Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu

Maria general Dobrescu a fost inspector general, la Ministerul Instrucțiunii Publice din România interbelică, pentru tot ceea ce însemna discipline de lucru manual, ateliere și deprinderi practice. Și, pe atunci, bucătăria era o îndeletnicire importantă pentru tinerele fete, care o învățau încă din școală. Din cartea de bucate a Mariei Dobrescu vă oferim azi o rețetă.

Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu
Foto: pixabay.com

Articol de Simona Lazăr, 19 Iunie 2023, 22:50

Se iau cartofi cruzi, se curăţă de coajă, se taie la un capăt şi se scobeşte miezul. Se umplu apoi cu orez amestecat cu ceapă prăjită, ori cu crupe prăjite în ulei, ori cu brânză de vaci ori de oi amestecată cu un ou crud. După ce s-au umplut, li se pune capacul deasupra şi se aşază în cratiţă, rânduiţi.

Se face un rântaş din ceapă prăjită, o linguriţă de făină bine rumenită, se umple cu apă. Se poate umple chiar numai cu zeamă de pătlăgele ori cu bulion. Sosul acesta se toarnă peste cartofii umpluţi, atât cât să-i acopere. Se pun la fiert să mijotească, după ce s-a adăugat sarea necesară şi puţin piper.
Cine vrea, adaugă la fiert şi câteva linguri de smântână.
Se adaugă verdeaţă, când se serveşte la masă.
Smântâna se poate adăuga şi crudă, când se aşază mâncarea pe farfurie.

Reteta culeasa din Maria general Dobrescu - Bucătăria sătencei, 1920

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume