Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu

Maria general Dobrescu a fost inspector general, la Ministerul Instrucțiunii Publice din România interbelică, pentru tot ceea ce însemna discipline de lucru manual, ateliere și deprinderi practice. Și, pe atunci, bucătăria era o îndeletnicire importantă pentru tinerele fete, care o învățau încă din școală. Din cartea de bucate a Mariei Dobrescu vă oferim azi o rețetă.

Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu
Foto: pixabay.com

Articol de Simona Lazăr, 19 Iunie 2023, 22:50

Se iau cartofi cruzi, se curăţă de coajă, se taie la un capăt şi se scobeşte miezul. Se umplu apoi cu orez amestecat cu ceapă prăjită, ori cu crupe prăjite în ulei, ori cu brânză de vaci ori de oi amestecată cu un ou crud. După ce s-au umplut, li se pune capacul deasupra şi se aşază în cratiţă, rânduiţi.

Se face un rântaş din ceapă prăjită, o linguriţă de făină bine rumenită, se umple cu apă. Se poate umple chiar numai cu zeamă de pătlăgele ori cu bulion. Sosul acesta se toarnă peste cartofii umpluţi, atât cât să-i acopere. Se pun la fiert să mijotească, după ce s-a adăugat sarea necesară şi puţin piper.
Cine vrea, adaugă la fiert şi câteva linguri de smântână.
Se adaugă verdeaţă, când se serveşte la masă.
Smântâna se poate adăuga şi crudă, când se aşază mâncarea pe farfurie.

Reteta culeasa din Maria general Dobrescu - Bucătăria sătencei, 1920

Tartă cu mere, lămâie și mereng
Reteta zilei 20 Iunie 2023, 22:46

Tartă cu mere, lămâie și mereng

Dacă aveți în curte un măr dulce, din cele care au fructul zemos pe la Sân Petru, atunci e timpul să vă gândiți să pregătiți...

Tartă cu mere, lămâie și mereng
Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei
Reteta zilei 17 Iunie 2023, 23:31

Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei

Am încheiat o zi lungă şi toridă chiar în centrul Capitalei. Adică la kilometrul 0 (ori undeva foarte pe-aproape), şi aveam...

Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei
Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor
Reteta zilei 04 Iunie 2023, 00:55

Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor

Sarmale de Rusalii - o rețetă de ținut minte! În Duminica Rusaliilor, creştinii se ospătau cu bucate alese, mergând într-un...

Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor
Tarta de pește pentru ziua de Ispas
Reteta zilei 25 Mai 2023, 00:44

Tarta de pește pentru ziua de Ispas

La 25 mai anul acesta, creştinii sărbătoresc Înălţarea Domnului, ultimul eveniment important în ciclul de ritualuri pascale....

Tarta de pește pentru ziua de Ispas
Păstrăvi pe pat de roșii
Reteta zilei 07 Mai 2023, 21:20

Păstrăvi pe pat de roșii

Ce loc să fie mai prielnic unei discuții prietenești decăt bucatăria!? Câtă vreme se face cafeaua, poți să vorbești despre...

Păstrăvi pe pat de roșii
Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”
Reteta zilei 28 Aprilie 2023, 00:50

Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”

Rețeta de pește care urmează poate fi gătită în oricare zi a anului. Dar acum, parcă, se potrivește mai bine ca oricând!...

Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”
Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România
Reteta zilei 21 Aprilie 2023, 03:52

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România

Fasole verde cu pui. O reteta de o simplitate dezarmanta, sanatoasa si satioasa! Alimentatia sanatoasa este un concept des...

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2023, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)