Siguranța ingredientelor active din suplimentele alimentare și alimentele funcționale
Sprijinirea inovării în condiții de siguranță: FAO subliniază aspectele legate de siguranța alimentară în cazul suplimentelor alimentare și al alimentelor funcționale sau sănătoase.

Articol de Simona Lazăr, 22 Aprilie 2025, 04:37
Un nou raport analizează aspectele legate de siguranța nutriției personalizate, inclusiv interacțiunea cu medicamentele, dozarea și noile ingrediente
Odată cu progresul științific și tehnologic, se preconizează că piața suplimentelor alimentare și a alimentelor funcționale va crește
Consumatorii din multe țări apelează din ce în ce mai mult la suplimente alimentare și alimente funcționale sau sănătoase ca parte a dietei lor, în efortul de a-și menține sănătatea și bunăstarea individuală, potrivit unui nou raport al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură.
Raportul, intitulat „Siguranța alimentară în nutriția personalizată: accent pe suplimentele alimentare și alimentele funcționale”, explorează considerentele emergente de siguranță legate de aceste produse, oferind o imagine de ansamblu asupra tuturor aspectelor importante ale siguranței alimentare, cum ar fi interacțiunile cu medicamentele, dozarea adecvată și necesitatea evaluării siguranței ingredientelor care nu au un istoric de consum.
„Siguranța ingredientelor active din suplimentele alimentare și alimentele funcționale poate depinde de o serie de factori, printre care sursa acestora, modul în care sunt prelucrate și concentrațiile în care sunt utilizate. Etichetarea clară și evaluările de siguranță aprofundate pot sprijini alegerile informate și încrederea consumatorilor”, a declarat Maura Di Martino, autoarea raportului.
Consolidarea cadrelor de reglementare
Pe baza cadrelor de reglementare din întreaga lume, raportul examinează modul în care diferite țări și regiuni abordează clasificarea, etichetarea și reglementarea suplimentelor alimentare și a alimentelor funcționale. Această analiză are scopul de a sprijini autoritățile responsabile cu siguranța alimentară, în special în țările cu venituri mici și medii, contribuind la consolidarea cadrelor de reglementare care încurajează inovarea, protejează consumatorii și consolidează încrederea în piață.
Suplimentele alimentare sunt descrise în raport ca produse care conțin surse concentrate de nutrienți destinate să completeze dieta, în timp ce alimentele funcționale sunt considerate a oferi beneficii pentru sănătate dincolo de nutriția de bază. Aceste produse, atunci când sunt produse și consumate în mod responsabil, pot contribui în mod pozitiv la obiectivele de sănătate publică, deși adesea lipsesc dovezile care să susțină afirmațiile privind sănătatea.
Raportul explorează, de asemenea, evoluția comportamentului și percepțiilor consumatorilor cu privire la suplimentele alimentare și alimentele funcționale. Acesta subliniază influența crescândă a acestor produse asupra deciziilor de cumpărare și asupra atitudinii consumatorilor față de sănătate și bunăstare. Furnizarea consumatorilor de informații precise și bazate pe date științifice privind siguranța alimentelor este esențială pentru a asigura alegeri responsabile și pentru a consolida încrederea în produse. Cercetări suplimentare pentru a fundamenta afirmațiile privind sănătatea sunt, de asemenea, esențiale pentru a asigura consumatorilor informații complete și exacte.
Siguranță și inovare
Odată cu progresele științifice și tehnologice care continuă să deschidă noi posibilități în domeniul nutriției personalizate, se preconizează că piața suplimentelor alimentare și a alimentelor funcționale va crește. Asigurarea siguranței acestor produse prin abordări proactive, incluzive și bazate pe dovezi este importantă pentru sănătatea publică, încurajând în același timp inovarea.
Prin colaborare și schimbul de cunoștințe, FAO urmărește să ajute țările să elaboreze reglementări eficiente pentru aceste produse, asigurându-se că problemele de siguranță nu subminează potențialele beneficii pentru sănătate, promovând în același timp accesul echitabil la cunoștințele științifice pentru toți.