Ascultă Radio Antena Satelor Live

Siguranța ingredientelor active din suplimentele alimentare și alimentele funcționale

Sprijinirea inovării în condiții de siguranță: FAO subliniază aspectele legate de siguranța alimentară în cazul suplimentelor alimentare și al alimentelor funcționale sau sănătoase.

Siguranța ingredientelor active din suplimentele alimentare și alimentele funcționale
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 22 Aprilie 2025, 04:37

Un nou raport analizează aspectele legate de siguranța nutriției personalizate, inclusiv interacțiunea cu medicamentele, dozarea și noile ingrediente

Odată cu progresul științific și tehnologic, se preconizează că piața suplimentelor alimentare și a alimentelor funcționale va crește

Consumatorii din multe țări apelează din ce în ce mai mult la suplimente alimentare și alimente funcționale sau sănătoase ca parte a dietei lor, în efortul de a-și menține sănătatea și bunăstarea individuală, potrivit unui nou raport al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură.

Raportul, intitulat „Siguranța alimentară în nutriția personalizată: accent pe suplimentele alimentare și alimentele funcționale”, explorează considerentele emergente de siguranță legate de aceste produse, oferind o imagine de ansamblu asupra tuturor aspectelor importante ale siguranței alimentare, cum ar fi interacțiunile cu medicamentele, dozarea adecvată și necesitatea evaluării siguranței ingredientelor care nu au un istoric de consum.

„Siguranța ingredientelor active din suplimentele alimentare și alimentele funcționale poate depinde de o serie de factori, printre care sursa acestora, modul în care sunt prelucrate și concentrațiile în care sunt utilizate. Etichetarea clară și evaluările de siguranță aprofundate pot sprijini alegerile informate și încrederea consumatorilor”, a declarat Maura Di Martino, autoarea raportului.

Consolidarea cadrelor de reglementare

Pe baza cadrelor de reglementare din întreaga lume, raportul examinează modul în care diferite țări și regiuni abordează clasificarea, etichetarea și reglementarea suplimentelor alimentare și a alimentelor funcționale. Această analiză are scopul de a sprijini autoritățile responsabile cu siguranța alimentară, în special în țările cu venituri mici și medii, contribuind la consolidarea cadrelor de reglementare care încurajează inovarea, protejează consumatorii și consolidează încrederea în piață.

Suplimentele alimentare sunt descrise în raport ca produse care conțin surse concentrate de nutrienți destinate să completeze dieta, în timp ce alimentele funcționale sunt considerate a oferi beneficii pentru sănătate dincolo de nutriția de bază. Aceste produse, atunci când sunt produse și consumate în mod responsabil, pot contribui în mod pozitiv la obiectivele de sănătate publică, deși adesea lipsesc dovezile care să susțină afirmațiile privind sănătatea.

Raportul explorează, de asemenea, evoluția comportamentului și percepțiilor consumatorilor cu privire la suplimentele alimentare și alimentele funcționale. Acesta subliniază influența crescândă a acestor produse asupra deciziilor de cumpărare și asupra atitudinii consumatorilor față de sănătate și bunăstare. Furnizarea consumatorilor de informații precise și bazate pe date științifice privind siguranța alimentelor este esențială pentru a asigura alegeri responsabile și pentru a consolida încrederea în produse. Cercetări suplimentare pentru a fundamenta afirmațiile privind sănătatea sunt, de asemenea, esențiale pentru a asigura consumatorilor informații complete și exacte.

Siguranță și inovare

Odată cu progresele științifice și tehnologice care continuă să deschidă noi posibilități în domeniul nutriției personalizate, se preconizează că piața suplimentelor alimentare și a alimentelor funcționale va crește. Asigurarea siguranței acestor produse prin abordări proactive, incluzive și bazate pe dovezi este importantă pentru sănătatea publică, încurajând în același timp inovarea.

Prin colaborare și schimbul de cunoștințe, FAO urmărește să ajute țările să elaboreze reglementări eficiente pentru aceste produse, asigurându-se că problemele de siguranță nu subminează potențialele beneficii pentru sănătate, promovând în același timp accesul echitabil la cunoștințele științifice pentru toți.

Greșelile de alimentație care îmbolnăvesc animalele în lunile reci
Util in Agricultura 08 Decembrie 2025, 12:30

Greșelile de alimentație care îmbolnăvesc animalele în lunile reci

Gospodarii care doresc să își mențină animalele sănătoase și viguroase pe parcursul lunilor geroase trebuie să acorde o...

Greșelile de alimentație care îmbolnăvesc animalele în lunile reci
Hrănirea corectă a animalelor în sezonul rece şi efectele asupra producţiei
Util in Agricultura 02 Decembrie 2025, 14:50

Hrănirea corectă a animalelor în sezonul rece şi efectele asupra producţiei

În sezonul rece, modul în care sunt hrănite animalele şi păsările din ferme şi gospodării devine un factor decisiv pentru...

Hrănirea corectă a animalelor în sezonul rece şi efectele asupra producţiei
Bacteriile și ciupercile din sol, eroii necunoscuți ai fertilității
Util in Agricultura 27 Noiembrie 2025, 13:28

Bacteriile și ciupercile din sol, eroii necunoscuți ai fertilității

În ciuda aparenței sale inerte, solul cultivat este un ecosistem dinamic, complex și plin de viață, adăpostind miliarde de...

Bacteriile și ciupercile din sol, eroii necunoscuți ai fertilității
De ce nu mai rodește pământul ca odinioară? Cum s-a schimbat solul și ce se poate face
Util in Agricultura 23 Noiembrie 2025, 14:07

De ce nu mai rodește pământul ca odinioară? Cum s-a schimbat solul și ce se poate face

Tot mai mulți agricultori se plâng că pământul nu mai rodește ca în urmă cu câteva decenii, iar observațiile lor sunt...

De ce nu mai rodește pământul ca odinioară? Cum s-a schimbat solul și ce se poate face
Rotația culturilor, esențială pentru reducerea dependenței de îngrășăminte chimice
Util in Agricultura 22 Noiembrie 2025, 14:52

Rotația culturilor, esențială pentru reducerea dependenței de îngrășăminte chimice

Pe fondul unei urgențe climatice globale și a presiunii crescânde de a reduce utilizarea substanțelor chimice, o practică...

Rotația culturilor, esențială pentru reducerea dependenței de îngrășăminte chimice
Solurile sănătoase mențin producțiile agricole chiar și în timpul secetei
Util in Agricultura 22 Octombrie 2025, 15:36

Solurile sănătoase mențin producțiile agricole chiar și în timpul secetei

Un nou raport subliniază importanța crucială a solului sănătos în lupta împotriva efectelor schimbărilor climatice. Fermele...

Solurile sănătoase mențin producțiile agricole chiar și în timpul secetei
Revoluția silențioasă: Fermele verticale și viitorul agriculturii urbane
Util in Agricultura 15 Septembrie 2025, 10:17

Revoluția silențioasă: Fermele verticale și viitorul agriculturii urbane

Pe măsură ce populația globală continuă să crească, iar resursele de teren și apă devin tot mai limitate, modul în care...

Revoluția silențioasă: Fermele verticale și viitorul agriculturii urbane
Vremea extremă, o nouă realitate: Cum se adaptează fermierii români la schimbările climatice
Util in Agricultura 11 Septembrie 2025, 11:19

Vremea extremă, o nouă realitate: Cum se adaptează fermierii români la schimbările climatice

Schimbările climatice nu mai sunt o noțiune abstractă, ci o realitate brutală care pune la grea încercare rezistența...

Vremea extremă, o nouă realitate: Cum se adaptează fermierii români la schimbările climatice