Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ciorbă de capete de șalău (rețetă de pe Clisura Dunării)

Ciorba de capete de salau nu-i un bors de peste ca oricare. Aveam sa-mi dau seama de asta la drumul pe care l-am facut pe Clisura Dunarii, in cautarea unor retete de demult. Amicul meu severinean, etnologul Isidor Chicet, m-a dus intr-o vara in ospetie intr-o casa de sarbi de pe malul Istrului, la Svinita.

26 Aprilie 2017, 20:38

Pana sa intram in odaia cea buna, acasa la Milca Balaci, ne-am oprit cateva minute langa smochinii care priveau lung inspre drumul care duce spre Cazane.

Cu Milca Balaci am pornit o vorba, cu retete de dulceata de smochine, impartasindu-i ce mai stiam si eu din drumurile mele grecesti. Dar nu ca sa vorbim despre smochine ne-am dus noi pana acolo. Mai degraba voiam sa aflam o reteta de peste...

"Am mancat la Svinita, o data, la niste batrani, o ciorba de cega... Cu foarte multe rosii taiate felii sau intregi, cu putin orez si cu bucati mari de cega", imi spunea Isidor Chicet. Ciorba de cega se acreste cu zeama de muraturi, cu lamaie sau cu "piparca" ("adica ardei iute, murat, taiat feliute si pus in ea").

Dar cum ciorba de cega nu era la masa, doar m ascultat reteta, am notat-o si am inghițit in sec. in schimb, Milca Balaci, gazda cea vrednica, ne-a umplut farfuriile cu ciorba de capete de salau. si nu s-a lasat mult indemnata sa imi dea si reteta.

Ciorba de capete de salau (reteta)

Ai trebuința de mai multe capete de salau (curațate de „urechi”), zarzavat - adica morcovi si ardei, tocați marunțel, un pic de mujdei de usturoi si menta proaspata, sare, oțet.

Mai intai se pun zarzavaturile la fiert cu apa, sare si otet. Cand a fiert zarzavatul, se adauga in oala capetele de salau (de preferat sa fie capete de la pesti mari, prinsi in Dunare) si se lasa sa fiarba doar cat sa se albeasca ochii pestilor. Atunci se toarna in zeama mujdei de usturoi, frecat bine cu ulei, iar la sfarsit se pune putina menta proapata, care da un gust aparte, nemaiintalnit altundeva, acestui preparat de pe Clisura Dunarii.

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Reteta zilei 10 Iunie 2024, 22:09

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre

Ingrediente: 600 g mazăre proaspătă, 400 g file de pește, 1 cățel de usturoi, 1/2 buchet pătrunjel, 2 ouă, 100 g smântână...

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Rețeta zilei: Vinete umplute
Reteta zilei 30 Mai 2024, 23:53

Rețeta zilei: Vinete umplute

Ingrediente: 1 kg de vinete mici și lungi, 3 cepe medii, tocate mărunt, 1/4 pahar de frunze de mentă tocate mărunt, 1 pahar...

Rețeta zilei: Vinete umplute
Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Reteta zilei 24 Mai 2024, 23:57

Rețeta zilei: Năut cu iaurt

Ingrediente: 2 căni de năut în conservă, 1 kilogram de iaurt (4 căni), 5 căței de usturoi zdrobiți, sare după gust, 2 linguri...

Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Desert cu lămâie
Reteta zilei 19 Mai 2024, 14:33

Desert cu lămâie

Ingrediente 3 lămâi 5 gălbenușuri de ou și 1 ou întreg 20 cl lapte semidegresat 150 g fructoză 20 cl de frișcă 3 foi de gelatină

Desert cu lămâie
Tournedos în sos creol
Reteta zilei 18 Mai 2024, 14:27

Tournedos în sos creol

Ingrediente 6 tournedos, 150 g fiecare 1,5 kg de roșii 3 șalote 4 căței de usturoi 1 ardei verde și 1 ardei roșu 2 linguri de...

Tournedos în sos creol
Reteta zilei 17 Mai 2024, 14:25

Supă de năut

Ingrediente 500 g de năut 250 g linte brună 1 conservă de roșii decojite (400 g) 500 g ceapă tocată mărunt 1 buchet de...

Supă de năut
Reteta zilei 16 Mai 2024, 14:23

Salată de broccoli și migdale

Ingrediente 500 g broccoli 75 g migdale 2 ardei roșii 2 linguri de pătrunjel tocat Vinetă provensală (ulei de măsline,...

Salată de broccoli și migdale
Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști
Reteta zilei 30 Aprilie 2024, 12:47

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 pulpă de miel (aprox. 1,2 kg), 2 căpățâni de usturoi, 1 legătură de rozmarin, sare și piper.

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști