Ascultă Radio Antena Satelor Live

Refugiaţii ucraineni din Oradea gătesc la Sărbătoarea Găluştelor

Fundaţia Şinca din Oradea organizează sâmbătă, 5 noiembrie, Sărbătoarea Găluştelor. Acesta este dedicată în special ucrainenilor refugiaţi în Bihor.

Refugiaţii ucraineni din Oradea gătesc la Sărbătoarea Găluştelor

03 Noiembrie 2022, 11:47

Găluşte umplute cu vişine, cu brânză dulce sau sărată, cu carne de pui ori de vită vor fi preparate în cadrul evenimentului care va avea loc la sediul fundaţiei de pe strada Nicolae Jiga, nr. 25. Preparatele vor fi pregătite de refugiaţii ucraineni pasionaţi de gastronomie, alături de unii bucătari renumiţi din Oradea.
"Găluştele pe care le pregătim noi, ucrainenii, se numesc vareniki. Sunt nişte colţunaşi fierţi", a explicat Nataliia Bogdanovna Rybalka, una dintre ucrainencele care va găti la festival. Intrarea este liberă. Evenimentul este unul caritabil, iar banii adunaţi din vânzarea preparatelor vor fi folosiţi de ONG-ul orădean în proiectele destinate oamenilor care au fugit din calea războiului. În total, 120 de refugiaţi se bucură de sprijinul Fundaţiei.

RADOR
Foto: Pixabay

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post
Gastronomie 31 Martie 2023, 21:30

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post

Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara organizează în data de 4 aprilie, de la ora 12:30, la gospodăria ucraineană din...

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post
Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană
Gastronomie 30 Martie 2023, 19:20

Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană

Comisia Europeană a aprobat astăzi, 30 martie, o nouă indicaţie geografică protejată (IGP) pentru România - "Plăcintă...

Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană
Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor
Gastronomie 29 Martie 2023, 07:24

Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor

Această rețetă vine din Mallorca, deci din cea mai mare dintre Insulele Baleare, cunoscută pentru munții săi calcaroși: Serra...

Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor
Linapet/ Pachețele cu orez
Gastronomie 22 Martie 2023, 07:18

Linapet/ Pachețele cu orez

Kankanaey, populație indigenă care trăiește în munții Agawa, Besao, provincia montană, Filipine, sărbătorește începutul...

Linapet/ Pachețele cu orez
Chouera/ Tartă valezană
Gastronomie 09 Martie 2023, 22:09

Chouera/ Tartă valezană

Chouera este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Valais din Alpii elvețieni. Legenda spune că a fost inventat în...

Chouera/ Tartă valezană
Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză
Gastronomie 08 Martie 2023, 20:13

Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză

Această rețetă este preparată din oricare dintre cele nouă varietăți de fasole Jumla cultivate la 2300 m altitudine, în...

Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză
Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute
Gastronomie 07 Martie 2023, 19:58

Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute
Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO
Gastronomie 07 Martie 2023, 11:34

Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO

Pește în mintea noastră, pește în farfurie! Cartea de bucate a FAO vă ajută să cunoașteți, să gătiți și să mâncați pește.

Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO