Ascultă Radio Antena Satelor Live

Brânza medicinală nu are nevoie de reclamă!

Dacă vrei să cumperi „brânză medicinală”, atunci trebuie să te înscrii pe lista de așteptare. Obținută din laptele caprelor hrănite cu plante medicinale specifice solurilor sulfuroase și sărăturoase, acest produs alimentar și-a căpătat deja notorietatea.

22 Ianuarie 2015, 14:57

La 5 km de Vulcanii Noroioși, 200 de capre pasc o vegetație neobișnuită pentru ele, dar obișnuită pentru solurile sulfuroase și sărăturoase din zonă. Cătina, Gherghina, sunt numai câteva plante specifice solurilor din zonă, știut fiind faptul că pe astfel de sol, nu orice plantă se adaptează. Toate sunt considerate plante medicinale, la fel ca și laptele obținut de stăpânul turmei de animale. Laptele este puțin mai sărat, brânza la fel, așa că ambele au alt gust. Laurențiu Militaru are 38 de ani și doar de 3 ani se ocupă de creșterea caprelor metisate din rasele românești cu cele elvețiano-franceze Saanen. Tânărul spune că nu și-a lăudat niciodată brânza medicinala pe care o face, dar nici lipsă de clienți n-a dus niciodată. Vin cumpărători din București, Brașov, și evident, Buzău, și se înscriu pe lista de așteptare pentru o brânză din zona Vulcanilor Noroioși. Laptele caprelor sale este atât de bun, încât unii clienti prefera să consume brânză la fiecare masă, în locul pâinii.


“Piața de desfacere mi-am făcut-o singur. Am clienți care zilnic, sau la două zile vin la stâna. Și să recunoaștem, românii nu prea erau obișnuiți cu brânza de capră! De câțiva ani a intrat în obiceiul nostru alimentar! În 3 ani am reușit să-mi fac o turmă de 200 de capre. Am încercat să aduc masculi din Franța și Austria pentru a îmbunătăți performanțele caprelor noastre. M-a interest, normal, să cresc cantitatea de lapte. La rasa fraceza lactația este mult mai mare. Carpatina are o perioadă de lactație de 6-7 luni, pe când caprele Saanen sunt unele care nici nu se înțărca până fată. Sunt mulțumit, clienții care au venit și au gustat brânza au rămas fideli. N-am lăudat brânza nimănui, oamenii au spus mai departe. Și chiar am avut probleme cu vânzarea. Anul asta chiar am refuzat clienti, iar prețul la mine este rezonabil: 20-22 de lei kg de brânză de capră.”€œ


Cea mai bună perioadă a anului este luna august când se coc fructele de cătină, iar laptele este cel mai bun. Cătina este un arbust fructifer care conține de două ori mai multă vitamina C decât măceșul și de 10 ori mai mult decât citricele.

Sursa: Cristina Moise, correspondent Radio Antena Satelor

Etichete : reportaj
Comorile stupului, remedii naturale pentru sănătate
Interviuri si reportaje 12 August 2025, 07:12

Comorile stupului, remedii naturale pentru sănătate

În prag de toamnă, când organismul are nevoie de susținere pentru a face față schimbărilor de temperatură și eventualelor...

Comorile stupului, remedii naturale pentru sănătate
De la un ceai savurat la mănăstire, la un brand românesc de remedii naturale: povestea Planteliada
Interviuri si reportaje 07 August 2025, 14:12

De la un ceai savurat la mănăstire, la un brand românesc de remedii naturale: povestea Planteliada

Într-o piață tot mai aglomerată de produse naturiste, o afacere de familie din județul Dolj atrage atenția prin simplitate,...

De la un ceai savurat la mănăstire, la un brand românesc de remedii naturale: povestea Planteliada
Fermele pedagogice, lecții de viață printre animale și aer curat
Interviuri si reportaje 31 Iulie 2025, 15:34

Fermele pedagogice, lecții de viață printre animale și aer curat

În România, tot mai mulți oameni redescoperă farmecul vieții la țară prin intermediul fermelor pedagogice, locuri unde...

Fermele pedagogice, lecții de viață printre animale și aer curat
Programul „Mândru, să fiu fermier” readuce interesul pentru liceele agricole
Interviuri si reportaje 28 Iulie 2025, 16:11

Programul „Mândru, să fiu fermier” readuce interesul pentru liceele agricole

World Vision România, organizație dedicată educației, dezvoltării comunitare și protecției copilului, este activă în România...

Programul „Mândru, să fiu fermier” readuce interesul pentru liceele agricole
Doi frați fac pionierat în agricultură cu pepeni crescuți cu trudă și suflet. De la sămânță la standul de vânzare, o afacere în doi
Interviuri si reportaje 23 Iulie 2025, 14:40

Doi frați fac pionierat în agricultură cu pepeni crescuți cu trudă și suflet. De la sămânță la standul de vânzare, o afacere în doi

Într-o epocă în care mulți tineri aleg calea străinătății, doi frați din comuna Albești, satul Cotu Văii, județul Constanța,...

Doi frați fac pionierat în agricultură cu pepeni crescuți cu trudă și suflet. De la sămânță la standul de vânzare, o afacere în doi
Patrimoniul natural, în pericol tăcut. Ce mai protejăm din adevărata Românie verde
Interviuri si reportaje 22 Iulie 2025, 14:32

Patrimoniul natural, în pericol tăcut. Ce mai protejăm din adevărata Românie verde

Într-o zi de vară dogoritoare, echipa emisiunii „Viața la Țară” a ales să aducă în prim-plan un subiect important, dar adesea...

Patrimoniul natural, în pericol tăcut. Ce mai protejăm din adevărata Românie verde
Gestionarea deșeurilor în România: Intre controale intense și rezultate modeste
Interviuri si reportaje 15 Iulie 2025, 18:48

Gestionarea deșeurilor în România: Intre controale intense și rezultate modeste

Cel mai amplu control tematic al Gărzii Naționale de Mediu din ultimii ani arată că reciclarea în România rămâne la cote...

Gestionarea deșeurilor în România: Intre controale intense și rezultate modeste
Punctele gastronomice locale, gustul autentic al României rurale
Interviuri si reportaje 09 Iulie 2025, 10:16

Punctele gastronomice locale, gustul autentic al României rurale

Punctele gastronomice locale, o inițiativă menită să valorifice tradițiile culinare și să susțină turismul rural autentic, au...

Punctele gastronomice locale, gustul autentic al României rurale