Ascultă Radio Antena Satelor Live

Obișnuieşti să îţi bei cafeaua între orele 8.00 - 9.00 ale dimineţii? Iată ce ar trebui să ştii!

Mulţi dintre noi obişnuim să ne începem ziua savurând o cafea. Dincolo de efectul tonic al acestei băuturi, trebuie să ştim că, cafeaua, băută în anumite intervale ale zilei, poate avea efecte nebănuite asupra organismului nostru.

09 Septembrie 2015, 08:37


Cafeaua acţionează cel mai eficient dacă este băută între orele 9.30 şi 11.30 dimineaţa, deoarece ceasul biologic este receptiv la efectul cafelei la câteva ore de la trezire, conform studiilor efectuate de neurologul Steven Miller, de la Universitatea din Maryland..

Explicaţia este legată de nivelul hormonului cortizol, care, după ce atinge apogeul, între ora 8.00 şi 9.00 dimineaţa, începe uşor să scadă spre sfârşitul dimineţii."Producţia de cortizol este strâns legată de nivelul de vigilenţă, iar cortizolul are niveluri maxime între ora 8.00 şi 9.00 în medie. Unul dintre principiile-cheie ale famacologiei este folosirea unui medicament când avem nevoie de el. Altfel, vom dezvolta toleranţă la un medicament administrat în aceeaşi doză", explică Steven Miller.

Prin urmare, oamenii beneficiază cel mai mult de pe urma cafeinei după ce nivelul de cortizol începe să scadă, cafeaua stimulând producerea de cortizol, iar faptul că nu interacţionează cu nivelurile crescute ale hormonului împiedică organismul să dezvolte toleranţa la cafeină.

Nivelurile de cortizol mai cresc la prânz şi între ora 5.30 şi 6.30 după-amiază, ceea ce înseamnă că oamenii nu ar trebui să bea cafea în aceste intervale.

Beneficiile uimitoare ale postului intermitent, care îți schimbă viața
Diete 01 Octombrie 2025, 10:15

Beneficiile uimitoare ale postului intermitent, care îți schimbă viața

Postul intermitent (n.r. intermittent fasting), popularizat inițial ca o metodă eficientă de slăbit, este mult mai mult decât...

Beneficiile uimitoare ale postului intermitent, care îți schimbă viața
Grăsimi bune vs grăsimi rele: Cum să le alegi corect pentru o inimă sănătoasă
Diete 24 Septembrie 2025, 13:04

Grăsimi bune vs grăsimi rele: Cum să le alegi corect pentru o inimă sănătoasă

Timp de zeci de ani, grăsimile au fost considerate principalul dușman al siluetei și al sănătății cardiovasculare. Sub...

Grăsimi bune vs grăsimi rele: Cum să le alegi corect pentru o inimă sănătoasă
Postul intermitent: O dietă la modă sau un stil de viață sănătos?
Diete 08 Septembrie 2025, 09:37

Postul intermitent: O dietă la modă sau un stil de viață sănătos?

Postul intermitent a câștigat o popularitate imensă în ultimii ani, fiind promovat nu doar ca o metodă de slăbit, ci și ca o...

Postul intermitent: O dietă la modă sau un stil de viață sănătos?
Superalimente locale, la îndemâna oricui
Diete 08 Septembrie 2025, 09:21

Superalimente locale, la îndemâna oricui

Deși termenul de "superalimente" ne poate duce cu gândul la fructe exotice sau semințe rare, adevărata bogăție nutritivă se...

Superalimente locale, la îndemâna oricui
Ce înseamnă o dietă sănătoasă?
Diete 12 Mai 2025, 00:12

Ce înseamnă o dietă sănătoasă?

Adoptarea unor diete sănătoase are un rol esențial în menținerea sănătății fizice, psihice și în prevenirea multor boli cronice.

Ce înseamnă o dietă sănătoasă?
Alimentația corectă, un aliat important al longevității
Diete 10 Aprilie 2025, 11:52

Alimentația corectă, un aliat important al longevității

Cercetătorii susțin că alimentația joacă un rol esențial în prelungirea duratei de viață, după ce au analizat regimurile...

Alimentația corectă, un aliat important al longevității
Diete 07 Aprilie 2025, 05:48

Dieta adecvată în menopauză

Menopauza nu este o boală... Cu toate acestea, această etapă inevitabilă din viața unei femei aduce cu sine o serie de...

Dieta adecvată în menopauză
Alimentația joacă un rol-cheie în reducerea riscului de cancer gastric
Diete 06 Martie 2025, 11:56

Alimentația joacă un rol-cheie în reducerea riscului de cancer gastric

Cancerul gastric este una dintre cele mai agresive forme de cancer, având factori de risc precum infecția cu Helicobacter...

Alimentația joacă un rol-cheie în reducerea riscului de cancer gastric