Ascultă Radio Antena Satelor Live

Consumul de cartofi poate contribui la sănătatea inimii și reduce riscul de apariţie a cancerului gastric

Consumul de cartofi poate oferi o serie de beneficii pentru sănătate, dacă sunt incluși într-o dietă echilibrată.

Consumul de cartofi poate contribui la sănătatea inimii și reduce riscul de apariţie a cancerului gastric
Foto: Pixabay

Articol de Petruț Mazilu, 12 Iunie 2023, 11:28

Cartofii sunt o sursă bună de carbohidrați, vitamine (cum ar fi vitamina C și vitamina B6) și minerale (cum ar fi potasiu și magneziu). Acești nutrienți sunt esențiali pentru funcționarea normală a organismului.

Cartofii conțin fibre, care sunt importante pentru sănătatea digestivă și pentru menținerea unui sistem digestiv sănătos. Fibrele ajută la menținerea unui tranzit intestinal regulat și la prevenirea constipației.

Cartofii pot contribui la sănătatea inimii datorită conținutului lor de potasiu și fibre. Potasiul ajută la menținerea tensiunii arteriale în limite normale, iar fibrele pot ajuta la reducerea nivelului de colesterol LDL (cunoscut și sub numele de "colesterol rău").

Carbohidrații prezenți în cartofi furnizează energie organismului. Aceștia pot fi parte integrantă a unei diete echilibrate și pot oferi energie pentru activitățile zilnice.

Cartofii conțin antioxidanți, cum ar fi vitamina C și compușii fenolici, care pot ajuta la protejarea celulelor de stresul oxidativ și la întărirea sistemului imunitar.

Consumul de cartofi poate oferi o senzație de sațietate datorită conținutului lor de fibre și carbohidrați complexi. Acest lucru poate ajuta la controlul greutății și la gestionarea poftei de mâncare.

Cancerul gastric are tendința să se dezvolte lent de-a lungul mai multor ani. Înainte de a se dezvolta, modificările pre-canceroase apar adesea în interiorul căptușelii interioare (mucoasei) stomacului.

Aceste modificări precoce provoacă rareori simptome și, prin urmare, deseori sunt nedetectate.

Cancerul începe când celulele din organism încep să scape de sub control. Celulele din aproape orice parte a corpului pot provoca cancer și se pot răspândi în alte zone ale corpului.

Oamenii de stiintă nu stiu exact ceea ce face ca celulele canceroase să inceapă sa se dezvolte in stomac.

Au aflat in schimb care sunt cauzele aparitiei bolii. Una dintre ele este infecția cu o bacterie comună, H. pylori, care cauzează ulcere.

De asemenea, inflamația în intestine numită gastrită sau anemia de lungă durată, poate creste riscul de a dezvolta cancer.

Alte lucruri care joacă un rol în creșterea riscului includ fumat, obezitate, dieta bogata in alimente afumate, murate sau sărate, genetică, expunerea la azbest.

Potrivit cercetătorilor chinezi, care au efectuat recent un studiu, includerea în dietă a unor cantităţi importante de legume cum ar fi conopida, cartoful şi ceapa reduce riscul de apariţie a cancerului gastric.

De asemenea, apariţia cancerului la ficat poate fi prevenită consumând destul de des varză albă şi varză de Bruxelles, precum şi ţelină.

Toate aceste legume conţin o cantitate mare de vitamina C, care este un important antioxidant.

Vitamina C este unul din micronutrienţii esenţiali pentru organismul uman, având rol antioxidant, intervenind în catalizarea reacţiilor chimice.

Cercetătorii chinezi au reamintit faptul că sarea, alcoolul şi conservele cresc riscul de apariţie a cancerului gastric.

Puteţi reduce riscul de cancer la stomac, renunţând la fumat şi prin limitarea alcoolului.

Mai puțin de jumătate din recomandările dietetice europene privind consumul de fructe de mare sunt îndeplinite de rezervele naționale
Diete 23 Noiembrie 2023, 16:51

Mai puțin de jumătate din recomandările dietetice europene privind consumul de fructe de mare sunt îndeplinite de rezervele naționale

Studiul, realizat de un grup de cercetători britanici, și-a propus să analizeze recomandările alimentare cu fructe de...

Mai puțin de jumătate din recomandările dietetice europene privind consumul de fructe de mare sunt îndeplinite de rezervele naționale
Aportul de micronutrienți în „dieta olandeză”: alimente, alimente îmbogățite și suplimente
Diete 12 Noiembrie 2023, 13:40

Aportul de micronutrienți în „dieta olandeză”: alimente, alimente îmbogățite și suplimente

Acest studiu investighează aportul de micronutrienți de risc din alimente nefortificate, alimente fortificate și suplimente...

Aportul de micronutrienți în „dieta olandeză”: alimente, alimente îmbogățite și suplimente
Diete 12 Octombrie 2023, 19:47

Greutatea stabilă crește longevitatea la femeile în vârstă

unei greutati stabile, fara prea multe variatii, este importanta pentru a nu perturba functionarea organismului nostru. Un...

Greutatea stabilă crește longevitatea la femeile în vârstă
Diete 12 Octombrie 2023, 07:06

Edulcorantele - otrăvuri sau protectori?

Îndulcitori: otrăvuri sau protectori? Îndulcitorii, și în special aspartamul, sunt din nou în centrul atenției nutriționale....

Edulcorantele - otrăvuri sau protectori?
Diete 10 Octombrie 2023, 07:01

Dieta ketogenă

Dieta ketogenă (sau keto) a devenit una dintre cele mai populare diete pentru pierderea în greutate. Constă în a acorda loc...

Dieta ketogenă
Diete 06 Octombrie 2023, 06:50

Zahăr sau grăsime: care îngrașă mai mult?

Acuzăm grăsimea și zahărul că sunt responsabile pentru progresia creșterii în greutate și a obezității. Trebuie spus că...

Zahăr sau grăsime: care îngrașă mai mult?
Dieta perfectă pentru persoanele în vârstă
Diete 16 Septembrie 2023, 10:07

Dieta perfectă pentru persoanele în vârstă

Dieta perfectă pentru persoanele în vârstă include fibre, legume, fructe, seminţe, peşte şi carne slabă. Fibrele din pâinea...

Dieta perfectă pentru persoanele în vârstă
Dieta Rina sau „dieta de 90 de zile”. Tot ce trebuie să știi și câteva exemple, pe zile
Diete 13 Septembrie 2023, 11:48

Dieta Rina sau „dieta de 90 de zile”. Tot ce trebuie să știi și câteva exemple, pe zile

Este una dintre cele mai eficiente metode de a scăpa de surplusul de greutate, în trei luni ajutându-te să elimini 10 kg,...

Dieta Rina sau „dieta de 90 de zile”. Tot ce trebuie să știi și câteva exemple, pe zile