Ascultă Radio Antena Satelor Live

Brozbuțe cu groșcior, ca la Hărnicești

O dimineață savuoasă și masa plină cu brozbuțe! Așa, ca-n sat la Hărnicești. Nu, nu mă țin de basne (glume, minciuni - n.n.) în zori de zi. Și satul și brozbuțele există. Iar ca s-ajungeți pe la prânz la masă, demult se cuvenea să fi plecat!... pentru că Hărniceștii sunt un sat din Maramureșul Istoric.

04 Iulie 2016, 19:47

Ei, și în acest loc de poveste vă-ndemn să căutăm... rețeta zilei.

În casa veche de vreo două veacuri a familiei lui Ioan Iurca asta se gătește dintotdeauna. Brozbuțe cu groșcior mâncară toți strămoșii lui. Și vor mânca, se pare, și urmașii… Cât despre satul Hărnicești, să vă zic doar vreo două vorbe, până nu ne luăm cu treaba în bucătărie: e una dintre așezările comunei Desești, de veghe-acolo, la hotarul țării, încă de pe la anul 1360. Oamenii locului îs gospodari. Adică... harnici. Cum li-i și numele, de altfel. Și foarte inventivi, de bună seamă, căci, iată, la Muzeul etnografic al Transilvaniei (Cluj-Napoca) ai să afli un complex de tehnică rurală din Hărnicești, trei instalații care funcționează alternativ cu aceeași sursă de apă, respectiv moara pentru măcinat cereale, piua pentru îngroșarea țesăturilor din lână și o vâltoare utilizată pentru a bate lâna, ca și și pentru spălarea hainelor din lână și a covoarelor.

Dacă instalațiile s-au mutat la muzeu, asta nu-nseamnă că celor cinci sute de oameni din sat nu li se face foame, peste zi. Și-atunci se pun socăcițele a face... brozbuțe cu groșcior.

Cum le pregătim? Luăm o căpățână de varză murată, desfacem frunzele și le tăiem cât palma. În carnea de porc, tăiată mărunțel cu barda ori dată prin mașina de tocat, adăugăm orez, o ceapă călită în unsoare și-o legătură de mărar. Sare, piper. Gustăm și ne pornim pe treabă. Rulăm brozbuțe-n frunzele de varză, le așezăm în oală, rânduri-rânduri și dăm la fiert cu apă, acoperite cât să le cuprindă. Cumva vă pare rețeta cunoscută? Hmmm! Și mie...

Brozbuțele sunt, cum se vede, și mai ales cum se aude, sarmalele din Hărnicești. Facem un sos de roșii și-l turnăm deasupra și le lăsăm apoi să fiarbă pe-ndelete. La masă le aducem cu mămăligă și groșcior. Adicătelea cu smântână.

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Reteta zilei 07 Ianuarie 2024, 09:16

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul

Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan...

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Reteta zilei 06 Ianuarie 2024, 08:42

Pâinea de Bobotează și tradiția ei

Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului...

Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat
Rețetă rapidă de turtă dulce
Reteta zilei 18 Decembrie 2023, 15:19

Rețetă rapidă de turtă dulce

Într-o cratiță, se amestecă 120 g de zahăr de trestie ușor, 330 ml de lapte vegetal și 80 g de miere lichidă.

Rețetă rapidă de turtă dulce
Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Reteta zilei 15 Decembrie 2023, 15:06

Tartă rustică cu mentă și ghimbir

Ingrediente: pentru aluat: 50 g polenta, 130 g făină de grâu T80, ½ linguriță de sare, 5 linguri de ulei de măsline, 55 ml...

Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Reteta zilei 14 Decembrie 2023, 15:14

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie

Ingrediente: 6 pere, 7 cm de ghimbir proaspăt, 100 g de zahăr din trestie de zahăr, 12 felii mici de turtă dulce, 250 g de...

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Salată de iarnă
Reteta zilei 30 Noiembrie 2023, 20:35

Salată de iarnă

V-ați întrebat vreodată cum puteți prepara o salată mai... deosebită... care să aducă cu ea savoarea inconfundabilă a iernii?...

Salată de iarnă