-

Ce trebuie să știi despre „minereul de carne”?

Scris de

Nu, nu este o marcă nouă de carne și nici nu are legătură cu un mod nou de a felia carnea, inventat de un măcelar original. „Minereul de carne” este carnea pe care o aveți în multe feluri de mâncare. Preparatele industriale și cele servite în alimentația publică. Din ce este acest minereu de carne făcut?

Minereul de carne reprezintă toate părțile comestibile ale unui animal care nu pot fi vândute fără a fi procesate.
Cu alte cuvinte, orice rămâne într-un abator după tăierea animalelor.
Definiția oficială este următoarea: „seturi de mușchi striați și părți libere ale lor - bucăți de carne produse exclusiv în timpul tăierii și dezbrăcate de țesuturi, care învelesc fibrele musculare - inclusiv țesutul gras adiacent acestora, din carne proaspătă tăiată și dezosată, refrigerate, congelate sau refrigerate”.
Există trei categorii de minereu de carne: „capas”, care conține încă un pic de mușchi, dar mai ales grăsime; minereul „eliberat” care conține și mai multe grăsimi și „fascia”, alcătuit din colagen și fibre.
Toate acestea sunt zdrobite, măcinate, amestecate, ambalate în farfurii de 20-25 kg și congelate.
Minereul de carne face obiectul unor speculații intense, fiind vândut și revândut de zeci de ori. Rezultat: nimeni nu știe de unde vine. Sunt depozitate peste tot în lume, livrate în containere și apoi utilizate pentru a obține tot felul de produse procesate. Le regăsiți, fără să știți asta, în: lasagna, musaca, plăcintă cu carne, cârnați, sos de Bologna etc. Pe scurt, toate felurile de mâncare și produsele care conțin carne tocată pot fi preparate din minereu de carne.
De ce ? Desigur, pentru că este de cel puțin trei ori mai ieftin decât carnea măcinată adevărată!
Trasabilitatea și etichetarea cărnii în felurile de mâncare procesate au fost în dezbatere în cadrul Comisiei Europene de la scandalul lasagnei din carne de cal. În ciuda unei rezoluții votate aproape în unanimitate de deputați, lucrurile încă stagnează.
Data viitoare când sunteți tentați să cumpărați lasagna congelată, gândiți-vă la minereu de carne, acel terci gras (dar cu aromă ispititoare) care ia locul cărnii tocate!