Ascultă Radio Antena Satelor Live

Zahăr sau grăsime: care îngrașă mai mult?

Acuzăm grăsimea și zahărul că sunt responsabile pentru progresia creșterii în greutate și a obezității. Trebuie spus că consumul nostru de grăsimi a crescut semnificativ în ultimele decenii, la fel și cel de zahăr... Ce trebuie să știi despre zahăr și acizi grași? Ce este mai rău când vine vorba de creșterea în greutate?

Articol de Simona Lazăr, 06 Octombrie 2023, 06:50

Grăsimea este mai calorică decât zahărul
Primul lucru de știut este că lipidele (grăsimile sau acizii grași) furnizează mai multe calorii decât carbohidrații.
Astfel, pentru fiecare gram de zahăr consumat, asigurăm organismului nostru 4 calorii, în timp ce un gram de grăsime furnizează 9 calorii.
Prin urmare, grăsimea are mai mult de două ori mai multe calorii decât zahărul.
Așa se face că într-o dietă echilibrată, cantitățile recomandate de lipide sunt mai mici în comparație cu carbohidrații (zaharurile) și proteinele.
Prin urmare, aporturile nutriționale recomandate sunt:
în lipide de 30 până la 35% din totalul caloriilor ingerate,
în carbohidrați de 50 până la 55% (sursă primară de energie),
în proteine ​​de la 9 la 12%.
Ca indicație, rețineți că a 3-a categorie de nutrienți, proteinele, furnizează, la fel ca zahărul, 4 calorii pe gram.
Cu toate acestea, obiceiurile noastre alimentare au evoluat semnificativ și aceste proporții nu mai sunt respectate, explicând progresia excesului de greutate.
Problema cu care ne confruntăm în prezent vine în esență din zahăr și grăsimi ascunse, rezultat al industrializării dietei noastre. În trecut, când te găteai cu alimente de bază, știai să măsori precis cantitățile de zahăr și grăsimi adăugate.
Astăzi, aceste ingrediente sunt ascunse în produsele gata preparate și greu de identificat chiar și citind compoziția de pe etichete...
Atenție la grăsimea ascunsă
Anumite grăsimi dau aromă, chiar moliciune sau dimpotrivă crocante. Acesta este modul în care producătorii îl adaugă la majoritatea preparatelor lor și uneori chiar exagerează.
Pentru a evita să deveniți o victimă a excesului de grăsime, prima instrucțiune este să limitați mâncărurile gata preparate și produsele industriale procesate, care vă încurajează să consumați, fără să știți, excesul de grăsime.
Dar grăsimea este ascunsă în majoritatea produselor obișnuite fără ca nimeni să bănuiască acest lucru: începând cu:
carne,
brânzeturi (procentul de grăsime al anumitor brânzeturi se calculează din greutatea uscată, ceea ce este confuz),
pestele,
fructe de mare,
sardine in ulei,
prăjituri și prăjituri dulci,
biscuiti sarati,
paine de sandvici,
cruste de placinta, cruste de pizza...
Vă rugăm să rețineți că există 3 tipuri de acizi grași:
acizi grași mononesaturați,
acizi grași polinesaturați (care includ omega-3 și omega-6),
acizi grași saturați.
Acestea din urmă nu sunt benefice sănătății și, prin urmare, ar trebui limitate: acestea sunt în general grăsimi de origine animală (carnuri roșii, mezeluri, produse lactate etc.).
Și ai grijă la sosuri și sosuri! Chiar și în cantități mici, sunt adevărate concentrate de grăsimi!

Atenție la zahărul ascuns
Zahărul este adăugat chiar și în produsele sărate (sosuri, preparate gata preparate, pâine industrială, paste etc.).
Ca și în cazul grăsimilor, zahărul este adăugat aproape la toate produsele procesate.
În ceea ce privește produsele despre care știm că sunt prin definiție dulci, există adesea un exces: sifon, băuturi din fructe, cereale pentru micul dejun, batoane de ciocolată, prăjituri și biscuiți industriali etc.
Ca și în cazul grăsimilor, revenirea la preparatele „de casă” vă permite să măsurați cantitatea de zahăr.
De asemenea, este necesar să reduceți băuturile zaharoase și, dacă este necesar, să folosiți îndulcitori și produse cu conținut scăzut de zahăr.
De asemenea, recomandam favorizarea carbohidratilor cu indice glicemic (IG) scazut in detrimentul celor cu IG ridicat, zaharul alb rafinat fiind referinta in aceasta zona.
Cu cât IG este mai mare, cu atât secreția de insulină este mai mare, creșterea rezistenței la insulină și a riscului de diabet.
În general, alimentele cu IG ridicat sunt cele bazate pe:
zaharuri rafinate (bomboane, zahar alb, sifon, sirop de artar, sirop de porumb, dulceata etc.)
făinuri albe (pâine albă, paste ușor fierte, orez alb, brioșe, produse de patiserie, prăjituri de orez, cereale rafinate și dulci pentru micul dejun).
Alimentele cu IG scăzut de preferat sunt: ​​cerealele integrale (pâine multi-bob, orez integral sau basmati, paste semi-integrale, quinoa, ovăz, hrișcă etc.), linte, fasole, fructe naturale, îndulcitori etc.
Ce să-ți amintești în practică ca să nu te îngrași din cauza zahărului și a grăsimilor?
Grăsimea ar trebui să fie limitată cu prioritate, dar ar trebui să fiți atenți și la zahărul rafinat (IG ridicat).
De asemenea, trebuie să fii conștient și să identifici produsele care conțin cantități suplimentare de grăsimi și zahăr.
Urmați cel puțin aceste trei reguli:
Limitați produsele preparate industrial gătindu-vă cu ingrediente de bază.
Limitați produsele de origine animală în favoarea produselor vegetale.
Preferați produsele cu IG scăzut și limitați zahărul rafinat.

Creștere în greutate: cum rămâne cu alcoolul?
Alcoolul te face sa te ingrasi si cu 7 calorii pe gram de alcool, deci e mai mult decat zahar, si nu foarte departe de lipide...!

Diete 12 Octombrie 2023, 19:47

Greutatea stabilă crește longevitatea la femeile în vârstă

unei greutati stabile, fara prea multe variatii, este importanta pentru a nu perturba functionarea organismului nostru. Un...

Greutatea stabilă crește longevitatea la femeile în vârstă
Diete 12 Octombrie 2023, 07:06

Edulcorantele - otrăvuri sau protectori?

Îndulcitori: otrăvuri sau protectori? Îndulcitorii, și în special aspartamul, sunt din nou în centrul atenției nutriționale....

Edulcorantele - otrăvuri sau protectori?
Diete 10 Octombrie 2023, 07:01

Dieta ketogenă

Dieta ketogenă (sau keto) a devenit una dintre cele mai populare diete pentru pierderea în greutate. Constă în a acorda loc...

Dieta ketogenă
Dieta perfectă pentru persoanele în vârstă
Diete 16 Septembrie 2023, 10:07

Dieta perfectă pentru persoanele în vârstă

Dieta perfectă pentru persoanele în vârstă include fibre, legume, fructe, seminţe, peşte şi carne slabă. Fibrele din pâinea...

Dieta perfectă pentru persoanele în vârstă
Dieta Rina sau „dieta de 90 de zile”. Tot ce trebuie să știi și câteva exemple, pe zile
Diete 13 Septembrie 2023, 11:48

Dieta Rina sau „dieta de 90 de zile”. Tot ce trebuie să știi și câteva exemple, pe zile

Este una dintre cele mai eficiente metode de a scăpa de surplusul de greutate, în trei luni ajutându-te să elimini 10 kg,...

Dieta Rina sau „dieta de 90 de zile”. Tot ce trebuie să știi și câteva exemple, pe zile
Lucruri inedite despre produsele pe care le consumăm în fiecare zi
Diete 08 Septembrie 2023, 10:56

Lucruri inedite despre produsele pe care le consumăm în fiecare zi

Există lucruri mai puţin cunoscute şi interesante despre produsele alimentare, la care nu ne-am gândit până acum sau nu le-am...

Lucruri inedite despre produsele pe care le consumăm în fiecare zi
Unul dintre cei mai cunoscuţi îndulcitori artificiali din lume urmează să fie declarat posibil cancerigen
Diete 29 Iunie 2023, 16:40

Unul dintre cei mai cunoscuţi îndulcitori artificiali din lume urmează să fie declarat posibil cancerigen

Aspartamul, utilizat în produse precum băuturi dietetice sau în gume de mestecat, va fi declarat în iulie drept 'substanţă...

Unul dintre cei mai cunoscuţi îndulcitori artificiali din lume urmează să fie declarat posibil cancerigen
Consumul de cartofi poate contribui la sănătatea inimii și reduce riscul de apariţie a cancerului gastric
Diete 12 Iunie 2023, 11:28

Consumul de cartofi poate contribui la sănătatea inimii și reduce riscul de apariţie a cancerului gastric

Consumul de cartofi poate oferi o serie de beneficii pentru sănătate, dacă sunt incluși într-o dietă echilibrată.

Consumul de cartofi poate contribui la sănătatea inimii și reduce riscul de apariţie a cancerului gastric