Ascultă Radio Antena Satelor Live

Mierea românească mai benefică decât mierea de Manuka la proprietăți benefice

Un studiu recent arată că mierea de mană și cea polifloră montană din Suceava au proprietăți antibacteriene similare sau mai bune decât celebra miere de Manuka din Noua Zeelandă, reiese dintr-un studiu întocmit de cercetătorii Universităţii 'Ştefan cel Mare' din Suceava (USV).

Mierea românească mai benefică decât mierea de Manuka la proprietăți benefice
Foto: Pixabay

Articol de Petruț Mazilu, 11 Februarie 2025, 16:45

Cei patru cercetători din cadrul USV, respectiv biologul Liliana Luca şi inginerii Daniela Pauliuc, Florin Ursachi, coordonaţi de profesorul universitar Mircea Oroian, au elaborat un studiu privind calităţile mierii de mană şi ale celei poliflore montane din Bucovina, în comparaţie cu celebra miere de manuka.

Mierea de mană este un tip special de miere, care nu este produsă din nectarul florilor, ci din seva copacilor, precum bradul, stejarul, fagul sau arţarul, dar şi din excreţiile dulci ale afidelor şi ale altor insecte care se hrănesc cu seva arborilor.

Aceasta are o culoare mai închisă, o consistenţă mai densă şi un gust uşor caramelizat, cu note specifice de răşină sau lemn. Mierea polifloră montană este obţinută din nectarul florilor, iar datorită diversităţii plantelor medicinale prezintă proprietăţi terapeutice.

Probele de miere au fost procurate de la apicultori din judeţul Suceava, care duc stupii în zona montană, fiind analizate în cadrul Laboratorului de Depistare a Falsurilor din cadrul USV. Cercetătorii au evidenţiat faptul că ambele tipuri de miere au corespuns din punct de vedere fizico-chimic şi microbiologic cu normele legislaţiei naţionale şi celei europene.

Calitatea probelor de miere a fost comparată cu trei tipuri de miere de manuka (MGO100, MGO250 şi MGO550).

'Probele de miere de mană şi polifloră montană au fost testate pentru activitatea lor inhibitoare, dar şi bactericidă, împotriva a patru tulpini de bacterii patogene pentru om (Staphylococcus aureus, Salmonella enterica serovar Typhimurium, Pseudomonas aeruginosa şi Escherichia coli). În funcţie de tipul bacteriei, s-a dovedit că toate probele de miere de mană analizate au avut o activitate bactericidă mult mai mare decât mierea manuka 100 şi manuka 250, iar peste 60% dintre probe au prezentat o acţiune mai mare decât mierea manuka 550', susţin cercetătorii USV.

În ceea ce priveşte mierea polifloră de munte, rezultatele cercetărilor au arătat că şi aceasta a prezentat o activitate bactericidă şi inhibitoare mult mai mare decât mierea de manuka. Astfel, 35% din totalul probelor de miere polifloră analizate au prezentat o activitate bactericidă mai mare decât mierea manuka 550, iar 79% din totalul probelor poliflore au avut o activitate bactericidă mai mare decât mierea Manuka 250 şi 100.

De asemenea, probele de miere au fost testate pentru eficienţa lor şi în comparaţie cu câteva antibiotice, precum: gentamicină, ciprofloxacină, ceftriaxonă, tetraciclină, cefuroxim, piperacilină / tazobactam şi amoxicilină / acid clavulanic. Rezultatele cercetărilor au arătat că mierea de mană are un efect antibacterian apropiat sau similar cu cel al antibioticelor asupra bacteriilor luate în studiu.

Astfel, 89% dintre probele de mană au avut o activitate antibacteriană similară cu cea a antibioticelor testate pentru Staphylococcus aureus, 37% au avut o activitate similară cu cea a antibioticelor testate pentru Salmonella, iar 58% din totalul probelor de mană au avut o activitate similară cu a antibioticelor testate pentru Pseudomonas aeruginosa. Probele de miere polifloră au arătat, totodată, o activitate antibacteriană similară sau apropiată de cea a antibioticelor testate pentru agenţii patogeni luaţi în studiu.

Studiul realizat de cei patru cercetători a fost publicat în Scientific reports, a cincea cea mai citată publicaţie ştiinţifică la nivel mondial.

Beneficiile uimitoare ale postului intermitent, care îți schimbă viața
Diete 01 Octombrie 2025, 10:15

Beneficiile uimitoare ale postului intermitent, care îți schimbă viața

Postul intermitent (n.r. intermittent fasting), popularizat inițial ca o metodă eficientă de slăbit, este mult mai mult decât...

Beneficiile uimitoare ale postului intermitent, care îți schimbă viața
Grăsimi bune vs grăsimi rele: Cum să le alegi corect pentru o inimă sănătoasă
Diete 24 Septembrie 2025, 13:04

Grăsimi bune vs grăsimi rele: Cum să le alegi corect pentru o inimă sănătoasă

Timp de zeci de ani, grăsimile au fost considerate principalul dușman al siluetei și al sănătății cardiovasculare. Sub...

Grăsimi bune vs grăsimi rele: Cum să le alegi corect pentru o inimă sănătoasă
Postul intermitent: O dietă la modă sau un stil de viață sănătos?
Diete 08 Septembrie 2025, 09:37

Postul intermitent: O dietă la modă sau un stil de viață sănătos?

Postul intermitent a câștigat o popularitate imensă în ultimii ani, fiind promovat nu doar ca o metodă de slăbit, ci și ca o...

Postul intermitent: O dietă la modă sau un stil de viață sănătos?
Superalimente locale, la îndemâna oricui
Diete 08 Septembrie 2025, 09:21

Superalimente locale, la îndemâna oricui

Deși termenul de "superalimente" ne poate duce cu gândul la fructe exotice sau semințe rare, adevărata bogăție nutritivă se...

Superalimente locale, la îndemâna oricui
Ce înseamnă o dietă sănătoasă?
Diete 12 Mai 2025, 00:12

Ce înseamnă o dietă sănătoasă?

Adoptarea unor diete sănătoase are un rol esențial în menținerea sănătății fizice, psihice și în prevenirea multor boli cronice.

Ce înseamnă o dietă sănătoasă?
Alimentația corectă, un aliat important al longevității
Diete 10 Aprilie 2025, 11:52

Alimentația corectă, un aliat important al longevității

Cercetătorii susțin că alimentația joacă un rol esențial în prelungirea duratei de viață, după ce au analizat regimurile...

Alimentația corectă, un aliat important al longevității
Diete 07 Aprilie 2025, 05:48

Dieta adecvată în menopauză

Menopauza nu este o boală... Cu toate acestea, această etapă inevitabilă din viața unei femei aduce cu sine o serie de...

Dieta adecvată în menopauză
Alimentația joacă un rol-cheie în reducerea riscului de cancer gastric
Diete 06 Martie 2025, 11:56

Alimentația joacă un rol-cheie în reducerea riscului de cancer gastric

Cancerul gastric este una dintre cele mai agresive forme de cancer, având factori de risc precum infecția cu Helicobacter...

Alimentația joacă un rol-cheie în reducerea riscului de cancer gastric