Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ciorbă bănățeană (rețeta de la 1902 a Ecaterinei Comșa)

Chit că Ecaterina S. Comșa, absolventă a Institutului Damen-Stift din Viena (cum se recomanda), avea origini în Banatul Craiovei - era olteancă get-beget, cum s-ar zice - rețeta la care m-am oprit astăzi e din celălalt „Banat”, cel de dincolo de munte și, la 1902, chiar de dincolo de țară. Căci Banatul acela - pe care azi îl numim, simplu, chiar așa - se afla în imperiul austro-ungar.

08 August 2016, 07:43

În volumul său, „Buna Menajeră sau Carte de Bucate”, tipărit la Craiova, în tipografia lui N.I. Macavei din strada Madona-Dudu No. 5, ea ne deslușeșete tainele aceste Ciorbe „bănățenești”, care se face din trei feluri de carne (alese după gustul gazdei sau al oaspetelui), dar cu puțintele rădăcinoase și alte legume... defel. Partea din rețetă care face referire la rântaș, în zilele noastre poate să fie uitată... depinde și de ce dietă țineți! Tot așe... ceapa mărunțită poate fi înăbușită, nu rumenită...

Să nu mai lungim însă vorba și să deschidem cartea, ca să trecem la lectura rețetei.

Avem trebuință de un pui în bucățele sau un kg de carne de vițel sau de miel, o sărăm și o punem într-o oală, cu 1-2 rădăcini de morcov, 1-2 rădăcini de pătrnjel, o ceapă, 8-10 boabe de piper, toate să fiarbă în 2 kg de apă.

Până acestea fierb, facem un rântaș din o lingură de untură cu o lingură de făină; când rântașul este rumen, punem o ceapă mărunt tăiată, să se prăjească rumen, apoi mai adăugăm și puțină boia de ardei, precum și puțină supă, amestecând bine să nu rămână cocoloașe, apoi îl întoarcem în oala cu ciorbă, să mai fiarbă puțin.

În altă oală mai mică punem două linguri cu orez, spălat, să fiarbă în apă, batem în supieră două gălbenușuri de ou cu două linguri de smântână și peste acestea strecurăm ciorba, amestecând-o bine; punem apoi bucățile de carne în ciorbă, precum și orezul fiert și strecurat, pătrunjel verde tocat și, acrind-o cu suc de lămâie, după plac, o servim.

Rețeta zilei - Crochete de carne
Reteta zilei 26 Noiembrie 2023, 20:40

Rețeta zilei - Crochete de carne

Pregătite din carne slabă - de pasăre sau de vită - aceste crochete pot fi aduse pe masă atât ca antreu, cât și ca fel...

Rețeta zilei - Crochete de carne
Rețeta zilei - Salată din fructe de iarnă
Reteta zilei 24 Noiembrie 2023, 20:49

Rețeta zilei - Salată din fructe de iarnă

Fructe confiate, fructe exotice, fructe din compot... Toate sunt numai bune pentru o saltă „de iarnă”, în stil „macedoine”.

Rețeta zilei - Salată din fructe de iarnă
Rețeta zilei - Supă-cremă de salată
Reteta zilei 22 Noiembrie 2023, 20:55

Rețeta zilei - Supă-cremă de salată

Credeai că din salată verde nu poți să faci altceva decât... salată? Ei bine, frunzele mari, verzi și cu gust ușor sălciu,...

Rețeta zilei - Supă-cremă de salată
Crap la cuptor
Reteta zilei 21 Noiembrie 2023, 20:46

Crap la cuptor

Pentru dezlegările la pește din acest post al Crăciunului, iată o rețetă care să vă fie de folos!

Crap la cuptor
Vărzoică: Plăcintă cu varză murată - reţetă veche
Reteta zilei 21 Noiembrie 2023, 12:21

Vărzoică: Plăcintă cu varză murată - reţetă veche

Plăcinta cu varză murată este o variantă grozavă pentru iarnă şi are un gust excelent. Reţeta este ca a bunicii şi are...

Vărzoică: Plăcintă cu varză murată - reţetă veche
Biscuiți din fulgi de ovăz
Reteta zilei 18 Noiembrie 2023, 21:08

Biscuiți din fulgi de ovăz

Fulgii de ovăz nu se mănâncă doar cu lapte! Ei pot fi ingredientul de bază pentru un preparat mai complex, cum ar fi...

Biscuiți din fulgi de ovăz
Rețeta zilei - Friptură dietetică
Reteta zilei 16 Noiembrie 2023, 21:04

Rețeta zilei - Friptură dietetică

Ești la dietă, dar vrei să mănânci o bucată savuroasă de friptură? Iată aici o rețetă care sigur o să îți placă.

Rețeta zilei - Friptură dietetică
Rețeta zilei - Supă de praz
Reteta zilei 06 Noiembrie 2023, 20:25

Rețeta zilei - Supă de praz

Trufanda pe final de primăvară, în putere toată vara și-n prima jumătate a toamnei, prazul este o legumă care are șansa de a...

Rețeta zilei - Supă de praz