Alimente bogate în proteine
Proteinele sunt nutrienți esențiali, necesari fiecărei celule din corpul nostru.
13 Iulie 2015, 08:15
Organismul are nevoie de proteine pentru a sustine activitatea celulelor, tesuturilor, organelor si muschilor. Enzimele, hormonii, celulele de sange, toate au nevoie de proteine pentru o buna functionare.
La baza, proteinele sunt substante organice, aminoacizi conectati prin legaturi peptidice. Lantul polipeptidic are 20 de aminoacizi unici, fiecare are un scop diferit si sustin o anumita functie. Corpul nostru produce un numar limitat de aminoacizi, adeseori insuficient cantitativ, in cazul in care aportul nu este suplimentat prin alimentatie.
Deci este foarte important sa consumam o cantitate adecvata de proteine in fiecare zi pentru a inlocui ceea ce organismul foloseste si pentru a-i sprijini activitatea. Poate aparea o deficienta de proteine, sindrom numit Kwashiorkor, insa este o afectiune destul de rara, intalnita cu precadere in tarile subdezvoltate.
Totusi, chiar si un deficit moderat ca valoare poate cauza anumite dificultati: incetinirea metabolismului, probleme la nivelul muschilor si in unele cazuri, aparitia diabetului.
Doar cateva dintre beneficiile unor alimente bogate in proteine includ: imbunatatirea tonusului muscular, echilibrarea nivelului de zahar din sange, intarirea sistemului imunitar si cresterea nivelului de energie.
Cantitatea de proteine recomandata in fiecare zi
Cantitatea de proteine necesara variaza in functie de varsta, greutate, predispozitie la anumite boli si nivelul de activitate (sau inactivitate) fizica. In general, pentru a mentine masa musculara si a inlocui proteinele pierdute in timpul unor antrenamente fizice intense, se recomanda consumul unor alimente bogate in proteine.
Pentru copiii cu varsta intre 1 si 3 ani, acestia au nevoie de 13 g, cei intre 4 si 9 ani trebuie sa consume 19 g, iar intre 9 si 13 ani, se recomanda 34 g. In timpul adolescentei, intre 14 si 18 ani, valorile trebuie sa creasca la 46 g pentru fete, respectiv 52 g pentru baieti. La maturitate, femeile cu varsta de peste 19 ani au nevoie de 46 g de proteine, iar barbatii de 56 g.
Valorile reprezinta necesarul zilnic, iar cel putin 10% pana la 35% din aportul caloric trebuie sa provina din proteine.