Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc pe crestini la fiecare pas) are semnificatii aparte.

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

13 Aprilie 2023, 07:32

In general, se poate spune ca este o perioada deosebit de periculoasa, nefasta chiar. Astfel, cine moare in aceasta saptamana se duce direct in Iad, pentru ca Raiul este inchis si se va deschide abia in Noaptea Invierii.

La fel, cei care mananca graunte, de orice fel, vor face bube in cap, devenind "pociti".
In Joia Mare vin mortii pe la casele lor si se asaza pe stresinile caselor. Ei vor sta acolo pana la Rusalii si vor pleca numai dupa ce primesc de pomana. Se fac focuri pentru a incalzi sufletele raposatilor si se impart colaci sau orez cu prune. Pentru mortii care au fost uitati se plamadeste cate un colac lung, numit "uitata". Se inrosesc ouale, iar o vorba din batrani spune ca ouale vopsite in aceasta zi nu se strica niciodata. Cine tine post negru din Joia Mare si pana in Duminica Pastilor va sti cu trei zile inainte cand va muri.
Cum a mai ramas putina vreme pana sambata, cand vom purcede la pregatirea bucatelor pentru masa de Paste, sa va dau o reteta, de tinut minte.

Cotlet de miel umplut

O bucata intreaga de cotlet de miel (desprins de pe oase), 4-5 ardei copti, 3 cepe, 500 g ciuperci, 20 ml ulei, 30 g unt, 100 g orez, o jumatate de lingurita de cimbru, o legatura de marar, 200 ml vin rosu, sare, piper.
Cotletul se fileteaza pe lung, in asa fel incat sa se obtina o bucata cat mai intinsa de carne. Se bate, ca sa se intinda si sa se subtieze si mai mult, dupa care se condimenteaza cu cimbru, sare si piper si se lasa putin deoparte. Orezul se caleste in putin ulei, impreuna cu ceapa tocata. Ciupercile se curata, se spala, se toaca marunt si se adauga peste orez, lasand sa fiarba inabusit doar in cata zeama lasa ele.
Pe bucata de cotlet se asaza ardeii copti, curatati de seminte si desfacuti pe lung. Peste ei se pune umplutura de orez cu ciuperci, dupa care se ruleaza si (facultativ) se leaga cu sfoara, ca sa nu se desfaca. Se unge o tava termorezistenta cu unt, se asaza in ea cotletul umplut, se toarna vin rosu si apa, dupa care se da la cuptor, la foc mic. Din cand in cand se mai scoate si se stropeste cu sosul format in vas, iar la nevoie se mai adauga apa calda.

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume