Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu

Maria general Dobrescu a fost inspector general, la Ministerul Instrucțiunii Publice din România interbelică, pentru tot ceea ce însemna discipline de lucru manual, ateliere și deprinderi practice. Și, pe atunci, bucătăria era o îndeletnicire importantă pentru tinerele fete, care o învățau încă din școală. Din cartea de bucate a Mariei Dobrescu vă oferim azi o rețetă.

Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu
Foto: pixabay.com

Articol de Simona Lazăr, 19 Iunie 2023, 22:50

Se iau cartofi cruzi, se curăţă de coajă, se taie la un capăt şi se scobeşte miezul. Se umplu apoi cu orez amestecat cu ceapă prăjită, ori cu crupe prăjite în ulei, ori cu brânză de vaci ori de oi amestecată cu un ou crud. După ce s-au umplut, li se pune capacul deasupra şi se aşază în cratiţă, rânduiţi.

Se face un rântaş din ceapă prăjită, o linguriţă de făină bine rumenită, se umple cu apă. Se poate umple chiar numai cu zeamă de pătlăgele ori cu bulion. Sosul acesta se toarnă peste cartofii umpluţi, atât cât să-i acopere. Se pun la fiert să mijotească, după ce s-a adăugat sarea necesară şi puţin piper.
Cine vrea, adaugă la fiert şi câteva linguri de smântână.
Se adaugă verdeaţă, când se serveşte la masă.
Smântâna se poate adăuga şi crudă, când se aşază mâncarea pe farfurie.

Reteta culeasa din Maria general Dobrescu - Bucătăria sătencei, 1920

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Reteta zilei 07 Ianuarie 2024, 09:16

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul

Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan...

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Reteta zilei 06 Ianuarie 2024, 08:42

Pâinea de Bobotează și tradiția ei

Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului...

Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat
Rețetă rapidă de turtă dulce
Reteta zilei 18 Decembrie 2023, 15:19

Rețetă rapidă de turtă dulce

Într-o cratiță, se amestecă 120 g de zahăr de trestie ușor, 330 ml de lapte vegetal și 80 g de miere lichidă.

Rețetă rapidă de turtă dulce
Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Reteta zilei 15 Decembrie 2023, 15:06

Tartă rustică cu mentă și ghimbir

Ingrediente: pentru aluat: 50 g polenta, 130 g făină de grâu T80, ½ linguriță de sare, 5 linguri de ulei de măsline, 55 ml...

Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Reteta zilei 14 Decembrie 2023, 15:14

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie

Ingrediente: 6 pere, 7 cm de ghimbir proaspăt, 100 g de zahăr din trestie de zahăr, 12 felii mici de turtă dulce, 250 g de...

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Salată de iarnă
Reteta zilei 30 Noiembrie 2023, 20:35

Salată de iarnă

V-ați întrebat vreodată cum puteți prepara o salată mai... deosebită... care să aducă cu ea savoarea inconfundabilă a iernii?...

Salată de iarnă