Diete sănătoase. Regimul alimentar în funcție de grupa sanguină
Fiind determinată genetic, grupa sanguină ne influențează personalitatea, temperamentul, dar și metabolismul și starea generală de sănătate. Regimul alimentar în funcție de grupa sanguină impune, mai degrabă un stil de viață, de aceea poate fi încadrat în categoria dietelor sănătoase. Acesta se bazează pe prezumţia că în funcţie de componenţa sângelui, fiecare persoană reacţionează diferit la lectine, o clasă de proteine ce se găseşte în majoritatea alimentelor. Dieta grupei sanguine nu are în mod obligatoriu drept scop final slăbirea, ci menţinerea unei stări de bine şi a unei greutăţi normale.
29 Decembrie 2015, 08:23
Grupa sanguină este stabilită în urma unei clasificări a sângelui întemeiată în functie de ansamblul de caracteristici ale globulelor roșii și ale plasmei sanguine, mai exact grupa sanguină reprezintă restructurarea naturală a conținutului genetic. Ținând cont de strânsa legatură dintre sânge și construcția genetică a omului, studiile au demonstrat că grupele sanguine influențează alimentația, sănătatea mentală și funcționarea unor sisteme din organism, rezistența la stres și chiar personalitatea.
Dr. Peter D'Adamo susține că acest set de caracteristici face parte din încărcătura genetică moștenită și este stabilită de lectine. Lectinele sunt proteine care se găsesc în produsele alimentare și care au proprietăți de aglutinare, fapt care conduce la modificări la nivelul sângelui. Astfel, în momentul în care o persoană consumă alimente care conțin lectine incompatibile cu antigenele grupei de sânge, acestea afectează un anumit organ sau un sistem din organism și încep să aglutineze celulele sanguine din zona respectivă, conducând la apariția anumitor afecțiuni.
Grupa 0 este cea mai veche, apărând în jurul anului 50.000 î.e.n, în perioada în care oamenii duceau un stil de viaţă de vânător-culegător. Următoarea grupă de sânge care a apărut, este grupa A, aceasta evoluând în perioada 25.000-15.000 î.e.n., după ce omenirea a început să adopte agricultura. Pe măsură ce oamenii au migrat în zone mai reci, unde condiţiile de mediu erau mai dificile, a apărut şi s-a răspândit grupa B, acum aproximativ 10.000 de ani. Cea mai nouă grupă de sânge este AB, aceasta evoluând acum aproximativ 1.200 de ani ca rezultat al amestecului dintre persoanele cu grupa A şi cei cu grupa B.
Cea mai răspândită grupă sanguină în România este A (43%), urmată de grupa 0 (33%), apoi de grupa sangvină B (16 %), cea mai rară fiind grupa AB (8%).
În funcţie de grupa sanguină, fiecare persoană digeră mai bine sau mai greu anumite alimente.
Grupa sanguină 0
Posesorii aceste grupe de sânge au cea mai mare cantitate de acid gastric în stomac, ceea ce facilitează digerarea cărnii. De aceea, au fost identificați cu tipul vânătorilor şi culegătorilor din epoca primitivă, care au prosperat datorită unei diete bazate pe carne. Prin urmare, au nevoie de multe proteine, să limiteze pe cât posibil produsele care au pe lista de ingrediente grâul (carbohidraţii), să facă sport în mod constant, cu greutăţi. Alimentele care îi ajută să slăbească sunt carnea roşie, fructele de mare, spanacul, brocoli. În acelaşi timp, pentru a ocoli kilogramele în plus trebuie să evite fasolea, lintea, porumbul, grâul, varza, conopida.
Grupa sanguină A
Au apărut după cei din grupa 0 şi s-au adaptat unui stil de viaţă mai degrabă agrar. Aşadar, aceştia sunt agricultori, deci li se recomandă să reducă grăsimile din alimentaţie și să se bazeze mai mult pe legume - fructe. Persoanelor cu grupa de sânge A li se recomandă să menţină, pe cât posibil, un stil de viaţă vegetarian, evitând carnea roşie şi lactatele. Alimentele ideale pentru aceste persoane sunt legumele, cerealele, fasolea, fructele de mare, nucile, seminţele şi uleiurile vegetale.În ceea ce priveşte mişcarea, sporturile ideale sunt cele uşoare, precum yoga sau golful. Dacă vor să slăbească ar trebui să consume, în principal legume si uleiuri vegetale, soia, ananas şi să evite lactatele, carnea, fasolea, grâul.
Grupa sanguină B
Au ca strămoşi nomazii, cu un stil de viaţă determinat de condiţiile climatice şi asociat cu un sistem imunitar puternic, respectiv cu o digestie care nu ridică prea multe probleme. Alimentaţia lor ar trebui să fie bogată în carne roşie, peşte, fructe de mare şi lactate. Este de evitat carnea de pui, deoarece produce o reacţie toxică foarte puternică în combinaţie cu sângele lor. Dacă vor să slăbească, trebuie să consume ouă, ficat, carne de vânat, verdeţuri, lemn dulce, ceai verde şi să evite grâul, hrişca, porumbul, lintea, arahidele, seminţele în special cele de susan.
Grupa sanguină AB
Au evoluat în civilizaţiile mai moderne ca o combinaţie între popoarele cu grupele sanguine A şi B. Prin urmare, dieta ideală îmbină stilurile vegetarian si carnivor-moderat. Persoanelor cu această grupă sanguină li se permit peşte şi lactate. Alimentele recomandate în caz că vor să slăbească sunt lactatele, fructele de mare, brânză tofu, zarzavaturile, ananasul. Nu li se recomandă carnea roşie decât cu moderaţie. Peştii de apă sărată reprezintă o sursă excelentă de proteine pentru persoanele cu grupa de sânge AB.