Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la colacii mari, mai ales în zilele de pomenire a morților. Un astfel de colac, numit „uitata”, este mai mare și redesenează, fidel, chipul omenesc.

21 Aprilie 2022, 07:40
Se dă de pomană pentru morții care nu au fost amintiți de mult în rugăciuni. Perioada aceasta culminează de Paști, cu colacul de cinste. Și pentru că niciodată rețetele nu-s destule, în așteptarea Paștilor vă propun o rețetă de cozonac cu prune, culeasă de pe Valea Mureșului. Cum se face?
Un kg făină de patisserie, 250 g zahăr tos, 300 g unt, 4 gălbenușuri, două plicuri cu zahăr vanilinat, coaja rasă de la o lămâie, un pliculeț cu praf de copt, 50-75 ml apă (după cât cere făina), o jumătate de linguriță de sare fină.
Pentru umplutură: 100 g alone, 50 g migdale, 100 g prune uscate fără sâmburi, 100 g zahăr tos, o linguriță de scorțișoară măcinată.
Praful de copt se amestecă în făina cernută. Gălbenușurile se freacă bine cu zahărul, până când acesta se topește. Se adaugă în făină, împreună cu apa, sarea și mirodeniile.
Alunele se macină, migdalele se taie în felii sau se zdrobesc, iar prunele se taie mărunt. Se amestecă toate acestea cu zahărul și scorțișoara. Aluatul se împarte în două. Din fiecare bucată se face câte o foaie peste care se presară umplutura obținută. Se rulează, se pun cozonacii în tăvi unse cu unt și se țin în cuptorul bine încălzit, la foc potrivit, pentru 45 de minute.
Rețetă culeasă de la o gospodină din Tg. Mureș, județul Mureș, și publicată în volumul „Rețete alese pentru Post și Crăciun” de Simona Lazăr, Editura Jurnalul, 2010.