Ascultă Radio Antena Satelor Live

Brânza medicinală nu are nevoie de reclamă!

Dacă vrei să cumperi „brânză medicinală”, atunci trebuie să te înscrii pe lista de așteptare. Obținută din laptele caprelor hrănite cu plante medicinale specifice solurilor sulfuroase și sărăturoase, acest produs alimentar și-a căpătat deja notorietatea.

22 Ianuarie 2015, 14:57

La 5 km de Vulcanii Noroioși, 200 de capre pasc o vegetație neobișnuită pentru ele, dar obișnuită pentru solurile sulfuroase și sărăturoase din zonă. Cătina, Gherghina, sunt numai câteva plante specifice solurilor din zonă, știut fiind faptul că pe astfel de sol, nu orice plantă se adaptează. Toate sunt considerate plante medicinale, la fel ca și laptele obținut de stăpânul turmei de animale. Laptele este puțin mai sărat, brânza la fel, așa că ambele au alt gust. Laurențiu Militaru are 38 de ani și doar de 3 ani se ocupă de creșterea caprelor metisate din rasele românești cu cele elvețiano-franceze Saanen. Tânărul spune că nu și-a lăudat niciodată brânza medicinala pe care o face, dar nici lipsă de clienți n-a dus niciodată. Vin cumpărători din București, Brașov, și evident, Buzău, și se înscriu pe lista de așteptare pentru o brânză din zona Vulcanilor Noroioși. Laptele caprelor sale este atât de bun, încât unii clienti prefera să consume brânză la fiecare masă, în locul pâinii.


“Piața de desfacere mi-am făcut-o singur. Am clienți care zilnic, sau la două zile vin la stâna. Și să recunoaștem, românii nu prea erau obișnuiți cu brânza de capră! De câțiva ani a intrat în obiceiul nostru alimentar! În 3 ani am reușit să-mi fac o turmă de 200 de capre. Am încercat să aduc masculi din Franța și Austria pentru a îmbunătăți performanțele caprelor noastre. M-a interest, normal, să cresc cantitatea de lapte. La rasa fraceza lactația este mult mai mare. Carpatina are o perioadă de lactație de 6-7 luni, pe când caprele Saanen sunt unele care nici nu se înțărca până fată. Sunt mulțumit, clienții care au venit și au gustat brânza au rămas fideli. N-am lăudat brânza nimănui, oamenii au spus mai departe. Și chiar am avut probleme cu vânzarea. Anul asta chiar am refuzat clienti, iar prețul la mine este rezonabil: 20-22 de lei kg de brânză de capră.”€œ


Cea mai bună perioadă a anului este luna august când se coc fructele de cătină, iar laptele este cel mai bun. Cătina este un arbust fructifer care conține de două ori mai multă vitamina C decât măceșul și de 10 ori mai mult decât citricele.

Sursa: Cristina Moise, correspondent Radio Antena Satelor

Etichete : reportaj
Adrian Chesnoiu, avertizează: Pilonul II nu poate fi sacrificat. Satul românesc ar fi primul afectat
Interviuri si reportaje 09 Decembrie 2025, 15:16

Adrian Chesnoiu, avertizează: Pilonul II nu poate fi sacrificat. Satul românesc ar fi primul afectat

În studioul emisiunii Viața la Țară, realizată de Tatiana Mircea, invitatul emisiunii a fost Adrian Chesnoiu, directorul...

Adrian Chesnoiu, avertizează: Pilonul II nu poate fi sacrificat. Satul românesc ar fi primul afectat
Provocări majore pentru fermierii români, într-un an dominat de secetă și prețuri fluctuante
Interviuri si reportaje 09 Decembrie 2025, 14:01

Provocări majore pentru fermierii români, într-un an dominat de secetă și prețuri fluctuante

Agricultura României traversează un moment de cotitură, în care schimbările climatice, costurile crescute și presiunea...

Provocări majore pentru fermierii români, într-un an dominat de secetă și prețuri fluctuante
Semnal de alarmă privind degradarea fertilității solurilor din România
Interviuri si reportaje 08 Decembrie 2025, 16:15

Semnal de alarmă privind degradarea fertilității solurilor din România

Securitatea alimentară a viitorului este pusă sub semnul întrebării de degradarea accelerată a terenurilor arabile, o...

Semnal de alarmă privind degradarea fertilității solurilor din România
De la tradiție la brand - Cum produsele românești autentice cuceresc piețele europene
Interviuri si reportaje 15 Noiembrie 2025, 13:01

De la tradiție la brand - Cum produsele românești autentice cuceresc piețele europene

În satele noastre, rețetele se transmit din bunică în nepoată, iar gustul autentic este un patrimoniu viu. Totuși, marea...

De la tradiție la brand - Cum produsele românești autentice cuceresc piețele europene
Povestea tânărului fermier din Vrancea care a ales agricultura, nu orașul
Interviuri si reportaje 10 Noiembrie 2025, 17:27

Povestea tânărului fermier din Vrancea care a ales agricultura, nu orașul

Radu Martinescu este un tânăr fermier din județul Vrancea care spune că și-a găsit rostul în viață chiar în mijlocul...

Povestea tânărului fermier din Vrancea care a ales agricultura, nu orașul
Fermierii tineri, speranța pentru viitorul agriculturii românești
Interviuri si reportaje 10 Noiembrie 2025, 14:53

Fermierii tineri, speranța pentru viitorul agriculturii românești

La nivel european, agricultura se confruntă cu o problemă majoră: îmbătrânirea fermierilor, în special a celor din țările cu...

Fermierii tineri, speranța pentru viitorul agriculturii românești
Agricultura românească între tradiție și supraviețuire - Unde greșim și ce putem schimba
Interviuri si reportaje 06 Noiembrie 2025, 09:37

Agricultura românească între tradiție și supraviețuire - Unde greșim și ce putem schimba

România are pământ fertil și oameni harnici, dar un sistem care pare să fi uitat să cultive speranța. Dincolo de tractoare și...

Agricultura românească între tradiție și supraviețuire - Unde greșim și ce putem schimba
România, departe de Europa la investițiile în inovația agricolă
Interviuri si reportaje 04 Noiembrie 2025, 14:14

România, departe de Europa la investițiile în inovația agricolă

Cercetarea agricolă din România trăiește într-un paradox dureros: avem resurse naturale și tradiție științifică, dar lipsa...

România, departe de Europa la investițiile în inovația agricolă