Ascultă Radio Antena Satelor Live

Chifteluțe din pește (rețetă pescărească)

Povestile pescaresti se impletesc intotdeauna cu amintirea unor mancaruri gustoase, pe care adevaratii pescari nu se sfiesc sa le preparare si sa le ofere (camarazilor de arme, era sa zic, daca admitem ca undita si varsele tot un fel de arme sunt), intr-un soi de „troc al retetelor”, un bazar, o piata deschisa, unde dezvaluirea fiecarui secret valoreaza aur.

10 Decembrie 2016, 10:20

Cea mai frumoasa marturisire dintre toate e aceea a unui pescar „impatimit si nenorocos”, care crede si azi ca borsul de peste cel mai bun pe care ar fi fost sa-l manance s-ar fi putut face din primul crap pe care… nu l-a prins. „Era urias si, Doamne, ce ciorba gustoasa faceam eu din el!” Iar exclamatia asta e insotita si azi de amintirea intrebarii pe care, atunci, in prima lui tinerete, i-a pus-o mama, cand s-a intors de pe balta: „Ai prins, Gheorghita?” Nu prinsese decat chitici, de-ajuns abia pentru masa de seara.

Poate si neindestularea pantecului din seara aceea de demult – erau anii grei de dupa razboi si colectivizare – sa fi facut ciorba din pestele neprins mai gustoasa, in amintire…

Dar cum nu voi afla niciodata reteta borsului acela, ia sa va scriu mai bine despre chiftelutele de somn pe care le-am mancat la Corabia, la tanti Anica Popa. Carne alba si grasa, aleasa cu grija de pe oasele mari, tocata de doua ori, sa tot fi fost un kilogram. Doua cepe le-a taiat marunt, fara sa dea importanta lacrimilor – „sunt bune si astea, ca limpezesc ochiul” – , un cartof fiert si-un ardei gras le-a maruntit asijderi. Toate au fost apoi amestecate, impreuna cu doua oua, doua legaturi de marar si alte doua de patrunjel verde, sare, piper si putina boia, o lingura cu smantana, o cana cu faina si-o lingura cu pesmet („sa le faca pufoase”). Prajite in uleiul incins, pe o parte si pe cealalta, le-a pus apoi pe un servet, sa-si lase grasimea. In vremea asta, mama Anica a pregatit un sos din bulion, vin, miere (se poate si cu zahar), otet, o foaie de dafin si-o crenguta de cimbru, fiert bine cateva minute, cat sa se lege nitel. In sosul asta a „inecat” chiftelutele si le-a mai lasat pe focul mic, „cat bolborosesc de doua-trei ori”.

Chiftelutele astea de peste cu sos merg bine cu mamaliguta si mujdei de usturoi, ori cu ardei iute, ori cu vreo cativa castraveti pusi la saramura, dupa reteta de vara, usor astringenti.

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion