Ascultă Radio Antena Satelor Live

Borș de crap, rețetă mănăstirească

Prin mănăstirile nemțene se obișnuiește a se găti această rețetă de borș de crap, care se servește nu doar în zilele de dezlegare la pește, ci și la marile sărbători religioase.

Borș de crap, rețetă mănăstirească
Foto: pixabay.com

Articol de Simona Lazăr, 29 Iunie 2023, 23:03

INGREDIENTE: un kg crap, un litru de apa, 500 gr bors, doua cepe, o radacina patrunjel, doi ardei grasi, doua-trei rosii sau un pahar de suc de rosii, un pastarnac, sare, piper, leustean, patrunjel, doua linguri orez.

PREPARARE: Se curata pestele, se spala bine si se sareaza. Se curata ceapa si se taie marunt, dupa care se asaza la foc cu apa. Cand incepe sa clocoteasca, se pune zarzavatul curatat, taiat si orezul. Dupa ce zarzavatul si orezul sunt bine fierte, se adauga pestele. Cand ciorba incepe sa clocoteasca, se pune borsul fiert, separat si spumat, si rosiile fara pielite si samburi, taiate felii. Se potriveste de acru si de sare si se mai lasa sa dea in cateva clocote. Dupa 10-15 minute se incearca daca pestele este fiert. Cand este gata se presara leustean si patrunjel si se mai lasa 5 minute.

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 28 Aprilie 2024, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
„Reţete gemene” pentru dezlegările la pește
Reteta zilei 26 Aprilie 2024, 18:51

„Reţete gemene” pentru dezlegările la pește

Duminica Floriilor este ultima dintre (puținele) „dezlegări la pește” pe care creștinul practicant le are în acest post al...

„Reţete gemene” pentru dezlegările la pește
Cum se pregătesc pentru preparare inimile de anghinare
Reteta zilei 01 Martie 2024, 11:26

Cum se pregătesc pentru preparare inimile de anghinare

Ați dori să mâncați anghinare? Iată ce trebuie să știți despre gătitul și prepararea acestei legume cu puține calorii, bogată...

Cum se pregătesc pentru preparare inimile de anghinare
3 rețete cu anghinare (după Bacalbașa)
Reteta zilei 27 Ianuarie 2024, 06:48

3 rețete cu anghinare (după Bacalbașa)

Inca din primele carti de bucate care apar in Romania secolului al XIX-lea, gasim retete care folosesc drept ingredient...

3 rețete cu anghinare (după Bacalbașa)
Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Reteta zilei 07 Ianuarie 2024, 09:16

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul

Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan...

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Reteta zilei 06 Ianuarie 2024, 08:42

Pâinea de Bobotează și tradiția ei

Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului...

Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat