Ascultă Radio Antena Satelor Live

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare nu se lucrează nimic, pentru că le va merge oamenilor rău tot anul.

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Foto: https://pixabay.com/

Articol de Simona Lazăr, 16 Aprilie 2025, 04:11

Nu se ara, nu se seamana, nu se planteaza rasaduri, nu se coase si nu se ingrijeste gospodaria. In schimb, apa are proprietati vindecatoare. Copiii se scalda intr-o apa curgatoare, ca sa fie sanatosi si puternici. Cei bolnavi se scalda de trei ori in apa, inainte de rasaritul soarelui, si se crede ca se vindeca miraculos. Ploaia cazuta in Vinerea Mare anunta un an cu belsug.

Nu se lucrează, dar tot putem frunzari un caiet de retete în căutarea bucatelor potrivite pentru masa de Paste. Și iată ce am găsit noi: o reteta de miel, aflata de la o gospodina din Iclod, judetul Cluj:

Friptură de miel cu aromă de cimbru

Un kg carne de miel (pulpă, cotlet), 100 g untură (sau unt), o ceapă, un morcov, 150-200 g șunculiță afumată (ceafă afumată sau altă afumătură de porc), 200 ml vin alb, 200 ml supă de oase (sau de carne), condimente pulbere – piper, cimbru, boia dulce (o lingură în total), o crenguță de cimbru proaspăt, sare.

Carnea se dezosează, se curăță, se spală, se filetează, se freacă bine cu condimentele pulbere și se împănează cu afumătură. Se păstrează câteva felii de afumătură cu care se bardează (înfășoară) carnea, după care se rulează. Morcovul și ceapa se curăță și se taie julien. Se așază într-un vas termorezistent în care s-a topit untul, se adaugă legumele și se toarnă deasupra supa de oase și vinul. Se presară cimbru proaspăt tocat. Se lasă în cuptor până când se rumenește carnea și se leagă sosul. Se servește cu cartodi copți, legume gratinate sau orez.

SImona Lazăr

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun