Ascultă Radio Antena Satelor Live

Brânza medicinală nu are nevoie de reclamă!

Dacă vrei să cumperi „brânză medicinală”, atunci trebuie să te înscrii pe lista de așteptare. Obținută din laptele caprelor hrănite cu plante medicinale specifice solurilor sulfuroase și sărăturoase, acest produs alimentar și-a căpătat deja notorietatea.

22 Ianuarie 2015, 14:57

La 5 km de Vulcanii Noroioși, 200 de capre pasc o vegetație neobișnuită pentru ele, dar obișnuită pentru solurile sulfuroase și sărăturoase din zonă. Cătina, Gherghina, sunt numai câteva plante specifice solurilor din zonă, știut fiind faptul că pe astfel de sol, nu orice plantă se adaptează. Toate sunt considerate plante medicinale, la fel ca și laptele obținut de stăpânul turmei de animale. Laptele este puțin mai sărat, brânza la fel, așa că ambele au alt gust. Laurențiu Militaru are 38 de ani și doar de 3 ani se ocupă de creșterea caprelor metisate din rasele românești cu cele elvețiano-franceze Saanen. Tânărul spune că nu și-a lăudat niciodată brânza medicinala pe care o face, dar nici lipsă de clienți n-a dus niciodată. Vin cumpărători din București, Brașov, și evident, Buzău, și se înscriu pe lista de așteptare pentru o brânză din zona Vulcanilor Noroioși. Laptele caprelor sale este atât de bun, încât unii clienti prefera să consume brânză la fiecare masă, în locul pâinii.


“Piața de desfacere mi-am făcut-o singur. Am clienți care zilnic, sau la două zile vin la stâna. Și să recunoaștem, românii nu prea erau obișnuiți cu brânza de capră! De câțiva ani a intrat în obiceiul nostru alimentar! În 3 ani am reușit să-mi fac o turmă de 200 de capre. Am încercat să aduc masculi din Franța și Austria pentru a îmbunătăți performanțele caprelor noastre. M-a interest, normal, să cresc cantitatea de lapte. La rasa fraceza lactația este mult mai mare. Carpatina are o perioadă de lactație de 6-7 luni, pe când caprele Saanen sunt unele care nici nu se înțărca până fată. Sunt mulțumit, clienții care au venit și au gustat brânza au rămas fideli. N-am lăudat brânza nimănui, oamenii au spus mai departe. Și chiar am avut probleme cu vânzarea. Anul asta chiar am refuzat clienti, iar prețul la mine este rezonabil: 20-22 de lei kg de brânză de capră.”€œ


Cea mai bună perioadă a anului este luna august când se coc fructele de cătină, iar laptele este cel mai bun. Cătina este un arbust fructifer care conține de două ori mai multă vitamina C decât măceșul și de 10 ori mai mult decât citricele.

Sursa: Cristina Moise, correspondent Radio Antena Satelor

Etichete : reportaj
Viitorul agriculturii românești, în centrul unei dezbateri naționale
Interviuri si reportaje 05 Iunie 2025, 17:00

Viitorul agriculturii românești, în centrul unei dezbateri naționale

Forumul Național al Agriculturii – Viitorul Agriculturii Românești, eveniment major ce poartă marca Clubului Fermierilor...

Viitorul agriculturii românești, în centrul unei dezbateri naționale
Fermierii care nu s-au dat bătuți: Povestea platformei Romo
Interviuri si reportaje 05 Iunie 2025, 12:49

Fermierii care nu s-au dat bătuți: Povestea platformei Romo

Într-o perioadă în care fermierii români se confruntă cu tot mai multe dificultăți în valorificarea produselor, o inițiativă...

Fermierii care nu s-au dat bătuți: Povestea platformei Romo
Grădini cu parfum de iris și mentă cu aromă de ciocolată
Interviuri si reportaje 23 Mai 2025, 21:17

Grădini cu parfum de iris și mentă cu aromă de ciocolată

La Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău, pasiunea pentru plante se transformă în știință, iar rezultatele sunt uimitoare....

Grădini cu parfum de iris și mentă cu aromă de ciocolată
An agricol promițător în sudul și vestul țării: „N-am mai avut de câțiva ani un an atât de bun”
Interviuri si reportaje 23 Mai 2025, 10:57

An agricol promițător în sudul și vestul țării: „N-am mai avut de câțiva ani un an atât de bun”

Pe fondul unei primăveri blânde și cu precipitații relativ favorabile, fermierii din mai multe județe ale țării privesc cu...

An agricol promițător în sudul și vestul țării: „N-am mai avut de câțiva ani un an atât de bun”
Floricultura, între promisiuni și realitate: un sector românesc cu potențial, dar fără susținere
Interviuri si reportaje 17 Mai 2025, 11:38

Floricultura, între promisiuni și realitate: un sector românesc cu potențial, dar fără susținere

Într-o țară unde cererea pentru flori este în creștere, floricultura românească rămâne, din păcate, unul dintre cele mai slab...

Floricultura, între promisiuni și realitate: un sector românesc cu potențial, dar fără susținere
„Poftim din România” brandul care ține producătorii români acasă
Interviuri si reportaje 15 Mai 2025, 09:40

„Poftim din România” brandul care ține producătorii români acasă

Într-un context în care micii fermieri și producători locali se luptă să supraviețuiască într-o piață dominată de produse de...

„Poftim din România” brandul care ține producătorii români acasă
Drum lin către Cer, Valeriu Tabără
Interviuri si reportaje 29 Aprilie 2025, 17:13

Drum lin către Cer, Valeriu Tabără

Radio România Antena Satelor, alături de comunitatea academică si agricolă deplange pierderea unui mare prieten al satului...

Drum lin către Cer, Valeriu Tabără
A murit Valeriu Tabără, una dintre figurile emblematice ale agriculturii românești
Interviuri si reportaje 29 Aprilie 2025, 13:08

A murit Valeriu Tabără, una dintre figurile emblematice ale agriculturii românești

România îl pierde pe Valeriu Tabără, o personalitate de prim rang în domeniul agriculturii și în viața politică...

A murit Valeriu Tabără, una dintre figurile emblematice ale agriculturii românești