Ascultă Radio Antena Satelor Live

Încercă dieta colorată! Rezultatul: sănătate și kilograme în minus

Dieta colorată este una dintre cele mai sănătoase diete care, pe lângă slăbire aduce numeroase beneficii organismului, cel mai important dintre acestea fiind prevenirea cancerului.

23 Mai 2016, 16:31

Aceasta cură plină de culoare, gust și vitamine are la bază principiul conform căruia fiecare culoare din fructe și legume reprezintă un fitonutrient - o componentă care aduce folos sănătății noastre. Cu cât este mai intensă o anumită culoare a unui aliment, cu atât conținutul în anumiți nutrienți este mai mare. Mai mult decât atât, dacă zilnic vom consuma produse de o singură culoare, putem să slăbim 2-6 kg în 4 săptămâni.

Iată ce trebuie să consumați pe parcursul unei săptămâni:

Luni - ziua albă

Alimentele de culoare albă ne dau energie, de aceea după consumul lor ne simțim sătui mult timp.
Alimente de bază: dovlecei, cartofi fierți, ceapă, conopidă, ciuperci, banane. Alimente complementare: orez, lapte, brânză, spaghete, albuș fiert.

Marți - ziua verde

Toate alimentele de culoare verde sunt bogate în clorofilă și magneziu, care ne sunt necesare pentru buna funcționare a nervilor, mușchilor și pentru susținerea bilanțului hormonal. Legumele de culoare verde sunt bogate în calciu, care contribuie la întărirea oaselor, dinților și îmbunătățește vederea. Verdele este de altfel și un bun calmant.
Alimente de bază: varză de Bruxelles, salată, spanac, zarzavat, kiwi, castraveți, alge marine. Alimente complementare: ceai verde, care dă un efect bun în curele de slăbire deoarece sporește eliminarea toxinelor și reziduurilor din corp.

Miercuri - ziua roșie

Alimentele capătă o culoare roșie datorită prezenței flavonoidelor, care au un efect antioxidant mai puternic decât cel al vitaminei C. Culoarea roșie îmbunătățește circulația sanguină și mărește de trei ori tonusul muscular. Ca rezultat, în organismul nostru începe arderea caloriilor de trei ori mai rapid. Alimente de bază: ardei gras, roșii, sfeclă, pepene roșu, grapefruit roz, struguri, fasole și fructe de pădure. Alimente complementare: 100 ml de vin roșu sec, peștele roșu, carnea fiartă de vițel.

Joi - ziua violetă

Legumele de culoare violet, dar și albastru închis au o importanță mare pentru sănătate, deoarece conțin un antioxidant natural care stopează apariția și dezvoltarea tumorilor. La fel de bogate sunt și în polifenoli, care favorizează îmbunătățirea memoriei.
Alimente de bază: vinete, varză roșie, prune proaspete sau uscate, curmale, struguri. Alimente complementare: busuiocul. Amestecul de busuioc și rozmarin înlocuiește sarea de bucătărie.

Vineri - ziua portocalie

Fructele și legumele de culoare portocalie conțin carotenoide, licopen și beta-caroten, care luptă împotriva cancerului, artritei și preîntâmpină îmbătrânirea precoce. În general, culoarea portocalie ne apără de răceală și ne asigură buna dispoziție.
Alimente de bază: ardei gras portocaliu, dovleac, morcov, cătină, caise. Alimente complementare: cașcaval afumat, somon.

Sâmbătă - ziua galbenă

Alimentele de culoarea soarelui sunt bogate în flavonoizi care sprijină activitatea normală a inimii și circulația sanguină, datorită proprietăților terapeutice și anume capacitatea de a distruge cheagurile din sânge, prevenind accidentele vascular-cerebrale. Alimente de bază: ardei gras, porumb, mere, alte fructe și legume de culoare galbenă, pepene galben, ananas. Alimente complementare: gălbenuș de ou, cașcaval, miere de albine, un pahar de bere (în cantități mici are actiune diuretică, curăță rinichii, dar nu când se află în doze de aluminiu).

Duminică - ziua de post

Se bea apă minerală sau de izvor, în cel mai rău caz, sucuri de fructe sau legume. Dacă nu aveți voință să țineți post, puteți repeta la alegere meniul din oricare zi a săptămânii.

Beneficiile uimitoare ale postului intermitent, care îți schimbă viața
Diete 01 Octombrie 2025, 10:15

Beneficiile uimitoare ale postului intermitent, care îți schimbă viața

Postul intermitent (n.r. intermittent fasting), popularizat inițial ca o metodă eficientă de slăbit, este mult mai mult decât...

Beneficiile uimitoare ale postului intermitent, care îți schimbă viața
Grăsimi bune vs grăsimi rele: Cum să le alegi corect pentru o inimă sănătoasă
Diete 24 Septembrie 2025, 13:04

Grăsimi bune vs grăsimi rele: Cum să le alegi corect pentru o inimă sănătoasă

Timp de zeci de ani, grăsimile au fost considerate principalul dușman al siluetei și al sănătății cardiovasculare. Sub...

Grăsimi bune vs grăsimi rele: Cum să le alegi corect pentru o inimă sănătoasă
Postul intermitent: O dietă la modă sau un stil de viață sănătos?
Diete 08 Septembrie 2025, 09:37

Postul intermitent: O dietă la modă sau un stil de viață sănătos?

Postul intermitent a câștigat o popularitate imensă în ultimii ani, fiind promovat nu doar ca o metodă de slăbit, ci și ca o...

Postul intermitent: O dietă la modă sau un stil de viață sănătos?
Superalimente locale, la îndemâna oricui
Diete 08 Septembrie 2025, 09:21

Superalimente locale, la îndemâna oricui

Deși termenul de "superalimente" ne poate duce cu gândul la fructe exotice sau semințe rare, adevărata bogăție nutritivă se...

Superalimente locale, la îndemâna oricui
Ce înseamnă o dietă sănătoasă?
Diete 12 Mai 2025, 00:12

Ce înseamnă o dietă sănătoasă?

Adoptarea unor diete sănătoase are un rol esențial în menținerea sănătății fizice, psihice și în prevenirea multor boli cronice.

Ce înseamnă o dietă sănătoasă?
Alimentația corectă, un aliat important al longevității
Diete 10 Aprilie 2025, 11:52

Alimentația corectă, un aliat important al longevității

Cercetătorii susțin că alimentația joacă un rol esențial în prelungirea duratei de viață, după ce au analizat regimurile...

Alimentația corectă, un aliat important al longevității
Diete 07 Aprilie 2025, 05:48

Dieta adecvată în menopauză

Menopauza nu este o boală... Cu toate acestea, această etapă inevitabilă din viața unei femei aduce cu sine o serie de...

Dieta adecvată în menopauză
Alimentația joacă un rol-cheie în reducerea riscului de cancer gastric
Diete 06 Martie 2025, 11:56

Alimentația joacă un rol-cheie în reducerea riscului de cancer gastric

Cancerul gastric este una dintre cele mai agresive forme de cancer, având factori de risc precum infecția cu Helicobacter...

Alimentația joacă un rol-cheie în reducerea riscului de cancer gastric