Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cartofi aromați cu paprika, la cuptor

Incet, dar sigur, cartofii s-au strecurat in toate gospodăriile şi sunt de foarte multe ori la indemăna tuturor atunci cănd masa trebuie pregătită foarte uşor şi rapid.

08 Decembrie 2016, 10:02

Acum mai bine de 500 de ani, atunci cănd primii cartofi au trecut oceanul şi au ajuns pe coastele Europei, nimeni nu işi imagina că ei vor stărni o adevărată "revoluţie", foarte multe dintre preparatele de astăzi avănd ca ingrediente principale cartofii. Pot fi serviţi copţi, prăjiţi sau fierţi, sub formă de supă, ciorbă, garnitură pentru fripturi, umplutură pentru plăcinte etc. Important este că ei vă vor asigura energia de care aveţi nevoie datorită conţinutului ridicat de fibre, vitamine şi minerale. Şi cum intotdeauna in cămară vei avea la indemănă cel puţin căţiva cartofi, ei pot fi mereu soluţia de rezervă. Iar dacă şi reţetele sunt simple şi rapid de preparat, nici nu mai trebuie să stai pe gănduri. Masa e aproape gata! Si acum să gătim, împreună, Cartofi aromaţi cu paprika, la cuptor. Rețetă simplă a satului ardelean din ultima jumătate de mileniu.

Ai trebuință de: patru cartofi de mărime medie, două linguri de unt – sau de ulei, un sfert de linguriţă de busuioc sau cimbru uscat, patru linguri de parmezan ras (facultativ) , paprika, mujdei de usturoi.

Cum procedezi? Se freacă cartofii cu o perie şi se taie in două pe lungime. Se topeşte untul sau se înfierbântă uleiul şi se tăvălesc jumătăţile de cartof. Se presară busuiocsau cimbru, parmezan – dacă nu-i zi de post - şi paprika. Intr-un vas termorezistent se pun cartofii aşezaţi in cerc şi se aşază in cuptor. Se intorc din cănd in cănd pănă cănd se inmoaie şi pot fi străpunşi de dinţii unei furculiţe. Se servesc cu smăntănă proaspătă – în zilele de dulce ori cu mujdei de usturoi.

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Reteta zilei 07 Ianuarie 2024, 09:16

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul

Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan...

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Reteta zilei 06 Ianuarie 2024, 08:42

Pâinea de Bobotează și tradiția ei

Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului...

Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat
Rețetă rapidă de turtă dulce
Reteta zilei 18 Decembrie 2023, 15:19

Rețetă rapidă de turtă dulce

Într-o cratiță, se amestecă 120 g de zahăr de trestie ușor, 330 ml de lapte vegetal și 80 g de miere lichidă.

Rețetă rapidă de turtă dulce
Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Reteta zilei 15 Decembrie 2023, 15:06

Tartă rustică cu mentă și ghimbir

Ingrediente: pentru aluat: 50 g polenta, 130 g făină de grâu T80, ½ linguriță de sare, 5 linguri de ulei de măsline, 55 ml...

Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Reteta zilei 14 Decembrie 2023, 15:14

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie

Ingrediente: 6 pere, 7 cm de ghimbir proaspăt, 100 g de zahăr din trestie de zahăr, 12 felii mici de turtă dulce, 250 g de...

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Salată de iarnă
Reteta zilei 30 Noiembrie 2023, 20:35

Salată de iarnă

V-ați întrebat vreodată cum puteți prepara o salată mai... deosebită... care să aducă cu ea savoarea inconfundabilă a iernii?...

Salată de iarnă