Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc pe crestini la fiecare pas) are semnificatii aparte.

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

13 Aprilie 2023, 07:32

In general, se poate spune ca este o perioada deosebit de periculoasa, nefasta chiar. Astfel, cine moare in aceasta saptamana se duce direct in Iad, pentru ca Raiul este inchis si se va deschide abia in Noaptea Invierii.

La fel, cei care mananca graunte, de orice fel, vor face bube in cap, devenind "pociti".
In Joia Mare vin mortii pe la casele lor si se asaza pe stresinile caselor. Ei vor sta acolo pana la Rusalii si vor pleca numai dupa ce primesc de pomana. Se fac focuri pentru a incalzi sufletele raposatilor si se impart colaci sau orez cu prune. Pentru mortii care au fost uitati se plamadeste cate un colac lung, numit "uitata". Se inrosesc ouale, iar o vorba din batrani spune ca ouale vopsite in aceasta zi nu se strica niciodata. Cine tine post negru din Joia Mare si pana in Duminica Pastilor va sti cu trei zile inainte cand va muri.
Cum a mai ramas putina vreme pana sambata, cand vom purcede la pregatirea bucatelor pentru masa de Paste, sa va dau o reteta, de tinut minte.

Cotlet de miel umplut

O bucata intreaga de cotlet de miel (desprins de pe oase), 4-5 ardei copti, 3 cepe, 500 g ciuperci, 20 ml ulei, 30 g unt, 100 g orez, o jumatate de lingurita de cimbru, o legatura de marar, 200 ml vin rosu, sare, piper.
Cotletul se fileteaza pe lung, in asa fel incat sa se obtina o bucata cat mai intinsa de carne. Se bate, ca sa se intinda si sa se subtieze si mai mult, dupa care se condimenteaza cu cimbru, sare si piper si se lasa putin deoparte. Orezul se caleste in putin ulei, impreuna cu ceapa tocata. Ciupercile se curata, se spala, se toaca marunt si se adauga peste orez, lasand sa fiarba inabusit doar in cata zeama lasa ele.
Pe bucata de cotlet se asaza ardeii copti, curatati de seminte si desfacuti pe lung. Peste ei se pune umplutura de orez cu ciuperci, dupa care se ruleaza si (facultativ) se leaga cu sfoara, ca sa nu se desfaca. Se unge o tava termorezistenta cu unt, se asaza in ea cotletul umplut, se toarna vin rosu si apa, dupa care se da la cuptor, la foc mic. Din cand in cand se mai scoate si se stropeste cu sosul format in vas, iar la nevoie se mai adauga apa calda.

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România
Reteta zilei 21 Aprilie 2023, 03:52

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România

Fasole verde cu pui. O reteta de o simplitate dezarmanta, sanatoasa si satioasa! Alimentatia sanatoasa este un concept des...

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2023, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2023, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Borș cu fasole albă (rețetă de post)
Reteta zilei 11 Aprilie 2023, 22:09

Borș cu fasole albă (rețetă de post)

În Postul Mare al Paștilor, creștinii se învrednicesc să se abțina de la consumarea anumitor alimente, precum carnea, ouăle,...

Borș cu fasole albă (rețetă de post)
Pâine pentru Lunea Mare (bucate ritualice)
Reteta zilei 10 Aprilie 2023, 07:31

Pâine pentru Lunea Mare (bucate ritualice)

A șaptea etapă din Postul Paștilor, Săptămâna Mare, ar putea fi la fel de bine numită și Săptămâna Neagră, pentru că este –...

Pâine pentru Lunea Mare (bucate ritualice)
„Șuba” sau Salata cu scrumbie afumată, pentru masa de Florii
Reteta zilei 09 Aprilie 2023, 04:34

„Șuba” sau Salata cu scrumbie afumată, pentru masa de Florii

Pentru că sunt Floriile și e dezlegare la pește, nu avem cum trece peste această zi fără o rețetă la temă. Azi, anume pentru...

„Șuba” sau Salata cu scrumbie afumată, pentru masa de Florii
Borș de cartofi, ca-n Moldova (rețete românești pe gustul tău)
Reteta zilei 07 Aprilie 2023, 04:33

Borș de cartofi, ca-n Moldova (rețete românești pe gustul tău)

Retete romanesti de post! Știu bine că asta vreți să aflați de la mine! Și-am brodit rubrica de astăzi tocmai pe acest gând:...

Borș de cartofi, ca-n Moldova (rețete românești pe gustul tău)
Supă de pătlăgele roșii cu orez (rețeta lui Bacalbașa)
Reteta zilei 05 Aprilie 2023, 07:55

Supă de pătlăgele roșii cu orez (rețeta lui Bacalbașa)

Cine îşi mai aminteşte de supa de trahana (o zeamă de carne în care se adaugă paste mărunte pregătite dintr-un aluat din...

Supă de pătlăgele roșii cu orez (rețeta lui Bacalbașa)