Ascultă Radio Antena Satelor Live

Alivenci - rețeta din 1871 a Ecaterinei Steriady (colonelu)

Ecaterina Steriady, coloneleasa care publica în 1871 prima ediția din cartea de bucate ce avea să devină best-sellerul unei jumătăți de secol, abia trecuse de 20 de ani când s-a înhămat la munca asta

22 Noiembrie 2022, 08:38

. Trebuie să fi avut pasiune mare pentru gătit și colecționat rețete, altfel nu se explică de unde avea să publice câteva sute, unele de proveniență străină, dar și nu puține românești.

Cum e și rețeta asta de Alivenci, mult îndrăgită de moldoveni, în toate timpurile, dar aparent neinteresantă pentru cineva care provenea dintr-o familie de greci stabilită la Galați doar cu două-trei generații în urmă.

De unde și-o fi luat rețeta greu mai e să aflăm acum, dar putem să punem în practică indicațiile ei, nu-i așa?

Deci... Ia 600 g de brânză foarte proaspătă, 37 sau 45 g de mălai (făină de păpușoi), după cum e brânza de moale, 6 ouă, scoțând 3 dintre albușuri. Apoi frământă-le și pisează-le cu sarea trebuitoare în piuliță de marmură și dă-le prin sită. Pregătește frunze de tei sau de hrean, unge aceste frunze cu lapte și pune pe ele câte o lingură din brânza aceea, așază-le binișor cu mâna unsă de lapte pe tavă și așază-le în cuptor cu foc lin. Apoi pregătește o strachină. Scoate alivencile din cuptor, pune-le pe o masă, ia de pe la toate frunzele, așază-le în strachină și toarnă unt foarte proaspăt deasupra lor (untul trebuie să fie fierbinte). Învelește-le îndată și pregătește smântână proaspătă într-o farfurie, ca cine ar avea poftă să le mănânce cu smântână.

Dacă toate le-ai făcut după cum sunt zise, pregătește-le să le mănânci și la începutul mesei, ca gustare, și la sfârșitul ei – cu dulceață sau zahăr farin – în loc de deșert, dar și între mese, să-ți treacă de foame.

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România
Reteta zilei 21 Aprilie 2023, 03:52

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România

Fasole verde cu pui. O reteta de o simplitate dezarmanta, sanatoasa si satioasa! Alimentatia sanatoasa este un concept des...

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2023, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2023, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 13 Aprilie 2023, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Borș cu fasole albă (rețetă de post)
Reteta zilei 11 Aprilie 2023, 22:09

Borș cu fasole albă (rețetă de post)

În Postul Mare al Paștilor, creștinii se învrednicesc să se abțina de la consumarea anumitor alimente, precum carnea, ouăle,...

Borș cu fasole albă (rețetă de post)
Pâine pentru Lunea Mare (bucate ritualice)
Reteta zilei 10 Aprilie 2023, 07:31

Pâine pentru Lunea Mare (bucate ritualice)

A șaptea etapă din Postul Paștilor, Săptămâna Mare, ar putea fi la fel de bine numită și Săptămâna Neagră, pentru că este –...

Pâine pentru Lunea Mare (bucate ritualice)
„Șuba” sau Salata cu scrumbie afumată, pentru masa de Florii
Reteta zilei 09 Aprilie 2023, 04:34

„Șuba” sau Salata cu scrumbie afumată, pentru masa de Florii

Pentru că sunt Floriile și e dezlegare la pește, nu avem cum trece peste această zi fără o rețetă la temă. Azi, anume pentru...

„Șuba” sau Salata cu scrumbie afumată, pentru masa de Florii
Borș de cartofi, ca-n Moldova (rețete românești pe gustul tău)
Reteta zilei 07 Aprilie 2023, 04:33

Borș de cartofi, ca-n Moldova (rețete românești pe gustul tău)

Retete romanesti de post! Știu bine că asta vreți să aflați de la mine! Și-am brodit rubrica de astăzi tocmai pe acest gând:...

Borș de cartofi, ca-n Moldova (rețete românești pe gustul tău)