Ascultă Radio Antena Satelor Live

Brozbuțe cu groșcior, ca la Hărnicești

O dimineață savuoasă și masa plină cu brozbuțe! Așa, ca-n sat la Hărnicești. Nu, nu mă țin de basne (glume, minciuni - n.n.) în zori de zi. Și satul și brozbuțele există. Iar ca s-ajungeți pe la prânz la masă, demult se cuvenea să fi plecat!... pentru că Hărniceștii sunt un sat din Maramureșul Istoric.

04 Iulie 2016, 19:47

Ei, și în acest loc de poveste vă-ndemn să căutăm... rețeta zilei.

În casa veche de vreo două veacuri a familiei lui Ioan Iurca asta se gătește dintotdeauna. Brozbuțe cu groșcior mâncară toți strămoșii lui. Și vor mânca, se pare, și urmașii… Cât despre satul Hărnicești, să vă zic doar vreo două vorbe, până nu ne luăm cu treaba în bucătărie: e una dintre așezările comunei Desești, de veghe-acolo, la hotarul țării, încă de pe la anul 1360. Oamenii locului îs gospodari. Adică... harnici. Cum li-i și numele, de altfel. Și foarte inventivi, de bună seamă, căci, iată, la Muzeul etnografic al Transilvaniei (Cluj-Napoca) ai să afli un complex de tehnică rurală din Hărnicești, trei instalații care funcționează alternativ cu aceeași sursă de apă, respectiv moara pentru măcinat cereale, piua pentru îngroșarea țesăturilor din lână și o vâltoare utilizată pentru a bate lâna, ca și și pentru spălarea hainelor din lână și a covoarelor.

Dacă instalațiile s-au mutat la muzeu, asta nu-nseamnă că celor cinci sute de oameni din sat nu li se face foame, peste zi. Și-atunci se pun socăcițele a face... brozbuțe cu groșcior.

Cum le pregătim? Luăm o căpățână de varză murată, desfacem frunzele și le tăiem cât palma. În carnea de porc, tăiată mărunțel cu barda ori dată prin mașina de tocat, adăugăm orez, o ceapă călită în unsoare și-o legătură de mărar. Sare, piper. Gustăm și ne pornim pe treabă. Rulăm brozbuțe-n frunzele de varză, le așezăm în oală, rânduri-rânduri și dăm la fiert cu apă, acoperite cât să le cuprindă. Cumva vă pare rețeta cunoscută? Hmmm! Și mie...

Brozbuțele sunt, cum se vede, și mai ales cum se aude, sarmalele din Hărnicești. Facem un sos de roșii și-l turnăm deasupra și le lăsăm apoi să fiarbă pe-ndelete. La masă le aducem cu mămăligă și groșcior. Adicătelea cu smântână.

Rețeta zilei - Crochete de carne
Reteta zilei 26 Noiembrie 2023, 20:40

Rețeta zilei - Crochete de carne

Pregătite din carne slabă - de pasăre sau de vită - aceste crochete pot fi aduse pe masă atât ca antreu, cât și ca fel...

Rețeta zilei - Crochete de carne
Rețeta zilei - Salată din fructe de iarnă
Reteta zilei 24 Noiembrie 2023, 20:49

Rețeta zilei - Salată din fructe de iarnă

Fructe confiate, fructe exotice, fructe din compot... Toate sunt numai bune pentru o saltă „de iarnă”, în stil „macedoine”.

Rețeta zilei - Salată din fructe de iarnă
Rețeta zilei - Supă-cremă de salată
Reteta zilei 22 Noiembrie 2023, 20:55

Rețeta zilei - Supă-cremă de salată

Credeai că din salată verde nu poți să faci altceva decât... salată? Ei bine, frunzele mari, verzi și cu gust ușor sălciu,...

Rețeta zilei - Supă-cremă de salată
Crap la cuptor
Reteta zilei 21 Noiembrie 2023, 20:46

Crap la cuptor

Pentru dezlegările la pește din acest post al Crăciunului, iată o rețetă care să vă fie de folos!

Crap la cuptor
Vărzoică: Plăcintă cu varză murată - reţetă veche
Reteta zilei 21 Noiembrie 2023, 12:21

Vărzoică: Plăcintă cu varză murată - reţetă veche

Plăcinta cu varză murată este o variantă grozavă pentru iarnă şi are un gust excelent. Reţeta este ca a bunicii şi are...

Vărzoică: Plăcintă cu varză murată - reţetă veche
Biscuiți din fulgi de ovăz
Reteta zilei 18 Noiembrie 2023, 21:08

Biscuiți din fulgi de ovăz

Fulgii de ovăz nu se mănâncă doar cu lapte! Ei pot fi ingredientul de bază pentru un preparat mai complex, cum ar fi...

Biscuiți din fulgi de ovăz
Rețeta zilei - Friptură dietetică
Reteta zilei 16 Noiembrie 2023, 21:04

Rețeta zilei - Friptură dietetică

Ești la dietă, dar vrei să mănânci o bucată savuroasă de friptură? Iată aici o rețetă care sigur o să îți placă.

Rețeta zilei - Friptură dietetică
Rețeta zilei - Supă de praz
Reteta zilei 06 Noiembrie 2023, 20:25

Rețeta zilei - Supă de praz

Trufanda pe final de primăvară, în putere toată vara și-n prima jumătate a toamnei, prazul este o legumă care are șansa de a...

Rețeta zilei - Supă de praz