Ascultă Radio Antena Satelor Live

Idei de afaceri - Plantația de afini

Brașoveanul Nicolae Moldovan a investit 1,15 milioane de euro într-o plantație de afini în comuna Recea care se întinde pe o suprafață de 20 de hectare. Investiția a cuprins împrejmuirea terenului, achiziționarea arbuștilor din pepinieră autorizată, sistemul de irigație ce acoperă întreaga suprafață cultivată, amenajarea drumurilor tehnologice, alimentare cu energie electrică din rețeaua națională și construirea unei clădiri administrative.

25 Martie 2015, 09:13

„Urmând câteva cursuri în pomicultură și marketing, mă ocup cu normă întreagă de această activitate. Experiența mi-am însușit-o pe parcursul implementării proiectului, ajutat fiind și de firma de consultanță la care am apelat. După 15 ani petrecuți în străinătate, m-am întors aici, în Recea, cu dorința de a demara această investiție în locurile mele natale. Astăzi, iată-mă ocupându-mă din ce în ce mai mult de cultura de afini. Întreținerea culturii implică prezență constantă pe întreaga perioadă de creștere și fructificație. Aceasta constă în tunderea culturii în lunile de primăvară și toamnă, conform necesităților plantei. Pasul următor constă în aplicarea îngrășămintelor ecologice prin sistemul de irigație sau foliar, tăierea periodică a vegetației dintre rânduri și îndepărtarea eventualelor buruieni din preajma plantelor. Monitorizarea atentă a dăunătorilor joacă un rol esențial, fie că e vorba de insecte sau rozătoare care influențează negativ buna dezvoltare a plantației. Urmează etape ale analizei solului în vederea stabilirii carențelor hidrico-nutritive și administrarea ulterioară a acestora nu în ultimul rând, îndepărtarea păsărilor care ciugulesc fructele pe toată perioada coacerii și recoltării acestora”, explică Nicolae Moldovan, potrivit presei cu specific agricol.

Culesul se face manual

În ceea ce privește recoltarea, când fructele încep să se coacă, fermierul brașovean apelează la zilieri. Culegerea fructelor se face manual, pe o perioadă de 8 – 10 săptămâni, în funcție de perioada de coacere a fiecărui soi în parte (timpuriu, mediu, târziu). „Valorificarea fructelor o fac în special prin exportul în stare proaspătă.

Intenționez ca în viitor să și procesez o parte din producție. În 2014, prețul pentru un kg de afine s-a situat în jurul valorii de doi euro. Cererea pe această piață a afinelor de cultură este satisfăcătoare, dar incertă pentru viitorul apropiat, din cauza embargourilor internaționale care pot influența și destabiliza puternic prețurile pieței. În ceea ce privește piața de desfacere internă, aceasta este destul de mică, dar promițătoare în cazul în care vom investi mai mult în promovarea acestor fructe plăcute la gust și foarte benefice pentru sănătate, prin conștientizarea, familiarizarea și prezentarea lor publicului larg”, povestește cultivatorul Nicolae Moldovan.

Citeşte continuarea pe PAGINA DE AGRICULTURA

Etichete : reportaj
Comorile stupului, remedii naturale pentru sănătate
Interviuri si reportaje 12 August 2025, 07:12

Comorile stupului, remedii naturale pentru sănătate

În prag de toamnă, când organismul are nevoie de susținere pentru a face față schimbărilor de temperatură și eventualelor...

Comorile stupului, remedii naturale pentru sănătate
De la un ceai savurat la mănăstire, la un brand românesc de remedii naturale: povestea Planteliada
Interviuri si reportaje 07 August 2025, 14:12

De la un ceai savurat la mănăstire, la un brand românesc de remedii naturale: povestea Planteliada

Într-o piață tot mai aglomerată de produse naturiste, o afacere de familie din județul Dolj atrage atenția prin simplitate,...

De la un ceai savurat la mănăstire, la un brand românesc de remedii naturale: povestea Planteliada
Fermele pedagogice, lecții de viață printre animale și aer curat
Interviuri si reportaje 31 Iulie 2025, 15:34

Fermele pedagogice, lecții de viață printre animale și aer curat

În România, tot mai mulți oameni redescoperă farmecul vieții la țară prin intermediul fermelor pedagogice, locuri unde...

Fermele pedagogice, lecții de viață printre animale și aer curat
Programul „Mândru, să fiu fermier” readuce interesul pentru liceele agricole
Interviuri si reportaje 28 Iulie 2025, 16:11

Programul „Mândru, să fiu fermier” readuce interesul pentru liceele agricole

World Vision România, organizație dedicată educației, dezvoltării comunitare și protecției copilului, este activă în România...

Programul „Mândru, să fiu fermier” readuce interesul pentru liceele agricole
Doi frați fac pionierat în agricultură cu pepeni crescuți cu trudă și suflet. De la sămânță la standul de vânzare, o afacere în doi
Interviuri si reportaje 23 Iulie 2025, 14:40

Doi frați fac pionierat în agricultură cu pepeni crescuți cu trudă și suflet. De la sămânță la standul de vânzare, o afacere în doi

Într-o epocă în care mulți tineri aleg calea străinătății, doi frați din comuna Albești, satul Cotu Văii, județul Constanța,...

Doi frați fac pionierat în agricultură cu pepeni crescuți cu trudă și suflet. De la sămânță la standul de vânzare, o afacere în doi
Patrimoniul natural, în pericol tăcut. Ce mai protejăm din adevărata Românie verde
Interviuri si reportaje 22 Iulie 2025, 14:32

Patrimoniul natural, în pericol tăcut. Ce mai protejăm din adevărata Românie verde

Într-o zi de vară dogoritoare, echipa emisiunii „Viața la Țară” a ales să aducă în prim-plan un subiect important, dar adesea...

Patrimoniul natural, în pericol tăcut. Ce mai protejăm din adevărata Românie verde
Gestionarea deșeurilor în România: Intre controale intense și rezultate modeste
Interviuri si reportaje 15 Iulie 2025, 18:48

Gestionarea deșeurilor în România: Intre controale intense și rezultate modeste

Cel mai amplu control tematic al Gărzii Naționale de Mediu din ultimii ani arată că reciclarea în România rămâne la cote...

Gestionarea deșeurilor în România: Intre controale intense și rezultate modeste
Punctele gastronomice locale, gustul autentic al României rurale
Interviuri si reportaje 09 Iulie 2025, 10:16

Punctele gastronomice locale, gustul autentic al României rurale

Punctele gastronomice locale, o inițiativă menită să valorifice tradițiile culinare și să susțină turismul rural autentic, au...

Punctele gastronomice locale, gustul autentic al României rurale