Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ciorbă bănățeană (rețeta de la 1902 a Ecaterinei Comșa)

Chit că Ecaterina S. Comșa, absolventă a Institutului Damen-Stift din Viena (cum se recomanda), avea origini în Banatul Craiovei - era olteancă get-beget, cum s-ar zice - rețeta la care m-am oprit astăzi e din celălalt „Banat”, cel de dincolo de munte și, la 1902, chiar de dincolo de țară. Căci Banatul acela - pe care azi îl numim, simplu, chiar așa - se afla în imperiul austro-ungar.

08 August 2016, 07:43

În volumul său, „Buna Menajeră sau Carte de Bucate”, tipărit la Craiova, în tipografia lui N.I. Macavei din strada Madona-Dudu No. 5, ea ne deslușeșete tainele aceste Ciorbe „bănățenești”, care se face din trei feluri de carne (alese după gustul gazdei sau al oaspetelui), dar cu puțintele rădăcinoase și alte legume... defel. Partea din rețetă care face referire la rântaș, în zilele noastre poate să fie uitată... depinde și de ce dietă țineți! Tot așe... ceapa mărunțită poate fi înăbușită, nu rumenită...

Să nu mai lungim însă vorba și să deschidem cartea, ca să trecem la lectura rețetei.

Avem trebuință de un pui în bucățele sau un kg de carne de vițel sau de miel, o sărăm și o punem într-o oală, cu 1-2 rădăcini de morcov, 1-2 rădăcini de pătrnjel, o ceapă, 8-10 boabe de piper, toate să fiarbă în 2 kg de apă.

Până acestea fierb, facem un rântaș din o lingură de untură cu o lingură de făină; când rântașul este rumen, punem o ceapă mărunt tăiată, să se prăjească rumen, apoi mai adăugăm și puțină boia de ardei, precum și puțină supă, amestecând bine să nu rămână cocoloașe, apoi îl întoarcem în oala cu ciorbă, să mai fiarbă puțin.

În altă oală mai mică punem două linguri cu orez, spălat, să fiarbă în apă, batem în supieră două gălbenușuri de ou cu două linguri de smântână și peste acestea strecurăm ciorba, amestecând-o bine; punem apoi bucățile de carne în ciorbă, precum și orezul fiert și strecurat, pătrunjel verde tocat și, acrind-o cu suc de lămâie, după plac, o servim.

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Reteta zilei 10 Iunie 2024, 22:09

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre

Ingrediente: 600 g mazăre proaspătă, 400 g file de pește, 1 cățel de usturoi, 1/2 buchet pătrunjel, 2 ouă, 100 g smântână...

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Rețeta zilei: Vinete umplute
Reteta zilei 30 Mai 2024, 23:53

Rețeta zilei: Vinete umplute

Ingrediente: 1 kg de vinete mici și lungi, 3 cepe medii, tocate mărunt, 1/4 pahar de frunze de mentă tocate mărunt, 1 pahar...

Rețeta zilei: Vinete umplute
Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Reteta zilei 24 Mai 2024, 23:57

Rețeta zilei: Năut cu iaurt

Ingrediente: 2 căni de năut în conservă, 1 kilogram de iaurt (4 căni), 5 căței de usturoi zdrobiți, sare după gust, 2 linguri...

Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Desert cu lămâie
Reteta zilei 19 Mai 2024, 14:33

Desert cu lămâie

Ingrediente 3 lămâi 5 gălbenușuri de ou și 1 ou întreg 20 cl lapte semidegresat 150 g fructoză 20 cl de frișcă 3 foi de gelatină

Desert cu lămâie
Tournedos în sos creol
Reteta zilei 18 Mai 2024, 14:27

Tournedos în sos creol

Ingrediente 6 tournedos, 150 g fiecare 1,5 kg de roșii 3 șalote 4 căței de usturoi 1 ardei verde și 1 ardei roșu 2 linguri de...

Tournedos în sos creol
Reteta zilei 17 Mai 2024, 14:25

Supă de năut

Ingrediente 500 g de năut 250 g linte brună 1 conservă de roșii decojite (400 g) 500 g ceapă tocată mărunt 1 buchet de...

Supă de năut
Reteta zilei 16 Mai 2024, 14:23

Salată de broccoli și migdale

Ingrediente 500 g broccoli 75 g migdale 2 ardei roșii 2 linguri de pătrunjel tocat Vinetă provensală (ulei de măsline,...

Salată de broccoli și migdale
Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști
Reteta zilei 30 Aprilie 2024, 12:47

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 pulpă de miel (aprox. 1,2 kg), 2 căpățâni de usturoi, 1 legătură de rozmarin, sare și piper.

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști