Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ciorbă bănățeană (rețeta de la 1902 a Ecaterinei Comșa)

Chit că Ecaterina S. Comșa, absolventă a Institutului Damen-Stift din Viena (cum se recomanda), avea origini în Banatul Craiovei - era olteancă get-beget, cum s-ar zice - rețeta la care m-am oprit astăzi e din celălalt „Banat”, cel de dincolo de munte și, la 1902, chiar de dincolo de țară. Căci Banatul acela - pe care azi îl numim, simplu, chiar așa - se afla în imperiul austro-ungar.

08 August 2016, 07:43

În volumul său, „Buna Menajeră sau Carte de Bucate”, tipărit la Craiova, în tipografia lui N.I. Macavei din strada Madona-Dudu No. 5, ea ne deslușeșete tainele aceste Ciorbe „bănățenești”, care se face din trei feluri de carne (alese după gustul gazdei sau al oaspetelui), dar cu puțintele rădăcinoase și alte legume... defel. Partea din rețetă care face referire la rântaș, în zilele noastre poate să fie uitată... depinde și de ce dietă țineți! Tot așe... ceapa mărunțită poate fi înăbușită, nu rumenită...

Să nu mai lungim însă vorba și să deschidem cartea, ca să trecem la lectura rețetei.

Avem trebuință de un pui în bucățele sau un kg de carne de vițel sau de miel, o sărăm și o punem într-o oală, cu 1-2 rădăcini de morcov, 1-2 rădăcini de pătrnjel, o ceapă, 8-10 boabe de piper, toate să fiarbă în 2 kg de apă.

Până acestea fierb, facem un rântaș din o lingură de untură cu o lingură de făină; când rântașul este rumen, punem o ceapă mărunt tăiată, să se prăjească rumen, apoi mai adăugăm și puțină boia de ardei, precum și puțină supă, amestecând bine să nu rămână cocoloașe, apoi îl întoarcem în oala cu ciorbă, să mai fiarbă puțin.

În altă oală mai mică punem două linguri cu orez, spălat, să fiarbă în apă, batem în supieră două gălbenușuri de ou cu două linguri de smântână și peste acestea strecurăm ciorba, amestecând-o bine; punem apoi bucățile de carne în ciorbă, precum și orezul fiert și strecurat, pătrunjel verde tocat și, acrind-o cu suc de lămâie, după plac, o servim.

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Reteta zilei 07 Ianuarie 2024, 09:16

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul

Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan...

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Reteta zilei 06 Ianuarie 2024, 08:42

Pâinea de Bobotează și tradiția ei

Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului...

Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat
Rețetă rapidă de turtă dulce
Reteta zilei 18 Decembrie 2023, 15:19

Rețetă rapidă de turtă dulce

Într-o cratiță, se amestecă 120 g de zahăr de trestie ușor, 330 ml de lapte vegetal și 80 g de miere lichidă.

Rețetă rapidă de turtă dulce
Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Reteta zilei 15 Decembrie 2023, 15:06

Tartă rustică cu mentă și ghimbir

Ingrediente: pentru aluat: 50 g polenta, 130 g făină de grâu T80, ½ linguriță de sare, 5 linguri de ulei de măsline, 55 ml...

Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Reteta zilei 14 Decembrie 2023, 15:14

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie

Ingrediente: 6 pere, 7 cm de ghimbir proaspăt, 100 g de zahăr din trestie de zahăr, 12 felii mici de turtă dulce, 250 g de...

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Salată de iarnă
Reteta zilei 30 Noiembrie 2023, 20:35

Salată de iarnă

V-ați întrebat vreodată cum puteți prepara o salată mai... deosebită... care să aducă cu ea savoarea inconfundabilă a iernii?...

Salată de iarnă