Ascultă Radio Antena Satelor Live

Gilmindi / Pâine de casă cu nucă

Gilmindi este o pâine prajită de casă comună în Asia Centrală. Este un fel de mâncare care poate fi găsit (și) în sudul Kârgâzstanului și anume în regiunea Jallalabad. Preparatul este deosebit de popular în satul Arslan-Bob, care se află în lanțul muntos Chatkal și este înconjurat de o pădure de nuci sălbatici. Arslan-Bob este binecunoscut pentru fructele sale și pentru uleiul de nucă (folosit și în această rețetă). Deși pregătită din doar câteva ingrediente simple, această rețetă este foarte hrănitoare și bogată în proteine.

Gilmindi / Pâine de casă cu nucă
Foto: https://pixabay.com/

Articol de Simona Lazăr, 05 Martie 2023, 19:50

Ingrediente: 350 ml lapte rece, 2 linguri de zahăr, 2 linguri de făină și încă 120 g de făină, 1 linguriță de sare, 10 ml ulei de nucă, unt de arahide, 5-6 linguri nuci zdrobite (pentru presărat deasupra).

Mod de preparare: Faceți sosul, combinând laptele, zahărul și făina într-o cratiță, amestecând la foc mic până când aceasta se îngroașă. Combinați făina, sarea și apa rece, frământați pentru a obține un aluat. Formați mici discuri de aluat, pe care apoi le prăjiți în ulei de nucă, până se rumenesc pe ambele părți. Acoperiți cu unt de arahide, cu sos preparat după rețeta de mai sus și presărați nuci zdrobite.

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post
Gastronomie 31 Martie 2023, 21:30

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post

Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara organizează în data de 4 aprilie, de la ora 12:30, la gospodăria ucraineană din...

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post
Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană
Gastronomie 30 Martie 2023, 19:20

Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană

Comisia Europeană a aprobat astăzi, 30 martie, o nouă indicaţie geografică protejată (IGP) pentru România - "Plăcintă...

Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană
Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor
Gastronomie 29 Martie 2023, 07:24

Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor

Această rețetă vine din Mallorca, deci din cea mai mare dintre Insulele Baleare, cunoscută pentru munții săi calcaroși: Serra...

Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor
Linapet/ Pachețele cu orez
Gastronomie 22 Martie 2023, 07:18

Linapet/ Pachețele cu orez

Kankanaey, populație indigenă care trăiește în munții Agawa, Besao, provincia montană, Filipine, sărbătorește începutul...

Linapet/ Pachețele cu orez
Chouera/ Tartă valezană
Gastronomie 09 Martie 2023, 22:09

Chouera/ Tartă valezană

Chouera este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Valais din Alpii elvețieni. Legenda spune că a fost inventat în...

Chouera/ Tartă valezană
Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză
Gastronomie 08 Martie 2023, 20:13

Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză

Această rețetă este preparată din oricare dintre cele nouă varietăți de fasole Jumla cultivate la 2300 m altitudine, în...

Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză
Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute
Gastronomie 07 Martie 2023, 19:58

Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute
Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO
Gastronomie 07 Martie 2023, 11:34

Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO

Pește în mintea noastră, pește în farfurie! Cartea de bucate a FAO vă ajută să cunoașteți, să gătiți și să mâncați pește.

Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO