Ascultă Radio Antena Satelor Live

Crap gătit grecește (rețetă pentru dezlegarea la pește)

Pe 12 decembrie, crestinatatea ortodoxa il sarbatoreste pe Sfantul Ierarh Spiridon al Trimitundei. S-a nascut in a doua jumatate a secolului al III-lea, in insula Cipru.

12 Decembrie 2016, 10:29

In copilarie a fost crescator de oi, iar mai tarziu era recunoscut pentru cucernicia si bunatatea sa. Dupa moartea sotiei sale, Sfantul Spiridon s-a apropiat din ce in ce mai mult de Dumnezeu, prin faptele sale bune. Mai mult decat atat, toata averea sa a impartit-o saracilor.

Dumnezeu i-a daruit harul de a face minuni, vindecand multe boli grave si alungand duhurile rele din oameni, cu ajutorul rugaciunilor sale. Este unul dintre cei 318 participanti (alaturi de Sfantul Nicolae, Sfantul Atanasie cel Mare) la Sinodul din Niceea, din anul 325. Acest sinod a avut ca scop principal combaterea ereziilor lui Arie, aparand dogma Sfintei Treimi. Tot cu aceasta ocazie s-au compus primele sapte parti ale Crezului.

Se spune despre Sfantul Spiridon ca purta haine simple, taranesti, iar pe cap avea o mitra din papura. Desi devenise episcop, isi pastrase inca obiceiul de a paste turmele de oi, cu ajutorul unui toiag de lemn. Intreaga sa viata a fost caracterizata prin simplitate si credinta in Dumnezeu.

A trecut la cele vesnice la adanci batraneti, moastele sale fiind asezate intr-o biserica din insula Corfu. O data pe an, lacra cu moaste este ridicata in pozitie verticala, iar credinciosii trec si se inchina dinaintea ei. Invariabil, dupa urmatoarea noapte, papucii sfantului sunt aflati tociti si rupti. Se zice ca noaptea intreaga el alearga prin lume si face fapte bune.
Onorandu-l si noi pe acest sfant ierarh, fiind si dezlegare la peste, vom prepara un

Crap grecesc

Ai trebuinta de un crap cam de un kg, o lamaie, un pahar ulei de masline, sare, piper

Pestele se spala si se curata foarte bine de solzi. I se scot oasele cu ajutorul unui cutit ascutit. Feliile unei jumatati de lamai sunt curatate de coaja si de partea alba. Se cresteaza pestele cu cutitul pentru a fi impanat cu felioarele de lamaie. Se presara sare si piper (dupa gust, pot fi folosite si alte mirodenii) si se asaza pestele in tava. Se toarna uleiul de masline si zeama de la o lamaie. Se lasa pana se rumeneste, stropindu-l din cand in cand cu sosul din tava. Se serveste cald.

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Reteta zilei 07 Ianuarie 2024, 09:16

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul

Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan...

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Reteta zilei 06 Ianuarie 2024, 08:42

Pâinea de Bobotează și tradiția ei

Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului...

Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat
Rețetă rapidă de turtă dulce
Reteta zilei 18 Decembrie 2023, 15:19

Rețetă rapidă de turtă dulce

Într-o cratiță, se amestecă 120 g de zahăr de trestie ușor, 330 ml de lapte vegetal și 80 g de miere lichidă.

Rețetă rapidă de turtă dulce
Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Reteta zilei 15 Decembrie 2023, 15:06

Tartă rustică cu mentă și ghimbir

Ingrediente: pentru aluat: 50 g polenta, 130 g făină de grâu T80, ½ linguriță de sare, 5 linguri de ulei de măsline, 55 ml...

Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Reteta zilei 14 Decembrie 2023, 15:14

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie

Ingrediente: 6 pere, 7 cm de ghimbir proaspăt, 100 g de zahăr din trestie de zahăr, 12 felii mici de turtă dulce, 250 g de...

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Salată de iarnă
Reteta zilei 30 Noiembrie 2023, 20:35

Salată de iarnă

V-ați întrebat vreodată cum puteți prepara o salată mai... deosebită... care să aducă cu ea savoarea inconfundabilă a iernii?...

Salată de iarnă