Iniţiativa constituie o nouă oportunitate de...

Puncte gastronomice pentru turişti la Margina
Sute de vinuri la marea degustare Winelovers
Gastronomie 25 Martie 2024, 09:41

Sute de vinuri la marea degustare Winelovers

Peste 150 de mărci de vin şi şampanie ungare vor participa cu un total de 700 de sortimente la degustarea de deschidere a...

Sute de vinuri la marea degustare Winelovers
 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local
Gastronomie 15 Martie 2024, 10:11

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local

Punctele gastronomice locale le pot aduce venituri familiilor care oferă preparate culinare tradiţionale în cadrul propriei...

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local
În farfurie: foie gras
Gastronomie 19 Februarie 2024, 11:48

În farfurie: foie gras

Introducerea lui în dietă vă face adesea să vă simțiți vinovați. Dar nu este adevărat, deoarece lipidele din foie gras au...

În farfurie: foie gras
O nouă ediţie SlanăFest, la Braşov
Gastronomie 12 Februarie 2024, 15:54

O nouă ediţie SlanăFest, la Braşov

SlanăFest revine la Braşov, în perioada 15-18 februarie.

O nouă ediţie SlanăFest, la Braşov