Ascultă Radio Antena Satelor Live

Borș țărănesc de văcuță (rețete românești pe gustul tău)

Dacă tot e zi de luni, eu zic să începem cu o mâncare aflată în fruntea listei de bucate pentru masa de prânz. Cu ce adică? Cu un borș. Pentru că bunicii noștri, țărani cu palmele asprite de muncă, mai rar se înghesuiau la antreuri - meze, cum se spune prin Balcani.

30 Mai 2016, 02:17

Pentru ei, borșul a fost întotdeauna sfânt.

Un borș țărănesc, din carne de vită se pregătește din aproape un kilogram de carne, aleasă de la piept și de la coadă, vreo 350 g de roșii, zarzavat de supă, o varză mică, sare, piper, câteva linguri de smântână, o legătură de pătrunjel verde, o jumătate de litru de borș - ori mai mult, ori mai puțin, după cât de acru vrei să îți iasă - și trei litri de apă.

Carnea se taie în bucăți mai mici, egale, care se fierb în apă cu sare. Pe măsură ce fierbe, se spumuiește. Apoi se taie zarzavatul în felii subțiri-subțiri - julienne, li se mai zice. Când carnea este aproape fiartă, se adaugă roșiile, curățate și tăiate cubulețe, apoi borșul fiert aparte. La sfârșit, se adaugă miroasele. Adică piperul și pătrunjelul tocat. Poate chiar în ultima clipă.

Smântâna, ca să nu se brânzească, se încălzește și ea deoparte, după care se adaugă treptat, desfăcând-o cu furculița, în borșul de pe plită.

Se stinge flacăra și se pregătește masa...

{soundcloud}https://soundcloud.com/as2016/reteta-zilei-cu-simona-lazar-bors-taranesc-din-carne-de-vita{/soundcloud}

Reteta zilei 19 Mai 2024, 14:33

Desert cu lămâie

Ingrediente 3 lămâi 5 gălbenușuri de ou și 1 ou întreg 20 cl lapte semidegresat 150 g fructoză 20 cl de frișcă 3 foi de gelatină

Desert cu lămâie
Reteta zilei 18 Mai 2024, 14:27

Tournedos în sos creol

Ingrediente 6 tournedos, 150 g fiecare 1,5 kg de roșii 3 șalote 4 căței de usturoi 1 ardei verde și 1 ardei roșu 2 linguri de...

Tournedos în sos creol
Reteta zilei 17 Mai 2024, 14:25

Supă de năut

Ingrediente 500 g de năut 250 g linte brună 1 conservă de roșii decojite (400 g) 500 g ceapă tocată mărunt 1 buchet de...

Supă de năut
Reteta zilei 16 Mai 2024, 14:23

Salată de broccoli și migdale

Ingrediente 500 g broccoli 75 g migdale 2 ardei roșii 2 linguri de pătrunjel tocat Vinetă provensală (ulei de măsline,...

Salată de broccoli și migdale
Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști
Reteta zilei 30 Aprilie 2024, 12:47

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 pulpă de miel (aprox. 1,2 kg), 2 căpățâni de usturoi, 1 legătură de rozmarin, sare și piper.

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști
Miel în crustă de cimbru, pentru masa de Paști
Reteta zilei 29 Aprilie 2024, 12:54

Miel în crustă de cimbru, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 picior de miel (din față, partea cu tot cu umăr), 10 căței de usturoi, 1 legătură de cimbru proaspăt, 3...

Miel în crustă de cimbru, pentru masa de Paști
Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 28 Aprilie 2024, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
„Reţete gemene” pentru dezlegările la pește
Reteta zilei 26 Aprilie 2024, 18:51

„Reţete gemene” pentru dezlegările la pește

Duminica Floriilor este ultima dintre (puținele) „dezlegări la pește” pe care creștinul practicant le are în acest post al...

„Reţete gemene” pentru dezlegările la pește