Ascultă Radio Antena Satelor Live

Bobeală (rețeta lui Radu Anton Roman)

Vreme de câțiva ani - vreo 6 -, întâlnirile mele cu Radu Anton Roman au fost absolut întâmplătoare. Cel puțină așa credeam mai demult. Iar că nu a fost așa și totul era cu rost aveam să îmi dau seama cu mult mai târziu.

05 Martie 2018, 22:16

Omul de teatru Radu Anton Roman - puțină lume îl știe așa, dar a scris cronică de teatru, a lucrat o vreme printre actori, ba chiar a scris o piesă care a început să se repete pe scena „Dramaticului” băcăuan, fără a fi însă jucată vreodată -, omul de teatru Radu Anton Roman mi-ar fi zis că nimic nu este întâmplător.

Iar dacă mai demult s-a întâmplat să-i împrumut câteva dintre cărțile mele de bucate, alteori să-i pară surprinzătoarea rețeta unor gogoșari umpluți cu fructe sau a unui tort cu fructe uscate, ori într-o zi să fim invitați la masă la el tocmai într-o zi în care preparase niște hribi adevărați, aduși de undeva din nord, ei bine, el mi-ar spune că toate acestea n-au fost decât semne. Poate chiar semne că azi o să vă dau o rețetă din marea lui carte de bucate. Ce-ați zice, deci, de o... bobeală?

„La o asemenea „gateala“ vin de se aduna nuantele: ce-i simplu si ce-i rudimentar, ce-i primitivismul si ce-i saracia, ce e la indemana si ce e obicei, ce e mancarea si ce e hrana...

Se pune laptele la fert, se face o mamaliga nici asa gutuie da’ nici terci, se freaca cu unsoare - „da’ mai bine cu oloi, ca ti-a mai subtia sanjele“ - si sare si se lasa pe marginea plitei ori in cuptor (cand si cand mai amesteci) sa se lege”.

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion