Glutenul - modă sau necesitate?
Ai observat că în ultimul timp, din ce în ce mai multe produse din rafturile magazinelor sunt etichetate ca fiind fără gluten.
03 Iulie 2015, 09:26
Poate ca ai adoptat deja regimul fara gluten, mai ales ca un chestionar a dezvaluit faptul ca aproape 30% dintre adulti prefera sa evite aceasta substanta.
Glutenul este o proteina ce se regaseste intr-o varietate de alimente, de la cele produse din faina, grau, secara sau orz, pana la cele procesate. Dar exista beneficii reale pentru sanatate daca eviti glutenul sau este doar o moda in noile regimuri de slabire?
Rezultatele studiilor in domeniu sunt clare – pentru cei ce sufera de boala celiaca, o afectiune autoimuna ereditara, este indispensabila eliminarea glutenului pentru a controla simptomele. Aceeasi recomandare se aplica si pentru cei care au alergie la grau sau pentru persoanele care au o sensibilitate crescuta la gluten.
Pentru marea majoritate insa, nu este necesar ca glutenul sa fie complet exclus din alimentatie si totusi multi aleg sa o faca. Un studiu publicat recent in revista medicala Digestion a relevat faptul ca 86% dintre cei care credeau ca sunt sensibili la gluten il puteau tolera fara nicio problema si fara niciun efect secundar.