Ascultă Radio Antena Satelor Live

Vechi, dar bune! Trei rețete românești după care îți va lăsa gura apă

În ultimul timp, cultura culinară din România se lasă invadată de tot felul de produse alimentare aduse de peste mări și țări. De la mâncarea japoneză până la kebab-ul turcesc, toate sunt consumate cu plăcere de gurmanzii curiosi.

27 Septembrie 2018, 17:58

Din când în când este bine totuși să revenim la rețetele noastre autentice românești și să trăim aceleași experiențe culinare pe care le-au practicat străbunicii noștri. Am scotocit prin cele mai vechi cărți culinare și vă prezint trei dintre cele mai delicioase rețete autohtone pe care trebuie să le încerci neapărat.

Laptele de bou

O rețetă tradițională din zona Maramureșului, care se prepara încă în Evul Mediu este laptele de bou. Chiar dacă e greu de crezut, în unele zone tradiția încă este respectată și se mai gătește și astăzi. Pentru a prepara laptele de bou, se utilizează semințe de dovleac. Acestea sunt prăjite și se macină până se obține făină din ele. Separat, se pune la fiert lapte cu puțină sare. După ce laptele a dat în clocot, se adaugă făina făcută din semințele de dovleac, puțină sare și, la foc încet, se amestecă până se îngroașă. Recomandarea este să serviți mâncarea cu mămăligă. O rețetă simplă din produse bio pe care le găsești cu ușurință la țară și nu numai. Deci, o mâncare savuroasă și sănătoasă de la străbunicii noștri.

Plăcintă cu brânză fiartă în lapte

Se pare că indiferent de zona în care locuiau, pe vremuri românii erau adepții consumului de lapte. Rețeta vine din zona Dobrogei și ne învață cum să gătim un deliciu din telemea de vacă, aluat și lapte. Într-un vas adânc, rade brânza și adaugă ouă și puțină smântână. Amestecă bine până când obții un produs omogen. Tava se unge cu unt sau ulei. Așează câteva foi de plăcină pregătite în prealabil (într-un vas, pune ulei, apa călduță, oțet și sare. Amestecă încorporând treptat făina. Vei obține aluatul ce trebuie frământat. Lasă aluatul la cald circa 15 minute, după care îl vei rupe în bucăți mici din care vei întinde foile). Adaugă jumătate din brânza pe care o ai. Așează alte câteva foi și întinde restul de brânză. La final, pune foile care ți-au mai rămas și toarnă laptele deasupra. Pune tava la cuptorul preîncălzit și las-o circa o oră și jumătate. Poftă bună!

Ghedem

Da, știu că am zis că vă prezint mâncăruri tradiționale românești, dar nu m-am putut abține să nu includ în listă și o rețetă armenească, care se gătea în secolele trecute în zona botoșanilor. Tiberiu Crudu a găsit rețeta și a publicat-o într-o monografie a orașului Botoșani în 1932. El spune așa: „Ghedem se face dintr-un amestec de carne de oaie, vacă şi de porc. Carnea de oaie predomină, apoi cea de vacă şi la urmă cea de porc, din care nu se pune multă, pentru că-i dulce. După ce se aleg cărnurile se toacă împreună și se pune piper, zamă de usturoi, chimion şi se frământă până se face o alifie.

Citeste continuarea pe GASTROART

Etichete : retete vechi gastroart
Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post
Gastronomie 31 Martie 2023, 21:30

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post

Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara organizează în data de 4 aprilie, de la ora 12:30, la gospodăria ucraineană din...

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post
Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană
Gastronomie 30 Martie 2023, 19:20

Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană

Comisia Europeană a aprobat astăzi, 30 martie, o nouă indicaţie geografică protejată (IGP) pentru România - "Plăcintă...

Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană
Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor
Gastronomie 29 Martie 2023, 07:24

Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor

Această rețetă vine din Mallorca, deci din cea mai mare dintre Insulele Baleare, cunoscută pentru munții săi calcaroși: Serra...

Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor
Linapet/ Pachețele cu orez
Gastronomie 22 Martie 2023, 07:18

Linapet/ Pachețele cu orez

Kankanaey, populație indigenă care trăiește în munții Agawa, Besao, provincia montană, Filipine, sărbătorește începutul...

Linapet/ Pachețele cu orez
Chouera/ Tartă valezană
Gastronomie 09 Martie 2023, 22:09

Chouera/ Tartă valezană

Chouera este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Valais din Alpii elvețieni. Legenda spune că a fost inventat în...

Chouera/ Tartă valezană
Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză
Gastronomie 08 Martie 2023, 20:13

Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză

Această rețetă este preparată din oricare dintre cele nouă varietăți de fasole Jumla cultivate la 2300 m altitudine, în...

Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză
Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute
Gastronomie 07 Martie 2023, 19:58

Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute
Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO
Gastronomie 07 Martie 2023, 11:34

Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO

Pește în mintea noastră, pește în farfurie! Cartea de bucate a FAO vă ajută să cunoașteți, să gătiți și să mâncați pește.

Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO