Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ciorbă de capete de șalău (rețetă de pe Clisura Dunării)

Ciorba de capete de salau nu-i un bors de peste ca oricare. Aveam sa-mi dau seama de asta la drumul pe care l-am facut pe Clisura Dunarii, in cautarea unor retete de demult. Amicul meu severinean, etnologul Isidor Chicet, m-a dus intr-o vara in ospetie intr-o casa de sarbi de pe malul Istrului, la Svinita.

26 Aprilie 2017, 20:38

Pana sa intram in odaia cea buna, acasa la Milca Balaci, ne-am oprit cateva minute langa smochinii care priveau lung inspre drumul care duce spre Cazane.

Cu Milca Balaci am pornit o vorba, cu retete de dulceata de smochine, impartasindu-i ce mai stiam si eu din drumurile mele grecesti. Dar nu ca sa vorbim despre smochine ne-am dus noi pana acolo. Mai degraba voiam sa aflam o reteta de peste...

"Am mancat la Svinita, o data, la niste batrani, o ciorba de cega... Cu foarte multe rosii taiate felii sau intregi, cu putin orez si cu bucati mari de cega", imi spunea Isidor Chicet. Ciorba de cega se acreste cu zeama de muraturi, cu lamaie sau cu "piparca" ("adica ardei iute, murat, taiat feliute si pus in ea").

Dar cum ciorba de cega nu era la masa, doar m ascultat reteta, am notat-o si am inghițit in sec. in schimb, Milca Balaci, gazda cea vrednica, ne-a umplut farfuriile cu ciorba de capete de salau. si nu s-a lasat mult indemnata sa imi dea si reteta.

Ciorba de capete de salau (reteta)

Ai trebuința de mai multe capete de salau (curațate de „urechi”), zarzavat - adica morcovi si ardei, tocați marunțel, un pic de mujdei de usturoi si menta proaspata, sare, oțet.

Mai intai se pun zarzavaturile la fiert cu apa, sare si otet. Cand a fiert zarzavatul, se adauga in oala capetele de salau (de preferat sa fie capete de la pesti mari, prinsi in Dunare) si se lasa sa fiarba doar cat sa se albeasca ochii pestilor. Atunci se toarna in zeama mujdei de usturoi, frecat bine cu ulei, iar la sfarsit se pune putina menta proapata, care da un gust aparte, nemaiintalnit altundeva, acestui preparat de pe Clisura Dunarii.

Reteta zilei 07 Mai 2023, 21:20

Păstrăvi pe pat de roșii

Ce loc să fie mai prielnic unei discuții prietenești decăt bucatăria!? Câtă vreme se face cafeaua, poți să vorbești despre...

Păstrăvi pe pat de roșii
Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”
Reteta zilei 28 Aprilie 2023, 00:50

Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”

Rețeta de pește care urmează poate fi gătită în oricare zi a anului. Dar acum, parcă, se potrivește mai bine ca oricând!...

Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”
Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România
Reteta zilei 21 Aprilie 2023, 03:52

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România

Fasole verde cu pui. O reteta de o simplitate dezarmanta, sanatoasa si satioasa! Alimentatia sanatoasa este un concept des...

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2023, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2023, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 13 Aprilie 2023, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Borș cu fasole albă (rețetă de post)
Reteta zilei 11 Aprilie 2023, 22:09

Borș cu fasole albă (rețetă de post)

În Postul Mare al Paștilor, creștinii se învrednicesc să se abțina de la consumarea anumitor alimente, precum carnea, ouăle,...

Borș cu fasole albă (rețetă de post)
Pâine pentru Lunea Mare (bucate ritualice)
Reteta zilei 10 Aprilie 2023, 07:31

Pâine pentru Lunea Mare (bucate ritualice)

A șaptea etapă din Postul Paștilor, Săptămâna Mare, ar putea fi la fel de bine numită și Săptămâna Neagră, pentru că este –...

Pâine pentru Lunea Mare (bucate ritualice)