Ascultă Radio Antena Satelor Live

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare nu se lucrează nimic, pentru că le va merge oamenilor rău tot anul.

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Foto: https://pixabay.com/

Articol de Simona Lazăr, 14 Aprilie 2023, 04:11

Nu se ara, nu se seamana, nu se planteaza rasaduri, nu se coase si nu se ingrijeste gospodaria. In schimb, apa are proprietati vindecatoare. Copiii se scalda intr-o apa curgatoare, ca sa fie sanatosi si puternici. Cei bolnavi se scalda de trei ori in apa, inainte de rasaritul soarelui, si se crede ca se vindeca miraculos. Ploaia cazuta in Vinerea Mare anunta un an cu belsug.

Nu se lucrează, dar tot putem frunzari un caiet de retete în căutarea bucatelor potrivite pentru masa de Paste. Și iată ce am găsit noi: o reteta de miel, aflata de la o gospodina din Iclod, judetul Cluj:

Friptură de miel cu aromă de cimbru

Un kg carne de miel (pulpă, cotlet), 100 g untură (sau unt), o ceapă, un morcov, 150-200 g șunculiță afumată (ceafă afumată sau altă afumătură de porc), 200 ml vin alb, 200 ml supă de oase (sau de carne), condimente pulbere – piper, cimbru, boia dulce (o lingură în total), o crenguță de cimbru proaspăt, sare.

Carnea se dezosează, se curăță, se spală, se filetează, se freacă bine cu condimentele pulbere și se împănează cu afumătură. Se păstrează câteva felii de afumătură cu care se bardează (înfășoară) carnea, după care se rulează. Morcovul și ceapa se curăță și se taie julien. Se așază într-un vas termorezistent în care s-a topit untul, se adaugă legumele și se toarnă deasupra supa de oase și vinul. Se presară cimbru proaspăt tocat. Se lasă în cuptor până când se rumenește carnea și se leagă sosul. Se servește cu cartodi copți, legume gratinate sau orez.

SImona Lazăr

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume